Wegańska tarta bez pieczenia z herbatnikami i białą czekoladą

Ta tarta to wynik eksperymentów z ciachem urodzinowym dla Lili. Miała być wcześniej na blogu, ale ciągle coś mi nie pasowało. W pierwotnej wersji były inne składniki, ale finalnie stanęło na najbardziej uproszczonej wersji. Przez ostatni miesiąc podróży zdarzało mi się próbować wege smakołyków w różnych miejscach, a na tę tartę trafiłam dwa razy. Raz jadłam podobną u znajomej, a raz w restauracji. Postanowiłam ją więc odtworzyć. Na spodzie herbatniki. Nie może być prościej. Pierwszy raz jak robiłam tę tartę tłukłam herbatniki w siatce tłuczkiem, a drugi raz zmieliłam w blenderze (obydwa sposoby są dobre). Z kremem było więcej zabawy. Przez to, że robiłam to ciasto kilka razy, bo akurat były okazje do świętowania, to miałam możliwość popróbować różnych rozwiązań. Wygrała wersja z kanapkowym serkiem owsianym i śmietaną kokosową. Ciekawie wyszło również połączenie z chia. Jeżeli będziecie chcieli poeksperymentować zachęcam do zastąpienia serka owsianego/sojowego 3 łyżkami chia. Próbuję również zrobić własną białą czekoladę w domu, jeżeli jesteście zainteresowani przepisem, dajcie znać!

Składniki

Spód

  • 300 g herbatniów
  • 150 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki mleczka kokosowego

Krem

  • 1 opakowanie śmietany kokosowej (lub tłustej warstwy z mleczek kokosowych, potrzebne wam będą wówczas dwie puszki)
  • 180 g roztopionej białej czekolady wegańskiej (iChoc, Bonvita lub domowa)
  • 4 łyżki kremowego serka owsianego lub sojowego (u nas kanapkowy Oatly)
  • 1/4 łyżeczki wanilii w proszku
  • 3 łyżki mleka roślinnego

Dekoracja

  • świeże owoce
  • listki mięty
  • wiórki kokosowe/chipsy kokosowe

Przygotowanie

Spód

  • Zmielcie lub potłuczcie tłuczkiem herbatniki
  • Płynny olej kokosowy połączcie wraz z mleczkiem i herbatnikami
  • Wymieszajcie dobrze i wylepcie kruchym ciastem formę do tarty
  • Włóżcie do lodówki na kilkanaście minut

Krem

  • Podgrzejcie czekoladę w kąpieli wodnej, ostawcie na krótką chwilę i zmiksujcie z serkiem owsianym i śmietaną kokosową
  • Następnie dodajcie mleko roślinne i wanilię w proszku
  • Zmiksujcie dobrze wszystkie składniki i wylejcie krem na schłodzony spód tarty
  • Trzymajcie w lodówce co najmniej 4 h (najlepiej całą noc).
  • Dekorować możecie na dwa sposoby. Albo po około 2 h kiedy krem stężeje albo przez samym spożyciem (wypróbowałam obydwa i wyglądają tak samo dobrze)

Sto lat LILI!
Veganama Opublikowane przez:
  • Zdjęcia na końcu niczym wisienka na torcie :* a przepis jak zawsze kuszący i smakowity 🙂

    • W końcu dzięki Lili mamy przepis na to ciacho, więc nie mogło jej zabraknąć 🙂
      Dziękuje za miłe słowa 🙂

  • Bardzo smakowicie wygląda! Sto lat pannie Liliannie <3

    • Dzięki Olu 🙂 Smaczna jest skubaniutka 😛 Jeszcze nie miałam tak szybko zamówień na ciacho tuż po poczęstowaniu gości 🙂