Wegańskie muffiny z jabłkami

Po powrocie z Festiwalu Jabłek wiedziałam, że coś będę piekła. Nie chciałam kolejny raz robić tarty z jabłkami, miałam ochotę na nowości. Arek uwielbia muffiny, dla dziewczyn to też będzie fajny deser (wygodny dla małych rączek), więc postanowiłam działać. Wyszło pysznie, cały dom po otwarciu piekarnika wypełnił się zapachem jabłkowo–cynamonowym, a muffinki zniknęły ekspresowo. Przepis jest łatwy. Możecie poeksperymentować z ilością mleka jeżeli macie ochotę. Ja robiłam w kilku wersjach i wtedy, kiedy dodałam więcej mleka (lub odrobinę wody), masa była bardziej płynna i muffinki wyszły gładsze. Jak dodałam mniej, masa była klejąca, wtedy wyszły bardziej „popękane”, bardziej zbite. Mam wrażenie, że wersja „płynna” jest bardziej aksamitna, więc podaję proporcje właśnie na tę opcję.

apples1

Składniki

  • 130g płatków owsianych zwykłych/bezglutenowych
  • 180g mąki pszennej/mixu bezglutenowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1.5 łyżeczki wanilii w proszku
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej wymieszana z 1.5 łyżeczki octu jabłkowego
  • pół szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 70g słodu (syrop z agawy, syrop daktylowy, syrop klonowy)
  • 2 łyżeczki cukru muscovado (jeżeli lubicie mniej słodkie wypieki możecie pominąć)
  • 2 średnie jabłka pokrojone w drobną kostkę
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/4 szklanki wody

jablka

Przygotowanie

  • Zmielcie w młynku płatki owsiane
  • Zmielcie w młynku siemię lniane, wsypcie do miseczki i dodajcie odrobinę wody, żeby zgęstniało
  • Obierzcie jabłka i pokrójcie na małe kawałeczki
  • Wsypcie do miski mąkę, zmielone płatki owsiane, wanilię, cynamon, sól, cukier (opcjonalnie) i sodę
  • Do siemienia lnianego dodajcie mleko, olej kokosowy i syrop
  • Połączcie sodę z octem w małym naczynku i dodajcie wszystkie mokre składniki do suchych
  • Wymieszajcie i po chwili dodajcie jabłka
  • Do wysmarowanej odrobiną oleju kokosowego formy na muffinki wlejcje masę do 3/4 wysokości
  • Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20-25 minut (zależy od piekarnika)

muffinss muffinsmuffiny

Veganama Opublikowane przez: