Wegańska szakszuka

Pamiętam jak przez wiele miesięcy mówiłam na to danie szakuszka. Nie wiem co mi się ubzdurało, ale zawsze omijałam tę potrawę w śniadaniowniach, bo miała w sobie jajka. I jakoś mi to utkwiło w głowie i wyjść nie chciało. Jednak moją znajomość z szakszuką uratował Arek, który przygotował dla mnie to danie w wersji wegańskiej. Jajek nie ma, ale jest ich zastępnik powstały z mąki z ciecierzycy. Niebo w gębie <3


Składniki

  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała lub 1/2 dużej czerwonej papryki (lub inny kolor, pomarańczowa, żółta)
  • 6-8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1/2 opakowania krojonych pomidorów
  • 1 łyżka pasty pomidorowej/przecieru
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

„Jajka”

  • 1/2 kubka mąki z ciecierzycy
  • 1/2 kubka mleka roślinnego (u nas owsiane)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

 

Przygotowanie

  • Suche składniki na „jajka” wymieszajcie, dodajcie mleko z sokiem z cytryny i wymieszajcie dokładnie, aż powstanie gęsta masa „naleśnikowa”.
  • Piekarnik rozgrzejcie z funkcją grilla od góry.
  • Cebulę, czosnek, paprykę posiekajcie i duście na oleju przez ok 5 minut.
  • Dodajcie poćwiartowane pomidory i duście kolejne 5 minut,
  • Dodajcie pastę pomidorową i przyprawy i duście mieszając 2-3 minuty,
  • Dodajcie krojone pomidory, wymieszajcie i na małym ogniu duście kolejne 10 minut,
  • Zróbcie „wgłębienia” w sosie i w każde zagłębienie wlejcie masę „jajeczną”,
  • Wstawcie do piekarnika na ok 5-10 minut (w zależności od mocy piekarnika), aż masa się zetnie i lekko zabrązowi.
  • Ostudźcie chwilę i dodajcie ulubione dodatki ( u nas kiełki, zielenina i awokado)
Veganama Opublikowane przez: