Wege ciasto śliwkowe

Zrobiłam to ciasto już trzy razy pod rząd. Za każdym razem kiedy znika ostatni kawałek z talerza, Arek mówi, że chce jeszcze jedno. Lecę więc po śliwki do sklepu, póki są. A są nie byle jakie! Polskie, słodziutkie, przepyszne. To ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, nie jest za słodkie (wiecie, że nie lubimy zbyt słodkich deserów) i ładnie wygląda. Zamiast jajka, chia lub siemię lniane, zamiast proszku do pieczenia soda i ocet jabłkowy. Wegańskie pieczenie też jest fajne!śliwkowe1

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej lub bezglutenowego mixu (będę też testować inne bezglutenowe mąki)
  • 125 g masła roślinnego
  • 80 g cukru muscovado
  • 2 łyżki chia lub siemienia lnianego + 6 łyżek wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej + 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • szczypta wanilii w proszku
  • około 15 śliwek

Posypka

  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cukru muscovado
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta wanilii

śliwkowe2

Przygotowanie

  • W małym naczynku zalejcie nasionka chia lub siemie lniane wodą i zostawcie na chwilę
  • Wsypcie do miski mąkę, cukier i wanilię.
  • W oddzielnym małym naczynku wymieszajcie sodę z octem jabłkowym
  • Połączcie wszystkie składniki i wyróbcie gładkie ciasto
  • Formę do pieczenia (moja ma średnicę 28 cm) wysmarujcie masłem roślinnym
  • Wyłóżcie formę ciastem i dodajcie przekrojone na pół śliwki
  • W oddzielnym naczyniu wymieszajcie wszystkie składniki na posypkę i udekorujcie nimi ciasto
  • Pieczcie w 180 stopniach około 35-40 minut
    śliwkowe3 śliwkowe4
Veganama Opublikowane przez: