Wegańska waniliowa Pavlova

Od dawien dawna marzyłam o zrobieniu wegańskiej bezy. Piękne torciki bezowe co pewien czas pojawiały się przed moimi oczami, podczas przeglądania mediów społecznościowych. Zaczęłam więc próby. Dumna pokazywałam Arkowi moją pięknie ubitą zalewę z ciecierzycy z cukrem. Wykładałam na blachę i klops. Po chwili w piekarniku, z mojej cudownej białej chmurki pozostawała jedynie cukrowa plama. Tak było 4 razy, aż Arek postanowił mi pomóc. Jemu wyszło za pierwszym razem. Poeksperymentował z proporcjami i tak powstał przepis na waniliową Pavlovą. Ponieważ obydwoje nie jesteśmy fanami bardzo słodkich deserów, to ilość cukru jest zmniejszona, zarówno w bezie jak i w kremie. A do dekoracji zostały dodane kakao nibs, które nieziemsko grają z tym słodkim tortem.

Składniki

Beza

  • 110 ml aqua faby (zalewy z ciecierzycy w puszce)
  • 100 g cukru (zmielonego na cukier puder)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Krem

  • 250 ml śmietanki owsianej (ewentualnie sojowej lub kokosowej, co najmniej 20% tłuszczu)
  • 1 łyżka cukru (zmielonego na puder)
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku

Dekoracja

  • 2 figi pokrojone w ósemki
  • do posypania kakao nibs (kawałeczki surowego kakao)

bezowy6bezowy3_bezowy11_beza1bezowy4

Przygotowanie

Beza

  • Zalewę z puszki po cieciorce (lub po namoczonych ziarnach cieciorki) wlejcie do miski i miksujcie na wysokich obrotach mikserem. Czas zależy od mocy miksera, ale średnio zajmuje to od 10 do 15 minut.
  • Po tych 10-15 minutach, stopniowo dodawajcie cukier (po jednej łyżce) i mieszajcie trzepaczką, ale już nie miksujcie mikserem.
  • Nastawcie piekarnik na 120 stopni w opcji pieczenia „góra dół” i wyłóżcie blachę papierem do pieczenia
  • Po dosypaniu cukru, dodajcie ekstrakt waniliowy i zamieszajcie trzepaczką
  • Beza musi być sztywna. Najlepszy test–odwróćcie miskę do góry dnem–nie ma prawa wypaść.
  • Następnie przygotujcie dwie warstwy bezy. Połóżcie po jednej łyżce w dwa miejsca na blasze i dokładajcie po równo tworząc dwa zbliżone wielkością placki. Na koniec do jednego placka dołóżcie odrobinę więcej, to będzie Wasz spód tortu. Brzegi zróbcie odrobinę wyższe, aby wygodniej nakładać krem.
  • Pieczcie/suszcie bezę 2.5h
  • Wyjmijcie do ostygnięcia, ok. 10 minut

 Krem

  • Wlejcie do miski śmietankę, cukier i wanilię
  • Ubijcie na sztywną pianę
  • Przełóżcie warstwy kremem
  • Udekorujcie pokrojonymi w ósemki figami i posypcie surowym kakao, które fantastycznie kontrastuje ze słodką bezą.
  • Najlepiej podawajcie natychmiast. Pavlova, która zbyt długo stoi, nasiąka kremem i traci swoją chrupkość. W smaku nadal jest pyszna, ale nie wygląda już tak apetycznie.

bezowybezowy2bezowy21

 

Veganama Opublikowane przez:
  • jest przepiękna! zawsze chciałam zrobić taką bezę i myślę, że w końcu przyszedł czas by zabrać się za ten przepis 🙂 czarujesz, jak zawsze, nie tylko zdjęciami, ale i pomysłem 🙂 aż ślinka cieknie, hehe 😀

    • Dziękujemy Daria <3 Będziemy prze szczęśliwi jak wypróbujesz przepis 🙂

      • nie ma innej opcji, mam nadzieję, że beza mi się uda przy moim „szczęściu” 😀

  • Cotakpachnie?

