Wegańska pizza z oliwkami

Mamy w naszym domu takie potrawy, które jemy bardzo rzadko, ale jak już jemy to chcemy, aby było bardzo smacznie, ale i zdrowo na tyle ile jest to możliwe. Taką potrawą jest właśnie pizza. Już od bardzo dawna nie zamawiamy, ani nie kupujemy gotowej. Ta domowa nie ma sobie równych. Ponieważ ja muszę unikać glutenu, równie często pojawia się inna wersja, którą również przedstawię na blogu. Jednak nie ukrywam, że ta jest na tyle smakowita, że kuszę się na kilka kawałków. To przepis Arka i jego wersja na prostą pizzę dla każdego. Często robimy ją w wersji pół na pół, dodając na swoje kawałki ostre papryczki, a dla dziewczyn jedynie oliwki, które uwielbiają.

Składniki na ciasto

  • 240g pszennej mąki lub mixu bezglutenowego
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru
  • 1 saszetka suchych drożdży
  • 3/4 kubka (175 ml) ciepłej wody
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu lub czarnuszki

Składniki na sos

  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka słodu
  • 400g pomidorów w puszcze lub passaty

Dodatki

  • garść wegańskiego sera żółtego (opcjonalnie)
  • oliwki (preferowane ciemne Kalamata)
  • odrobina oliwy z oliwek/oleju
  • świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie ciasta

  • Wymieszajcie suche składniki (mąkę, sól, cukier, czarnuszkę/sezam) w misce.
  • Drożdże rozpuśćcie w wodzie i wlejcie do miski z suchymi składnikami.
  • Wymieszajcie, aż wszystko dobrze się połączy, następnie wysmarujcie ręce olejem i zagniećcie kulkę z ciasta.
  • Wrzućcie kulkę do posmarowanej olejem miski, żeby się nie przykleiła i przykryjcie ściereczką.
  • Zostawcie w ciepłym miejscu na około 1h do wyrośnięcia.

Przygotowanie sosu

  • Pokrójcie w kostkę cebulę i posiekajcie drobno czosnek.
  • Rozgrzejcie olej/oliwę w garnku i wrzućcie cebulkę, a następnie czosnek.
  • Podsmażcie chwilę i dodajcie pomidory/passatę.
  • Następnie wsypcie przyprawy i gotujcie na małym ogniu około 15-20 minut.

Dekoracja i pieczenie

  • Kiedy ciasto już ładnie wyrośnie, nasmarujcie dłonie odrobiną oliwy i przełóżcie je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Bez użycia wałka, używając jedynie palców, uformujcie okrągły placek (filmik poniżej)
  • Następnie nałóżcie sos, ser i oliwki.
  • Pieczcie około 12-13 minut w 250 stopniach, przy ustawieniu góra-dół, blacha na dolnym poziomie piekarnika, aż ciasto ładnie się zrumieni.
  • Udekorujcie świeżą bazylią i gotowe.

Wskazówki

  • Jeśli tylko możecie, starajcie się wybierać składniki w wersji eko, nie ma ich w przepisie dużo dlatego ich jakość w dużym stopniu wpływa na całość.
  • Koniecznie dodajcie czarnuszkę i sezam, na prawdę robi różnicę i cudownie wzbogaca ciasto, nam pomysł ten podrzucił nasz przyjaciel Szymon, od tego czasu nigdy ich nie pomijamy.

Ciasto już pięknie urosło, więc posmarowane oliwą dłonie Arka zajmują się formowaniem okrągłego placka.

Zobaczcie jak powstaje ten piękny okrągły placek, bez użycia wałka.

Kiedy ciasto już gotowe pozostało jedynie szybko nałożyć sos i dodatki. Jeżeli nie chcecie używać wegańskiego sera, zaręczam, że bez niego pizza jest równie smaczna.

Pizza gotowa, dziewczyny czekają z talerzykami, a ja zachwycam się tą parą, która unosi się podczas krojenia ciasta.

Dziewczyny zadowolone. Ci, którzy znają Lili, wiedzą, że jej do jedzenia nie trzeba namawiać, więc…

-Kelner jeszcze jeden kawałek poproszę!!!

