Wege ciasto śliwkowe

Zrobiłam to ciasto już trzy razy pod rząd. Za każdym razem kiedy znika ostatni kawałek z talerza, Arek mówi, że chce jeszcze jedno. Lecę więc po śliwki do sklepu, póki są. A są nie byle jakie! Polskie, słodziutkie, przepyszne. To ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, nie jest za słodkie (wiecie, że nie lubimy zbyt słodkich deserów) i ładnie wygląda. Zamiast jajka, chia lub siemię lniane, zamiast proszku do pieczenia soda i ocet jabłkowy. Wegańskie pieczenie też jest fajne!śliwkowe1

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej lub bezglutenowego mixu (będę też testować inne bezglutenowe mąki)
  • 125 g masła roślinnego
  • 80 g cukru muscovado
  • 2 łyżki chia lub siemienia lnianego + 6 łyżek wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej + 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • szczypta wanilii w proszku
  • około 15 śliwek

Posypka

  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cukru muscovado
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta wanilii

śliwkowe2

Przygotowanie

  • W małym naczynku zalejcie nasionka chia lub siemie lniane wodą i zostawcie na chwilę
  • Wsypcie do miski mąkę, cukier i wanilię.
  • W oddzielnym małym naczynku wymieszajcie sodę z octem jabłkowym
  • Połączcie wszystkie składniki i wyróbcie gładkie ciasto
  • Formę do pieczenia (moja ma średnicę 28 cm) wysmarujcie masłem roślinnym
  • Wyłóżcie formę ciastem i dodajcie przekrojone na pół śliwki
  • W oddzielnym naczyniu wymieszajcie wszystkie składniki na posypkę i udekorujcie nimi ciasto
  • Pieczcie w 180 stopniach około 35-40 minut
    śliwkowe3 śliwkowe4
Veganama Opublikowane przez:
  • A w lodówce akurat mam śliwki. Bosko!

  • Ale czad – wszystko mam i akurat mam trochę śliwek do zagospodarowania 🙂 Dzięki!

  • Ale klimatyczne zdjęcia, jestem pod wrażeniem! 🙂 A takie ciasto planuję odkąd śliwki pojawiły się na straganach, w końcu muszę je upiec.

    • Weronika u mnie niestety nie jest łatwo o polskie śliwki, więc zazdroszczę 😀 Korzystaj ile się da 🙂

  • Bardzo lubię śliwki i śliwkowe ciasta:) Ale jeszcze vege ciasta nie robiłam z nich:)

  • jestem totalnie zakochana w tych talerzach 🙂 przepiękne zdjęcia, podoba mi się ten klima, no i pieniek <3 hehe 😀 poza tym, taką ochotę na to ciacho mi narobiłaś! brakuje mi polskich owoców.

    • Dziękuję Daria, ja również je uwielbiam :* Polskie śliwki nie jest łatwo dostać, więc taką wielką radość miałam na twarzy jak je dorwałam 😀

  • Prosto i pysznie! Ciasto wygląda tak swojsko i rodzinnie! Chyba przygotuję coś w tym stylu na rocznicę ślubu rodziców 🙂
    P.S. Chcę te talerzyki! <3

  • Magdalena

    Masz pięknego bloga. Jestem nim oczarowana. 😀 Z pewnością niejeden przepis wykorzystam u siebie w domu. 😉

    • Pięknie dziękuję Magdalena :* Szykujemy kolejne przepisy, więc będzie mi miło jak będziesz zaglądać 🙂

  • koniecznie muszę upiec takie ciasto

  • Kasia Mańka

    Na obiad zrobiłam już warzywne placuszki z frytkami z batatów a teraz czekam na to ciasto które już się piecze w piekarniku. Naprawdę świetne przepisy! 😀

    • Rany! Bardzo mi miło <3 Cieszę się, że przepisy się sprawdzają! I działamy z mężem nad kolejnymi 🙂

  • Magdalena

    Czym mogę masło roślinne zastąpić? Bardzo chce to ciasto zrobić na urodziny dziadka. 🙁

    • Nie próbowałam niczym innym zastępować :/ Jak coś mi wpadnie do głowy w międzyczasie to napiszę, w komentarzu!

  • Sylwia W

    ale ja mam pytanie, co z margaryna- roztopić? wymieszać- czym? łyżką, mikserem??

    • Ja wyrabiałam ciasto rękami, najlepiej aby masło było w temperaturze pokojowej, wtedy będzie łatwiej wszystko połączyć 🙂

  • Milena Sakowicz

    A mi to ciasto nie wyszło… Przepraszam ale chyba coś nie jest dokładnie opisane albo czegoś nie zrozumiałam chociaz właśnie prostota ciasta zachęciła mnie do próby. Po pierwsze w procesie nie jest opisane gdzie wykorzystac masło. Czy to jest masło które powinno iść do ciasta czy też nasmarowania formy. Jako ze miało go być 125g trochę użyłam do nasmarowania a resztę roztopiłam i po ostudzeniu dodałam do wyrobienia ciasta. Ocet z sodą strasznie się spienił…nie wiem czy tak miało być. Jak do miski dodałam mąkę, cukier, wanilię, sodę z octem i chia to masa była zbyt sypka żeby cokolwiek z niej wyrabiać. (dlatego też dodałam wspomniane masło po rozpuszczeniu) Suma sumarum ciasto wyszło płaskie, suche i nie za bardzo przypomina to które jest na zdjęciu. Żadna ze mnie kucharka więc nie szukam winnych ale prosiła bym o poradę bo jednak mam ochote zrobić je ponownie jesli gdzieś popełniłam błąd. Pozdrawiam,

    • amytych

      Hej, pełne 125g masła ląduje w cieście, a do wysmarowania formy potrzebna jest jeszcze odrobina dodatkowo. (nie wiem dokładnie ile, ja biorę na palce i smaruję formę ręką, aż cała jest pokryta). Jeszcze jedna ważna notka dotycząca masła, nie może ono być roztopione, wręcz przeciwnie powinno być dosyć chłodne i solidne. Ocet z sodą powinien się spienić, więc jak najbardziej tak miało być.

      Mam nadzieję, że druga próba będzie udana, powodzenia!