Wegańskie chili fasolowe

Nasza rodzina uwielbia warzywa strączkowe. Dziewczyny najbardziej ciecierzycę i czarną fasolę. My z Arkiem chyba nie umiemy wyróżnić ulubieńców, wszystkie rodzaje nam smakują. W związku z tym dzisiejsze fasolowe danie gości u nas na obiad bardzo często. Jest sycące, pożywne, zawsze wychodzi go na tyle dużo, ze starcza na co najmniej dwa dni. Oczywiście ostrość kontrolujcie według własnego uznania. Zawsze możecie dodać więcej papryczek jalapeño dla siebie (już na talerzu), a samo chilli zrobić łagodniejsze dla dzieci. Jest to przepis Arka, zdjęcia też robił on sam, więc jak widzicie moje zdolności negocjacyjne nie są takie złe! Już trwają prace nad następnym przepisem, który polubią zwolennicy kuchni RAW.

Składniki

  • 4 puszki lub ekwiwalent ugotowanej fasoli, ulubionego gatunku, mix czerwonej, czarnej, białej i pinto to nasz ulubiony zestaw
  • 4 różnokolorowe papryki
  • 1 marchewka starta na tarce
  • 1 większa cebula lub dwie średnie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili w sosie adobo, posiekana drobno
  • 1 łyżeczka sosu adobo (tego od papryczki)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego/pasty pomidorowej/przecieru
  • 1 puszka/karton pomidorów posiekanych
  • 1 puszka albo kartonik po pomidorach napełniony wodą (nic się nie marnuje)
  • 2 łyżki suszonej papryki
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 płaska łyżka kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżka słodu (syrop klonowy, z agawy, cukier)
  • 2 łyżki kakao. NIE POMIJAĆ! (ewentualnie kilka kostek gorzkiej czekolady, co najmniej 72% kakao)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia (wedle upodobań, kokosowy nierafinowany nie pasuje)

Przygotowania

  • Cebulę, paprykę i czosnek posiekajcie. Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce.
  • W garnku rozgrzejcie olej, wrzućcie cebulę i podsmażcie kilka minut, aż się zeszkli.
  • Dodajcie czosnek, marchewkę i paprykę.
  • Duście kilka minut, aż zmięknie odrobinę. Na tym etapie możecie dodać sól, warzywa puszczą trochę sok i się nie spalą.
  • Dodajcie koncentrat, posiekaną papryczkę, sos adobo oraz wszystkie przyprawy, wymieszajcie i podduście kilka minut.
  • Wrzućcie pomidory, wlejcie wodę i zamieszajcie. Następnie dodajcie wszystkie fasole, słód i kakao. Na koniec już tylko sól i pieprz do smaku. Zagotujcie wszystko i duście pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut.

chilli3chilii3chilli4 chilli5Podawajcie z posiekanymi, marynowanymi albo świeżymi paprykami jalapeño, pokrojonym w kostkę awokado i łyżką wegańskiej śmietany. Do tego ulubiona kaszą (gryczana palona pasuje idealnie) lub placki gryczane i obiad gotowy.chilli7Chilli wychodzi pełen garnek, dla naszej rodziny na co najmniej dwa dni. Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej, trzeciego pewnie też (ale u nas już nie ma!).

Veganama Opublikowane przez: