Zupa cebulowa- post dr Dąbrowskiej

Kolejne ciepłe danie, które na stałe zagościło w moim jadłospisie podczas postu dr Dąbrowskiej. Bazą jest klasyczny wywar warzywny, ale zamiast pomidorów, jak to zwykłam robić, dodałam cebulę. Taką pokrojoną cieniutko w talarki. Do tego wyhodowane w domu kiełki brokuła i danie na 2-3 dni gotowe. Aaaa i nie zapominajcie o ostrości! Chili habanero albo płatki chili pasują idealnie.


Składniki

  • 1 opakowanie włoszczyzny (pietruszka, 2 marchewki, seler, kawałek pora)
  • 2 litry wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 średnie cebule
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki majeranku
  • chili habanero (dla fanów ostrości)
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta ziół prowansalskich

Przygotowanie

  • Włoszczyznę umyjcie, pokrójcie w niewielkie kawałki, włóżcie do garnka, zalejcie wodą, dodajcie przyprawy i gotujcie koło 20 minut.
  • W międzyczasie na gilotynie zetrzyjcie cebulę na cienkie talarki.
  • Do gotującej się zupy dodajcie pokrojoną cebulę i gotujcie 8-10 minut.
  • Na koniec dodajcie 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
  • Podawajcie z dużą ilością zieleniny (kiełki brokuła są idealne!)
Veganama Opublikowane przez: