Zimowe smoothie pierniczkowe

W leśnym domku od kilku dni pachnie korzennymi przyprawami i pierniczkami. Cieszę się, że mam już małego pomocnika do wycinania ulubionych leśnych kształtów naszych świątecznych słodkości. W tym sezonie królują u nas choinki, łosie i liski. Ale oczywiście nie zabrakło klasycznych serduszek i koników z Dalarna. Duża ilość pepperkaker w domu zainspirowała mnie do nowego smaku koktajlu. Przyszedł czas na zimowe smoothie pierniczkowe. Bazą są mrożone banany, które na bieżąco uzupełniamy w zamrażalce. Polecam każdemu mieć taki zapas, w razie nagłej ochoty na coś słodkiego. 

Składniki

  • 3 mrożone banany
  • szklanka mleka migdałowego
  • 1-2 daktyle
  • kilka kostek lodu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki wanilii
  • 2 pierniczki- jeden do ozdoby, drugi do pokruszenia
  • syrop daktylowy lub klonowy

Wykonanie

  • Dodajcie do kielicha blendera wszystkie składniki poza pierniczkami i syropem
  • Zmiksujcie na gładką masę i przełóżcie do słoiczka lub szklanki
  • Pokruszcie pierniczka i posypcie nim Wasze smoothie
  • Dodajcie całego pierniczka do koktajlu i polejcie odrobiną syropu
Veganama Opublikowane przez: