Od dawien dawna marzyłam o zrobieniu wegańskiej bezy. Piękne torciki bezowe co pewien czas pojawiały się przed moimi oczami, podczas przeglądania mediów społecznościowych. Zaczęłam więc próby. Dumna pokazywałam Arkowi moją pięknie ubitą zalewę z ciecierzycy z cukrem. Wykładałam na blachę i klops. Po chwili w piekarniku, z mojej cudownej białej chmurki pozostawała jedynie cukrowa plama. Tak było 4 razy, aż Arek postanowił mi pomóc. Jemu wyszło za pierwszym razem. Poeksperymentował z proporcjami i tak powstał przepis na waniliową Pavlovą. Ponieważ obydwoje nie jesteśmy fanami bardzo słodkich deserów, to ilość cukru jest zmniejszona, zarówno w bezie jak i w kremie. A do dekoracji zostały dodane kakao nibs, które nieziemsko grają z tym słodkim tortem.
Składniki
Beza
- 110 ml aqua faby (zalewy z ciecierzycy w puszce)
- 100 g cukru (zmielonego na cukier puder)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Krem
- 250 ml śmietanki owsianej (ewentualnie sojowej lub kokosowej, co najmniej 20% tłuszczu)
- 1 łyżka cukru (zmielonego na puder)
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
Dekoracja
- 2 figi pokrojone w ósemki
- do posypania kakao nibs (kawałeczki surowego kakao)
Przygotowanie
Beza
- Zalewę z puszki po cieciorce (lub po namoczonych ziarnach cieciorki) wlejcie do miski i miksujcie na wysokich obrotach mikserem. Czas zależy od mocy miksera, ale średnio zajmuje to od 10 do 15 minut.
- Po tych 10-15 minutach, stopniowo dodawajcie cukier (po jednej łyżce) i mieszajcie trzepaczką, ale już nie miksujcie mikserem.
- Nastawcie piekarnik na 120 stopni w opcji pieczenia „góra dół” i wyłóżcie blachę papierem do pieczenia
- Po dosypaniu cukru, dodajcie ekstrakt waniliowy i zamieszajcie trzepaczką
- Beza musi być sztywna. Najlepszy test–odwróćcie miskę do góry dnem–nie ma prawa wypaść.
- Następnie przygotujcie dwie warstwy bezy. Połóżcie po jednej łyżce w dwa miejsca na blasze i dokładajcie po równo tworząc dwa zbliżone wielkością placki. Na koniec do jednego placka dołóżcie odrobinę więcej, to będzie Wasz spód tortu. Brzegi zróbcie odrobinę wyższe, aby wygodniej nakładać krem.
- Pieczcie/suszcie bezę 2.5h
- Wyjmijcie do ostygnięcia, ok. 10 minut
Krem
- Wlejcie do miski śmietankę, cukier i wanilię
- Ubijcie na sztywną pianę
- Przełóżcie warstwy kremem
- Udekorujcie pokrojonymi w ósemki figami i posypcie surowym kakao, które fantastycznie kontrastuje ze słodką bezą.
- Najlepiej podawajcie natychmiast. Pavlova, która zbyt długo stoi, nasiąka kremem i traci swoją chrupkość. W smaku nadal jest pyszna, ale nie wygląda już tak apetycznie.