Wegańska waniliowa Pavlova

Od dawien dawna marzyłam o zrobieniu wegańskiej bezy. Piękne torciki bezowe co pewien czas pojawiały się przed moimi oczami, podczas przeglądania mediów społecznościowych. Zaczęłam więc próby. Dumna pokazywałam Arkowi moją pięknie ubitą zalewę z ciecierzycy z cukrem. Wykładałam na blachę i klops. Po chwili w piekarniku, z mojej cudownej białej chmurki pozostawała jedynie cukrowa plama. Tak było 4 razy, aż Arek postanowił mi pomóc. Jemu wyszło za pierwszym razem. Poeksperymentował z proporcjami i tak powstał przepis na waniliową Pavlovą. Ponieważ obydwoje nie jesteśmy fanami bardzo słodkich deserów, to ilość cukru jest zmniejszona, zarówno w bezie jak i w kremie. A do dekoracji zostały dodane kakao nibs, które nieziemsko grają z tym słodkim tortem.

Składniki

Beza

  • 110 ml aqua faby (zalewy z ciecierzycy w puszce)
  • 100 g cukru (zmielonego na cukier puder)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Krem

  • 250 ml śmietanki owsianej (ewentualnie sojowej lub kokosowej, co najmniej 20% tłuszczu)
  • 1 łyżka cukru (zmielonego na puder)
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku

Dekoracja

  • 2 figi pokrojone w ósemki
  • do posypania kakao nibs (kawałeczki surowego kakao)

bezowy6bezowy3_bezowy11_beza1bezowy4

Przygotowanie

Beza

  • Zalewę z puszki po cieciorce (lub po namoczonych ziarnach cieciorki) wlejcie do miski i miksujcie na wysokich obrotach mikserem. Czas zależy od mocy miksera, ale średnio zajmuje to od 10 do 15 minut.
  • Po tych 10-15 minutach, stopniowo dodawajcie cukier (po jednej łyżce) i mieszajcie trzepaczką, ale już nie miksujcie mikserem.
  • Nastawcie piekarnik na 120 stopni w opcji pieczenia „góra dół” i wyłóżcie blachę papierem do pieczenia
  • Po dosypaniu cukru, dodajcie ekstrakt waniliowy i zamieszajcie trzepaczką
  • Beza musi być sztywna. Najlepszy test–odwróćcie miskę do góry dnem–nie ma prawa wypaść.
  • Następnie przygotujcie dwie warstwy bezy. Połóżcie po jednej łyżce w dwa miejsca na blasze i dokładajcie po równo tworząc dwa zbliżone wielkością placki. Na koniec do jednego placka dołóżcie odrobinę więcej, to będzie Wasz spód tortu. Brzegi zróbcie odrobinę wyższe, aby wygodniej nakładać krem.
  • Pieczcie/suszcie bezę 2.5h
  • Wyjmijcie do ostygnięcia, ok. 10 minut

 Krem

  • Wlejcie do miski śmietankę, cukier i wanilię
  • Ubijcie na sztywną pianę
  • Przełóżcie warstwy kremem
  • Udekorujcie pokrojonymi w ósemki figami i posypcie surowym kakao, które fantastycznie kontrastuje ze słodką bezą.
  • Najlepiej podawajcie natychmiast. Pavlova, która zbyt długo stoi, nasiąka kremem i traci swoją chrupkość. W smaku nadal jest pyszna, ale nie wygląda już tak apetycznie.

bezowybezowy2bezowy21

 

Veganama Opublikowane przez: