Wegańskie muffiny z jabłkami

Po powrocie z Festiwalu Jabłek wiedziałam, że coś będę piekła. Nie chciałam kolejny raz robić tarty z jabłkami, miałam ochotę na nowości. Arek uwielbia muffiny, dla dziewczyn to też będzie fajny deser (wygodny dla małych rączek), więc postanowiłam działać. Wyszło pysznie, cały dom po otwarciu piekarnika wypełnił się zapachem jabłkowo–cynamonowym, a muffinki zniknęły ekspresowo. Przepis jest łatwy. Możecie poeksperymentować z ilością mleka jeżeli macie ochotę. Ja robiłam w kilku wersjach i wtedy, kiedy dodałam więcej mleka (lub odrobinę wody), masa była bardziej płynna i muffinki wyszły gładsze. Jak dodałam mniej, masa była klejąca, wtedy wyszły bardziej „popękane”, bardziej zbite. Mam wrażenie, że wersja „płynna” jest bardziej aksamitna, więc podaję proporcje właśnie na tę opcję.

apples1

Składniki

  • 130g płatków owsianych zwykłych/bezglutenowych
  • 180g mąki pszennej/mixu bezglutenowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1.5 łyżeczki wanilii w proszku
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej wymieszana z 1.5 łyżeczki octu jabłkowego
  • pół szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 70g słodu (syrop z agawy, syrop daktylowy, syrop klonowy)
  • 2 łyżeczki cukru muscovado (jeżeli lubicie mniej słodkie wypieki możecie pominąć)
  • 2 średnie jabłka pokrojone w drobną kostkę
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/4 szklanki wody

jablka

Przygotowanie

  • Zmielcie w młynku płatki owsiane
  • Zmielcie w młynku siemię lniane, wsypcie do miseczki i dodajcie odrobinę wody, żeby zgęstniało
  • Obierzcie jabłka i pokrójcie na małe kawałeczki
  • Wsypcie do miski mąkę, zmielone płatki owsiane, wanilię, cynamon, sól, cukier (opcjonalnie) i sodę
  • Do siemienia lnianego dodajcie mleko, olej kokosowy i syrop
  • Połączcie sodę z octem w małym naczynku i dodajcie wszystkie mokre składniki do suchych
  • Wymieszajcie i po chwili dodajcie jabłka
  • Do wysmarowanej odrobiną oleju kokosowego formy na muffinki wlejcje masę do 3/4 wysokości
  • Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20-25 minut (zależy od piekarnika)

muffinss muffinsmuffiny

Veganama Opublikowane przez:
  • No pyszne! Ja wczoraj piekłam szarlotkę wegańską, bezglutenową, bez mąki i cukru 😊 Wyszła bardzo smaczna, ale muszę jeszcze dopracować przepis, żeby była bardziej krucha 😀

  • Ślinka mi pociekła i chyba kupię dzisiaj kilka jabłek. Dawno już nic słodkiego nie piekłam.

    • Wiele jabłek nie trzeba, ale jak bardzo lubisz, to możesz dodać jeszcze jedno malutkie 🙂

  • Zapisane, będziemy robić w weekend. A swoją drogą, póki nie zobaczyłam tych zdjęć, myślałam, że to ja mam masę jabłek… 😀

    • Niestety to nie moje 🙂 Kosz też, a bardzo bym chciała takowy mieć 😉 Ale jabłek trochę zakupiłam! Co jeszcze planujesz zrobić z jabłuszkami?

  • Super przepis 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • i doczekałam się przepisu! jest ekstra 🙂 kocham jabłka całym sercem, jak już pewnie wiesz 🙂 nie umiem się doczekać Dnia Jabłek tutaj w Brighton, który już tak blisko 😀 hehe!
    cudowne zdjęcia! <3

    • Dziękuję Daria 🙂 Och wiem jak kochasz jabłka! Będziesz szaleć niebawem 😀 Pierwszy raz byłam na takim festiwalu, ale bardzo mi się podobało i chętnie się przejdę za rok 🙂

  • Wymiękam. Naprawdę uwielbiam Twoje przepisy. Za muffiny zabieram się jeszcze dzisiaj i nie mam pojęcia jakim cudem uda mi się powstrzymać przed zjedzeniem ich wszystkich na raz 😉

    • Dziękuje Dagmara :* Miło mi to słyszeć, bo zawsze wrzucam przepisy od serducha. Moje albo Arka oczywiście. Zresztą on teraz szykuje coś ekstra (tylko muszę go trochę ponaglić :P)

  • ostatnio robiłam mega czekoladowe, okropnie słodkie.. to będzie świetna odmiana 😀 świetny przepis, już to czuję <3

  • damn, ze tez nie mam takiej mufinkowej formy :/
    ps.jak job interview??:)

    • 😀 Kupuj, przyda się! Muffinki fajna sprawa 🙂

      ps. nie dostałam pracy, ale doświadczenie fajne!

      • jak nie ta to inna! ja chodziłam 2 miechy na job interview i mimo że większość bezowocnie 😛 to i tak każdy mnie czegoś uczył 🙂

        • No pewnie! To była moja pierwsza rozmowa w Szwecji, także jakbym dostała tę pracę to byłby szok 😀

          • Hehe, no gdyby to była robota na zmywaku w Anglii- standard, ale ambitna praca w Szwecji- toż to sztuka zdobyć dla Polaka 🙂

  • Magdalena

    Myślisz, że zmielone płatki owsiane na mąkę będą odpowiednie czy jednak dodać klasyczną mąkę?

  • To najpiękniejsze jesienne zdjęcia jakie widziałam w tym roku. W takiej jesieni mogę się zakochać <3 W tych jabłkach i liściach 🙂
    A przepis świetny! Uwielbiam ten zapach pieczonych jabłek i cynamonu 😉

  • Katarzyna Zendarska

    Odkryłam niedawno Twojego bloga i bardzo bardzo lubię taką tematykę! Właśnie zabieram się za muffiny! Tylko pytanie ile siemienia lnianego?? bo w przepisie brak informacji.

  • Magdalena Baran

    te zdjęcia…magia…weszłam tu tylko po przepis a zachwyciłam się jabłkami, koszyczkiem i pięknymi ujęciami!

  • Wyglądają zjawiskowo! Jak tylko skończę oczyszczanie to wypróbuję Twój przepis. A w ogóle zapomniałam Ci powiedzieć, że upiekłam bananowy chlebek z przepisu Arka i był super! 🙂

  • Namówiłaś mnie! Jutro robię!

  • Cudowne foty! Jak ja bym sobie chciala taką muffinkę podebrać z tego talerzyka <3

  • Teresa Doukir

    Zamierzam zrobić mufinki dzisiaj ale chciałam sprawdzić ilość sody : czy dobrze zrozumiałam ze ogółem trzeba dodać 3.5 łyżeczek sody ?? Czy to nie jest za duzo? Boje sie ze mufinki beda za bardzo ‚ jechały’ soda

    • Tereso, oczywiście możesz poeksperymentować z sodą, najwyżej mniej wyrosną. Możesz też zamiast sody i octu użyć proszku do pieczenia. U mnie soda nie była totalnie wyczuwalna, więc bez obaw. Jednak zawsze są jakieś rozwiązania, może ten proszek?