W leśnym domku od kilku dni pachnie korzennymi przyprawami i pierniczkami. Cieszę się, że mam już małego pomocnika do wycinania ulubionych leśnych kształtów naszych świątecznych słodkości. W tym sezonie królują u nas choinki, łosie i liski. Ale oczywiście nie zabrakło klasycznych serduszek i koników z Dalarna. Duża ilość pepperkaker w domu zainspirowała mnie do nowego smaku koktajlu. Przyszedł czas na zimowe smoothie pierniczkowe. Bazą są mrożone banany, które na bieżąco uzupełniamy w zamrażalce. Polecam każdemu mieć taki zapas, w razie nagłej ochoty na coś słodkiego.
Składniki
- 3 mrożone banany
- szklanka mleka migdałowego
- 1-2 daktyle
- kilka kostek lodu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki wanilii
- 2 pierniczki- jeden do ozdoby, drugi do pokruszenia
- syrop daktylowy lub klonowy
Wykonanie
- Dodajcie do kielicha blendera wszystkie składniki poza pierniczkami i syropem
- Zmiksujcie na gładką masę i przełóżcie do słoiczka lub szklanki
- Pokruszcie pierniczka i posypcie nim Wasze smoothie
- Dodajcie całego pierniczka do koktajlu i polejcie odrobiną syropu