Uwielbiamy ziemniaki pod każdą postacią. Pieczone z innymi warzywami, kremowe puree, delikatne gotowane na parze, podsmażane, pod postacią placków, domowych frytek. Wariacji jest mnóstwo!
Świetnie grają w duecie ze świeżymi ziołami. Tym razem wykorzystaliśmy aromatyczny rozmaryn.
A mowa o ziemniakach Hasselback, które wywodzą się ze Szwecji. Pierwszy raz zostały podane właśnie w Sztokholmie w restauracji Hasselbacken. Przepis musiał więc pojawić się na blogu!
Ziemniaki możecie jeść bez dodatków, same w sobie są pyszne. Jednak z sosem serowym i różyczkami brokuła ugotowanymi na parze to istny raj dla podniebienia.
Sos „serowy” powinien doczekać się oddzielnego wpisu, bo jest bardzo uniwersalny. Używaliśmy go już nie raz do zapiekanek i innych dań jako dodatek. Smakuje obłędnie i jeżeli brakuje Wam serowych smaków na diecie wegańskiej, to zapamiętajcie ten przepis!
Czas przygotowania | Czas gotowania | Porcje |
---|---|---|
15 min | 60 min | 3 |
Składniki
Ziemniaki Hasselback
- ziemniaki (ich ilość zależy od liczby osób i apetytów, polecam 3 na osobę)
- sól
- olej rzepakowy
- świeży rozmaryn dla smaku
Sos „serowy” z ziemniaków
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mały słodki ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- 20g płatków drożdżowych
- łyżka soku z cytryny
- pół szklanki oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu cayenne
- około pół szklanki zimnej wody
- sól i pieprz
- 1 świeży brokuł (jako dodatek)
Przygotowanie
Ziemniaki
- Umyjcie ziemniaki, osuszcie i ponacinajcie ostrym nożem 2-3 mm paski. Mając dłuższy nóż, łatwiej jest ustawić go pod kątem, tak aby nie przeciąć ziemniaka na pół. Ale nawet jeżeli tak się stanie, to nie ma tragedii.
- Ustawcie piekarnik na 210 stopni.
- Przygotujcie folię aluminiową dla każdego ziemniaka, połóżcie go na niej, posypcie solą, posmarujcie odrobiną oleju, dodajcie świeży rozmaryn i zawińcie.
- Pieczcie ziemniaki 40 minut w piekarniku, a następnie odsłońcie folię, ustawcie funkcję grill lub „od góry” i pieczcie ok. 10 minut w minimum 250 stopniach. Pilnujcie, żeby się nie przypiekły za mocno (każdy piekarnik jest inny).
Sos
- W międzyczasie, kiedy już rozpoczęliście pieczenie, obierzcie ziemniaki potrzebne do przygotowania sosu i ugotujcie je do miękkości.
- Wstawcie brokuła do parowaru (lub ugotujcie w garnku).
- Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki, wszystkie składniki na sos wrzućcie do blendera i zmiksujcie.
- Jeżeli sos wychodzi za gęsty, możecie dolać trochę więcej wody. Kontrolujcie konsystencję nie dolewając od razu całej szklanki, tylko po trochu.
- Polejcie ziemniaki sosem, dodajcie brokuły i gotowe.