    Jak to jest, że mężczyznom ciasta zawsze najlepiej wychodzą? 😀 Mój mąż jak mi pomaga to nie ma szans żeby ciacho
    nie wyszło 🙂

    • Nie mam pojęcia 😉 Ale skoro są w tym tacy dobrzy, to tylko się cieszyć, że chcą nam pomagać 🙂 Fajne babki jesteśmy, to co by nie chcieli 😛

      • Cotakpachnie?

        haha no ba! 🙂

        Do ozdabiania zaangażowałabym dzieciaki, jedna by dekorowała, a druga dekoracje zjadała 😀 A chyba zrobię dzisiaj coś podobnego, puszka cieciorki zawsze w domu jest, Marzy mi się dekoracja z żóltych kiwi, pojade poszukać zaraz 🙂

        • Cudownie! A wiesz, że myślałam o żółtym kiwi! Jeszcze nigdy nie próbowałam, a ostatnio rzuciło mi się w oczy w sklepie 🙂

          • Żółte kiwi jest przepyszne!! Pięknie by pasowało jako dekoracja bezy 🙂

          • @cotakpachnie:disqus @MagdalenaZolcinska:disqus kupiłam dziś na próbę 😀 Dzięki Wam próbuje nowe smaki <3

          • <3 Daj znać jak smakowało 🙂

  • Koniecznie muszę tego spróbować! W ten przyrządzałam tylko małe beziki. Chyba także zaangażuję w to swojego partnera 🙂

    • Z tego przepisu można zrobić również małe 🙂 Ale przyznaje, że to świetna zabawa robić wspólnie taki tort. Ja tym razem dałam wolną rękę mężowi, ale mam już chętkę na nową dekorację 😀

  • Piękne, bardzo apetyczne zdjęcia! Gdybym yła weganką, na pewno spróbowałabym odtworzyć taki tort u siebie <3

  • To teraz ja mam pytania 😀 czy zamiast cukru można użyć ksylitolu czy lepiej nie ryzykować? Jedna puszka cieciorki ma w sobie tyle zalewy rozumiem? I tak z ciekawości – jakie ta woda po cieciorce ma właściwości że da się ubić jak białka? Właśnie ma tyle białka czy o co chodzi? Magia normalnie! 🙂 ciekawa byłam czy to daje taki lekko orzechowy posmak jaki ma ciecierzyca ale skoro mówisz że jest niewyczuwalna to pewnie nie 🙂 muszę ją zrobić, żeby gościom szczęka opadła jak powiem z czego jest to zrobione 😉 myślę tylko o dekoracji bo jak wiesz fig teraz nie dostanę nigdzie. Ale na pewno coś wymyślę 🙂 no i nie mam kakao nibs, jestem nie przygotowana 😀

    A w ogóle to tak pięknie Twemu małżonkowi to wyszło że ja bym go teraz z kuchni nie wypuszczała na Twoim miejscu ;p

    • O rany Madziu! Przepraszam, że dopiero teraz! Jakoś mi umknęło odpowiedzieć!

      Ksylitolu można użyć, ale są opinie, że beza ma później taki specyficzny wyczuwalny posmak. Ja nie próbowałam, więc ciężko mi powiedzieć. Ta ilość wody po cieciorce w przepisie, to niepełna puszka. Smak cieciorki po upieczeniu jest niewyczuwalny. Można zaszaleć z dodatkami, maliny,borówki, jeżyny, co tylko dusza zapragnie 😀

      Aquafaba zachowuje się jak białko jajka, ponoć ubiją się ją tak dobrze, gdyż zawiera wiele protein 🙂

      • Nie ma sprawy, jak wiesz ze względów logistycznych niestety nie udało się zrobić bezy na imprezę urodzinową, ale zrobię ją BANKOWO! Dziękuję za odpowiedzi 🙂

  • Aga

    hej, czy mozna do tej masy dodac kakao, aby byla czekoladowa?

    • Można, ale jeszcze nie wiem w jakich proporcjach. Mój mąż próbował kilkakrotnie, ale niestety mu nie wyszło :/ Powiedział, że bardzo by chciał zrobić właśnie czekoladową, więc podejrzewam, że prędzej czy później przepis pojawi się na blogu 🙂

  • Maciek Pawłowski

    A nie można by bezy posmarować cienką warstwą oleju kokosowego utartego z cukrem pudrem, a dopiero później kremem, żeby zapobiec przemoknięciu bezy wodą z kremu i zachować jej świeżość na dłużej…?

    • Dzięki za komentarz 🙂

      Myślę, że jest to świetny pomysł! Robiłeś tak już wcześniej?

      • Maciek Pawłowski

        Nie, ale chcę spróbować. Niedługo napiszę, jak wyszło.

  • Magdalena

    Porcja masy na beze jest na dwa blaty nie na jeden? Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi. 😁