Jesienią zupy są moim ulubionym posiłkiem, no może na równi z pieczonymi warzywami. To bardzo łatwe do przygotowania posiłki, rozgrzewające i sycące. Robie je w bardzo różnych wariantach, zabieram do szkoły na lunch i najchętniej posypuje prażonymi pestkami lub jem z domowym chlebem gryczanym. Tym razem postawiłam na kolor. Fioletowe ziemniaki, marchew i cebula to świetne połączenie nie tylko kolorystyczne, ale i smakowe. Obłędne w połączeniu z koperkiem i mleczkiem kokosowym. Spróbujcie koniecznie!
Składniki (na około 3-4 porcje)
- 450 g fioletowych ziemniaków (u nas violett queen)
- 4 fioletowe marchrewki (purple elit nadają się znakomicie)
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 małe czerwone cebule lub jedna średnia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1-2 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka mieszanki ziół (np. bazylia, oregano, majeranek)
- szczypta pieprzu cayenne
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Umyjcie i obierzcie marchew i ziemniaki.
- Pokrójcie je na ćwiartki i połóżcie na papier do pieczenia wysmarowany olejem kokosowym (1 łyżeczka powinna wystarczyć). Posypcie solą i pieprzem.
- Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 30 minut.
- Na dnie garnka rozgrzejcie 1 łyżeczkę oleju kokosowego i podsmażcie cebulę, aż się zeszkli, a następnie czosnek (pilnujcie, żeby się nie przypalił)
- Dodajcie do garnka bulion i upieczone warzywa. Jeżeli bulion nie przykrywa warzyw, dodajcie trochę wody.
- Następnie dodajcie przyprawy i na małym ogniu gotujcie około 10 minut.
- Na sam koniec zmiksujcie zupę blenderem i gorącą podawajcie z mleczkiem kokosowym, świeżym koperkiem i dobrym pieczywem.