Ziemniaki Hasselback z wegańskim sosem serowym

Uwielbiamy ziemniaki pod każdą postacią. Pieczone z innymi warzywami, kremowe puree, delikatne gotowane na parze, podsmażane, pod postacią placków, domowych frytek. Wariacji jest mnóstwo!
ziemniaki3

Świetnie grają w duecie ze świeżymi ziołami. Tym razem wykorzystaliśmy aromatyczny rozmaryn.
ziemniaki6

A mowa o ziemniakach Hasselback, które wywodzą się ze Szwecji. Pierwszy raz zostały podane właśnie w Sztokholmie w restauracji Hasselbacken. Przepis musiał więc pojawić się na blogu! ziemniaki7

Ziemniaki możecie jeść bez dodatków, same w sobie są pyszne. Jednak z sosem serowym i różyczkami brokuła ugotowanymi na parze to istny raj dla podniebienia.ziemniaki4

Sos „serowy” powinien doczekać się oddzielnego wpisu, bo jest bardzo uniwersalny. Używaliśmy go już nie raz do zapiekanek i innych dań jako dodatek. Smakuje obłędnie i jeżeli brakuje Wam serowych smaków na diecie wegańskiej, to zapamiętajcie ten przepis!
ziemniakiziemniaki5

Czas przygotowania Czas gotowania Porcje
15 min 60 min 3

Składniki

Ziemniaki Hasselback

  • ziemniaki (ich ilość zależy od liczby osób i apetytów, polecam 3 na osobę)
  • sól
  • olej rzepakowy
  • świeży rozmaryn dla smaku

Sos „serowy” z ziemniaków

  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mały słodki ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 20g płatków drożdżowych
  • łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu cayenne
  • około pół szklanki zimnej wody
  • sól i pieprz
  • 1 świeży brokuł (jako dodatek)

Przygotowanie

Ziemniaki

  • Umyjcie ziemniaki, osuszcie i ponacinajcie ostrym nożem 2-3 mm paski. Mając dłuższy nóż, łatwiej jest ustawić go pod kątem, tak aby nie przeciąć ziemniaka na pół. Ale nawet jeżeli tak się stanie, to nie ma tragedii.
  • Ustawcie piekarnik na 210 stopni.
  • Przygotujcie folię aluminiową dla każdego ziemniaka, połóżcie go na niej, posypcie solą, posmarujcie odrobiną oleju, dodajcie świeży rozmaryn i zawińcie.
  • Pieczcie ziemniaki 40 minut w piekarniku, a następnie odsłońcie folię, ustawcie funkcję grill lub „od góry” i pieczcie ok. 10 minut w minimum 250 stopniach. Pilnujcie, żeby się nie przypiekły za mocno (każdy piekarnik jest inny).

Sos

  • W międzyczasie, kiedy już rozpoczęliście pieczenie, obierzcie ziemniaki potrzebne do przygotowania sosu i ugotujcie je do miękkości.
  • Wstawcie brokuła do parowaru (lub ugotujcie w garnku).
  • Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki, wszystkie składniki na sos wrzućcie do blendera i zmiksujcie.
  • Jeżeli sos wychodzi za gęsty, możecie dolać trochę więcej wody. Kontrolujcie konsystencję nie dolewając od razu całej szklanki, tylko po trochu.
  • Polejcie ziemniaki sosem, dodajcie brokuły i gotowe.
Veganama Opublikowane przez: