Strona główna
Zdrowie
Tutaj jesteś

Probiotyki – co warto o nich wiedzieć?

3 października 2022 probiotyki

Choć nazwy probiotyki i prebiotyki brzmią podobnie to jednak nie oznaczają tego samego. Są jednak ze sobą powiązane. Probiotykami nazywamy żywe organizmy, które dbają o nierozwijanie się w organizmie drobnoustrojów. Prebiotyki to z kolei produkty i suplementy, które wspierają równowagę flory jelitowej. Co warto o nich wiedzieć? Podpowiadamy. 

Czym są probiotyki?

Probiotyki są to żywe organizmy (bakterie i drożdżaki), które mają zdolność wytwarzania kwasu mlekowego. Jest to rodzaj organizmów, który pozytywnie wpływa na nasz organizm. Probiotyki są zazwyczaj składnikiem leków oraz suplementów diety, ale znaleźć je możemy również w produktach spożywanych przez nas na co dzień. 

Zadaniem pożytecznych bakterii, które zawierają probiotyki jest utrzymywanie kwaśnego pH organizmu, a także zapobieganie rozwojowi infekcji. Niszczenie drobnoustrojów opiera się na wytwarzaniu przez bakterie probiotyczne nadtlenku wodoru. Patogenne bakterie nie potrafią wytwarzać enzymów zapobiegających nadtlenkowi wodoru, więc ulegają zniszczeniu. 

Czym są prebiotyki?

Prebiotyki są to nietrawione składniki żywności, które mają dobry wpływ na organizm. Przejawia się on w stymulowaniu wzrostu dobroczynnych bakterii jelitowych. W jelitach gromadzą się zarówno pożyteczne jak i szkodliwe bakterie. Rolą prebiotyków jest dbać o skład jakościowy i ilościowy mikroflory jelitowej. Powodują one zwiększenie ilości pożytecznych bakterii.

Aby dany produkt żywnościowy (lub suplement) mógł być uznany za prebiotyk musi spełnić kilka warunków. Przede wszystkim musi on stymulować wzrost pożytecznych bakterii. Jego zadaniem jest także obniżanie pH flory jelitowej. Musi być on także odporny na hydrolizę, nie ulegać wchłanianiu w górnym odcinku przewodu pokarmowego oraz być stabilny w czasie przetwarzania żywności. 

W jakim celu stosuje się probiotyki i prebiotyki?

Przyjmowanie probiotyków niesie za sobą wiele pozytywnych skutków dla organizmu. Przede wszystkim zwiększają one odporność. Zmniejszają one objawy nietolerancji na produkty mleczne, a także zmniejszają wchłanianie się cholesterolu z pokarmu. Co ważne – zmniejszają one ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. 

A jakie pozytywne skutki niesie za sobą spożywanie prebiotyków? Po pierwsze: przywracają one równowagę mikroflory jelitowej. Posiadają także właściwości, które łagodzą zaparcia oraz zapobiegają biegunkom. Pozytywnie przyczyniają się one także do zwiększenia wchłaniania składników mineralnych, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia raka okrężnicy. 

fizjoterapia

Redakcja veganama.pl

"Veganama" to innowacyjna redakcja internetowa, której głównym celem jest promowanie zdrowego stylu życia opartego na roślinnych produktach i wartościach wegańskich. Skupiając się na obszarach zdrowia, diety, urody, porad i przepisów kulinarnych, redakcja ta dostarcza czytelnikom szeroki zakres praktycznych informacji, inspiracji oraz kreatywnych pomysłów. Zespół redakcyjny "Veganama" składa się z doświadczonych ekspertów w dziedzinie zdrowego odżywiania, pielęgnacji urody oraz kulinariów, którzy dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem, aby wspierać czytelników w drodze do lepszego samopoczucia i pełniejszego życia. Celem redakcji "Veganama" jest nie tylko inspirowanie do przejścia na dietę roślinną i wegański styl życia, ale także dostarczanie praktycznych wskazówek, prostych przepisów oraz cennych porad, które pomogą czytelnikom w osiągnięciu równowagi, zdrowia i piękna.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Oryginalne czy zamienne filtry do oczyszczacza powietrza Sharp?
fizjoterapia
probiotyki

Jesteś zainteresowany reklamą?