Wegańska zupa z tofu

Ostatnimi czasy ulubiona zupa Arka. Bardzo sycąca, zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Dla fanów pikantności poleca się dodatkowo ostry sos. Tę wersję podstawową spokonie możecie serwować dzieciom, nasze dziewczyny się zajadają!

Skladniki

  • 1 średnia cebula
  • 2 marchewki
  • 4-5 ziemniaków
  • 1/2 średniego brokuła lub 1 mały
  • 400 gram tofu
  • 1 czubata łyżka pasta miso
  • 1,5 l wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie

  • Zacznijcie do posiekania cebui w kostkę, marchewki w cienkie plastry i skarmalizujcie na oleju kokosowym do lekkiego zbrązowienia.
  • Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę.
  • Brokuła podzielcie na różyczki (te części z łodygą pokrójcie w cienkie plasterki po obraniu zewnętrznej część skóry).
  • Tofu pokrójcie w kostkę.
  • Po skarmelizowaniu marchewki i cebuli zalejcie je bulionem, wrzućcie ziemniaki i gotujcie około 10 minut (tak żeby ziemniaki były jeszcze lekko twardawe). Następnie dorzućcie pastę miso, rozpuście ją i dodajcie resztę składników.
  • Gotujcie kilka minut do czasu kiedy brokuły będą takie jak lubicie (my nie lubimy mocno rozgotowanych).
  • Posypcie na koniec szczypiorkiem i gotowe!

 

Veganama Opublikowane przez: