Zupa wegetariańska to danie, które szczególnie często gości na stołach osób niejedzących mięsa. Co ciekawe, niektóre przepisy pozwalają na uzyskanie tak zachwycającego efektu, że nawet zapaleni mięsożercy nie są w stanie poznać, że na stole zagościł właśnie obiad wegetariański. Niektóre zupy wegetariańskie to dania, które stworzone są specjalnie na potrzeby wegetariańskiego jadłospisu – inne z kolei są daniami stworzonymi na bazie przepisów mięsnych.
Zobacz również: Czym zastąpić mięso? Poradnik dla wegetarian
Dlaczego warto jeść zupy wegetariańskie?
Zupy bezmięsne są daniami, które szczególnie dobrze sprawdzają się latem. Co ciekawe, chętnie sięgają po nie tylko wegetarianie, ale także te osoby, które dbają o swoją sylwetkę i zdrowie. Obiad wegetariański jest bowiem znacznie chudszy i lżejszy, a przez to pozbawiony dużej ilości szkodliwych tłuszczy.
Osoby, które obawiają się, że zupa wegetariańska może być daniem pozbawionym smaku i aromatu, mogą poczuć się uspokojone. Obiad wegetariański potrafi zachwycać bogactwem kolorów, smaków i aromatów. Biorąc pod uwagę fakt, że kuchnia wegetariańska w ostatnich latach niesamowicie się rozwinęła, na rynku dostępnych jest wiele książek kucharskich z przepisami dań kuchni bezmięsnej. Ciekawych receptur można poszukać także w Internecie, który jak zwykle nie zawodzi.
Zupa wegetariańska – przykłady
Jeśli chodzi o zupy bezmięsne, to wegetarianie mają naprawdę wiele możliwości. Chyba najpopularniejsze zupy to kremy przyrządzane na bazie pysznych, aromatycznych warzyw. Decydując się na przyrządzenie kremu z dyni, brokułów czy też pomidorów, trzeba zwrócić uwagę na to, by kupić warzywa dojrzałe, możliwie jak najlepszej jakości, najlepiej z ekologicznej uprawy. Dojrzałe w słońcu, czerwone, pachnące pomidory aż proszą się, by przygotować z nich przepyszny pomidorowy krem, zachwycający nie tylko soczyście czerwonym kolorem, ale również słodkim i głębokim smakiem.
Wegetarianie bardzo często interpretują również na swój sposób przepisy mięsne. Tak też powstały wegetariańskie flaki, w których mięso zastępuje się pokrojonymi w paski boczniakami. Co ciekawe, tego typu zupa w smaku do złudzenia przypomina flaki tradycyjne, z tym że jest od nich o wiele lżejsza i zdrowsza. Boczniaki są niesamowicie chrupkie i do złudzenia przypominają w smaku mięso.
Jeśli chodzi o idealny obiad wegetariański na letnią porę, to z pewnością warto wspomnieć o tradycyjnych chłodnikach. Można przygotować je na bazie botwiny, ogórków, rzodkiewki, a także buraków. W połączeniu z kefirem bądź też maślanką dadzą one aromatyczną, orzeźwiającą zupę, którą można podawać z posiekanym koperkiem, jajkiem czy też twarogiem.
Jeśli chodzi o dodatki do wegetariańskich zup, to doskonale sprawdzają się różnego rodzaju grzanki, groszek ptysiowy czy też chipsy serowe. Dodają one zupie ciekawej tekstury i nieco smaku – zwłaszcza w przypadku gładkich kremów.
Podsumowując, zupy wegetariańskie cieszą się ostatnimi czasy coraz większą popularnością, nawet wśród zapalonych mięsożerców. Nie ma się więc co dziwić, że w Internecie pojawiają się coraz to nowsze przepisy na ich wykonanie.