Wegańskie muffiny czekoladowe

W naszym domu gorzka czekolada jest praktycznie jedynym gotowym deserem jaki kupujemy. Tak już jest od dawna, więc dziewczyny przepadają za jej smakiem. Ja musiałam się do niej przekonać, po dwudziestu kilku latach jedzenia słodszych odpowiedników. Teraz lubię dodawać ją do wypieków, czasem do dań głównych, bo fajnie podkręca smak. Dziś ląduje w deserze. Łatwym jak zwykle, wychodzi zawsze. Muffinki lubię ostatnio wyjątkowo mocno, bo częściej jestem poza domem, więc mogę zabrać je wygodnie do szkoły, czy do pracy. Mam różne doświadczenia z kupnymi, szczególnie jeżeli chodzi o składy, więc wolę przygotować je sama, szczególnie, że robi się je naprawdę szybko. Stopień słodkości dostosujcie do swoich upodobań. Ja nie przepadam za bardzo słodkimi deserami, więc daję zazwyczaj mniej słodu.

Składniki

  • 1 1/2 szklanki mąki (bezglutenowego mixu, pszennej)
  • 2 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki kakao w proszku
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki syropu (kokosowego, daktylowego, z agawy)
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  • Nagrzejcie piekarnik do 170 stopni
  • Wymieszajcie w misce wszystkie suche składniki
  • Do szklanki mleka roślinnego dodajcie ocet jabłkowy. Odstawcie na kilka minut (to nam pomoże przy wyrastaniu ciasta).
  • W drugiej misce wymieszajcie mokre składniki (olej kokosowy powinien być płynny, możecie go odrobinę podgrzać w garnuszku). Mleko z octem na końcu.
  • Do suchych składników dodajcie mokre i dobrze wymieszajcie. Na koniec dodajcie połamaną w kawałki czekoladę.
  • Wysmarujcie formę do muffinów olejem kokosowym i przełóżcie ciasto do 3/4 wysokości każdej foremki.
  • Pieczcie około 25-30 minut (zróbcie test wykałaczki jeżeli nie jesteście pewni czy są gotowe)
  • Odstawcie na kilka minut przed wyjęciem z foremek, aby ostygły.

 

Veganama Opublikowane przez:
  • Wyglądają super 🙂 Smakują na pewno też! ale zaraz zaraz, do pracy? Czy my o czymś nie wiemy? 😉

    • Wszystko wiecie 🙂 Żadnej dodatkowej nie mam, tyle te co dotychczas 🙂

      • Ach no ok.. To trzymam kciuki w dalszym ciągu 🙂

  • Wygladaja pysznie! Ja odkryłam ostatnio brownie z burakami z jadlonomii, jest rewelacyjne

    • Dziękujemy 🙂 Brownie z burakami jest spoko, choć ja bardziej przepadam za fasolowym 🙂

  • skradłabyś moje serce taką muffiną! uwielbiaaaam gorzką czekoladę, zazwyczaj jadam 99/100%! wygląda bardzo smacznie, czekoladowy zawrót głowy haha 🙂

    • Hehe troszeczkę 😛 Arek wczoraj sam robił, on to jest dopiero czekoladowym fanem 😀