Wegańskie stir fry z ciecierzycą

Mój mąż stwierdził, że za mało ostatnio postów kulinarnych, więc spodziewajcie się na blogu jego sprawdzonych przepisów. Arek nie jest weganinem, chociaż w sumie patrząc na to, co je na co dzień można by stwierdzić, że jest na diecie roślinnej. Raz na jakiś czas będąc w Polsce pozwala sobie na produkty odzwierzęce, szczególnie te serwowane w jego rodzinnym domu. To i tak wielki sukces, bo kiedyś nie było mowy o posiłkach niezawierających mięsa.

Przyznam szczerze, że wielokrotnie zaskakuje mnie swoją pomysłowością i tym, że tak łatwo porusza się po wegańskiej kuchni, która jeszcze kilka lat temu była dla niego abstrakcją. Przepisy, które będziemy wspólnie publikować testujemy już od dawna, ale będą także nowości. Jak dzisiejszy stir fry. Łatwy, szybki, sycący, tak jak lubimy najbardziej. W standardowej opcji warzywa są krótko smażone w wysokiej temperaturze. W wersji dla dzieci możecie dusić/smażyć dłużej na niższej temperaturze, aby warzywa były bardziej miękkie. Możecie również zaszaleć z ostrością i zrobić wersję pikantną, kwestia preferencji.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czonsku
  • 2-3 plasterki imbiru
  • 250 g pieczarek
  • 1 zielona papryka
  • 150 g groszku cukrowego
  • 1 kapusta pak choi
  • 1 puszka ciecierzycy

SOS

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • opcjonalnie parę kropel sosu Sriracha

stirfry1stirfry2

PRZYGOTOWANIE

  • Posiekajcie wszystkie składniki, ponieważ w trakcie smażenia może nie być na to czasu.
  • W międzyczasie ugotujcie ryż lub makaron ryżowy, z którym podacie warzywa.
  • Rozgrzejcie olej kokosowy na patelni (jeśli macie, użyjcie wok-a).
  • Podsmażcie cebulę 2-3 minuty.
  • Dodajcie czosnek, imbir i smażcie 2 minuty.
  • Dodajcie pieczarki i paprykę, podsmażajcie, aż będą miękkie
  • Następnie dodajcie groszek cukrowy i smażcie 2 minuty
  • Na końcu dodajcie ciecierzycę, pak choi i sos. Mieszajcie na patelni 2-3 minuty
  • Kiedy warzywa będą gotowe, podawajcie z ryżem lub makaronem ryżowym oraz udekorujcie szczypiorkiem lub zieloną cebulką oraz prażonym sezamem.

stirfry3strifry4stirfry

 

Veganama Opublikowane przez:
  • To musi wspaniale smakować, uwielbiam takie smaki! I teraz żałuję, że zrezygnowałam dziś w sklepie z Pak Choi – robiłabym jutro na obiad… ale jeszcze będzie okazja! 😉

    • Oj tak, ja przyznam, że uwielbiam wersję trochę pikantniejszą 😉 Koniecznie daj znać jak wypróbujesz przepis 🙂

  • Dan

    Looks delicious! Will try it out 🙂

  • świetnie! dobrze się z nim masz 🙂 bardzo lubię takie dania, więc nie mogę nie spróbować – zapisuję! 😉 przy okazji, nie mogę się doczekać kolejnych przepisów 🙂
    P.S. Skąd ten prześliczny talerzyk? mam słabość do takich rzeczy 😀

    • Oj tak! Jestem szczęściarą z tym Arkadiuszem 😉 Mogę zdradzić, że w kolejce czeka przepis z komosą 🙂

      Kochana, cieszę się, że go dostrzegłaś, też go uwielbiam. To talerzyk House Doctor http://en.housedoctor.dk/-/kitchen/tableware/Hc0801

      • dziękuję! <3
        jestem fanką skandynawskiego stylu i właśnie udało się znaleźć nawet miejsca w Brighton gdzie sprzedają ich produkty, jestem szczęśliwa, mogę kupować! 🙂 a przy okazji, odkryłam dużo sklepów online z takimi cudeńkami 😀 – twój jeden link, a tak wiele zdziałał, haha 😉

  • Cotakpachnie?

    aaaach zjadłabym taki obiadek. 🙂 Wspaniała kobieta ma wspaniałego męża! Super 🙂

    • Dziękujemy za te cudowne słowa <3 Mam nadzieję, że skusisz się na wypróbowanie przepisu 🙂

  • O mamo, jak to pysznie wygląda! Uwielbiam ciecierzycę i chętnie wypróbuję ten przepis 🙂

    • O jak cudownie, że poznaję kolejną fankę ciecierzycy 😀 U nas to podstawa w kuchni! Daj znać jak wypróbujesz :*

  • Świetne, świetne, świetne! Idzie w zeszyt! 😀

  • Lubię takie dania, proste, szybkie i smaczne. Dodaję do mojej tablicy na Pinterest 🙂

    • Oooo cudownie! Arek jest mistrzem takich dań, więc liczę, że znajdziesz coś jeszcze na swoją tablicę 🙂