Veganama Opublikowane przez:
  • Maluchy jedzace pizze najslodsze! Cudowny widok umorusanych buz hahaha 🙂

  • Hahaha Lilka wymiata 😀 też uwielbiam domową pizzę, mniam!

    • No jest z niej ananas 😛 Domowa najlepsza, no dobra we Włoszech nie byłam 😉

      • Super że lubi jeść, bo z moim ananasem dalej bywa różnie… ha, ta we Włoszech na pewno ma swój klimat, ale co domowe jedzenie to domowe! A jeszcze jak mąż zrobi to ulala!

  • Na pewno spróbujemy – bo przy opcji bezglutenowej wychodzi mi ciągle TAKI ZAKALEC, że trudno w to uwierzyć 🙂 Będzie relacja.
    A Lili – aaaa <3

    • Cieszę się Daria 🙂 W naszym domu to Arek jest mistrzem pizzy, mi niestety też przydarzyło się nie raz zrobić zakalec 🙂 Czekam więc na relację 😀

      Lilka, ach ta Lilka, ona rozbraja mnie totalnie 🙂

  • pychota! swoją chyba zrobię jutro lub w piątek 🙂 ale na pewno nie z oliwkami, ohhh, nie lubię ich i to bardzo hehehe 😀

    • No i jak tam Daria, robiłaś? 😀 U nas w domu nerwówka jak nie ma oliwek, uwielbiamy 🙂

      • a wiesz co, miałam robić pizzę dziś lub jutro, a się okazuję, że znajomi mnie zabierają do naszej ulubionej wegańskiej pizzerii, tak spontanicznie wyszło 🙂

  • kaczka

    Odkad przestawilam sie na oficjalna make do pizzy (choc myslalam, ze to chwyt marketingowy) domowa pizza nie ma sobie rownych. Oraz, ha, wlasnie odkrylam, ze mam w domu caly sloik czarnuszki :-))) Nie omieszkam.

    • Pychota, my odkąd poznaliśmy czarnuszkę dodajemy również do domowego chleba gryczanego 🙂 Ściskam 🙂

  • Moje dzieci są tak łase na domową pizzę, jak i Twoje, z tego co widzę 🙂 U nas jest walka, kto będzie wałkował, kto obkładał dodatkami – robienie pizzy to nie lada gratka dla najmłodszych, takie prawdziwe rodzinne doznanie. Smacznego!

    • 😀 hehe no nie da się ukryć, że to pizzowe łasuchy 🙂 Bardzo lubię wspólnego gotowanie, choć w wirze wydarzeń często jednak sami działamy. W weekendy jest luźniej 🙂 Dziękujemy 🙂

  • Kat

    Nigdy nie byłam fanką pizzy, ale ta domowa wersja i nam skradła serca. U nas zawsze sos z orientalnym przyprawami i koniecznie czerwona cebula! Chętnie wypróbujemy Wasz przepis dla odmiany 🙂 Lilka C.U.D.O.W.N.A!

  • ej, ej! ja też chcę!!! :)))) kocham pizzę a Twoja wygląda obłędnie! Zdradź mi proszę – z czego jest zrobiony wegański ser? 🙂 soja?

  • Elwina | Cukropuch.pl

    W zimie u nas pizza co niedziela. Czekam na miesiące bardziej obfite w warzywa.

  • Avenlin Nilneva

    Mam pytanie! Ile g drożdży mają Twoje torebki?
    W Polsce kupuję takie po 7 za to kiedy byłam w Norwegii standardem były większe (+/- 17g choć nie pamiętam dokładnie). Mogłabyś sprawdzić z jakich korzystałaś? 😉

  • mag

    Rzadko robie pizze, ale wczoraj wyprobowalam przepis. Czerwona cebula i te nasiona w cieście – wyszło pysznie!!

    • Wspaniale 🙂 Bardzo się cieszę, domowa pizza najlepsza 😀 Odkąd mamy sprawdzony i wypróbowany przepis, innej nie ma w naszym domu 🙂