Warzywna tarta spirala

Jestem fanką tart wszelakich. Na słodko, wytrawne, pikantne też są super. Dziś przedstawiam Wam wersję z dużą ilością warzyw. Ostatnio odkryłam sklep z ekologiczną żywnością i w związku z tym zaszalałam z nowymi kolorowymi warzywami. Żółta cukinia i fioletowy ziemniak pierwszy raz gościły w mojej kuchni. Podczas zakupów zdałam sobie sprawę jak wielu rzeczy jeszcze nie próbowałam. A mówią, że dieta wegańska jest nudna i ciągle je się to samo… Wiecie, że 3 lata temu nie znałam smaku kaszy jaglanej i kaszy gryczanej niepalonej?

Próbowałam używać różnych warzyw do tej spirali i ten zestaw wydaje mi się najsmaczniejszy. Oczywiście zwykły słodki ziemniak i cukinia też się nadadzą. Wiem, że tego fioletowego batata nie da się tak łatwo dostać, więc spokojnie możecie użyć dwóch zwykłych. Hitem w tej tarcie jest dla mnie krem z nerkowców z musztardą dijon i płatkami drożdżowymi. Powiem szczerze, że trochę go podjadałam podczas przygotowań, ale nie mogłam się oprzeć. Smak obłędny!

Składniki (na 2 średnie tarty lub 4 małe)

Ciasto

  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Krem

  • 2 szklanki namoczonych przez noc nerkowców
  • 1 łyżka musztarty dijon
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta chilli w proszku lub płatków chilli
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Farsz warzywny

  • 2 cukinie (ja użyłam zielonej i żółtej)
  • 2 słodkie ziemniaki (ja użyłam tym razem jednego fioletowego)
  • oliwa do posmarowania
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

  • Zaczynamy od przygotowana ciasta. Wsypcie do miski mąki i sól, a następnie dolejcie oliwę i wymieszajcie.
  • Następnie dolewajcie powoli zimną wodę i wyrabiajcie ciasto. Powinna wyjść z tego kula, która nie powinna się lepić do rąk, więc nie przesadzajcie z ilością wody.
  • Posypcie odrobiną mąki blat kuchenny i rozwałkujcie ciasto na wybraną ilość tart.
  • Następnie do nasmarowanych olejem kokosowym form, przełóżcie delikatnie ciasto, obetnijcie nożem nadmiar i palcami dociśnijcie krawędzie.
  • Czas na przygotowanie kremu z nerkowców. Przełóżcie wszystkie składniki do kielicha blendera i zmiksujcie na gładką masę.
  • Ustawcie piekarnik na 190 stopni.
  • Wypełnijcie kremem foremki z ciastem. Ja osobiście lubię jak jest go dużo w tarcie, więc nie żałujcie sobie.
  • Następnie zabierzcie się za warzywa. Umyjcie je odetnijcie końce i za pomocą mandoliny albo łopatką do sera pokrójcie je w podłóżne paski. Ja używając łopatki do sera cukinię dociskałam mocniej, tak aby plasterki nie były zbyt cienkie. Później łatwiej się je układa. Z ziemniakiem może być ciężej, ale nie przejmujcie się jak plasterki wyjdą krótkie. Dzięki cukinii będą się dobrze przyklejały.
  • Kiedy przygotujecie już wszystkie warzywa, zacznijcie układać spiralę. Weźcie kawałek cukinii, zawińcie w rulonik i owińcie kawałkiem ziemniaka. Ułóżcie rulonik na środku tarty i po kolei dodawajcie kolejne plasterki. Powinniście dojść ze spiralą do samego brzegu.
  • Kiedy wszystkie tarty są gotowe posmarujcie na wierzchu odrobiną oliwy i posypcie szczyptą soli i pieprzu.
  • Pieczcie w piekarniku około 40 minut, aż brzegi warzyw się zarumienią.
  • Przed podaniem odstawcie do ostygnięcia na 10 minut.

Veganama Opublikowane przez:
  • Wiedziałam, żeby nie wchodzić tu przed obiadem 😀 Czym mogę zastąpić płatki drożdżowe w niewegańskiej wersji?

    pozdrawiam!

    • Hej hej,

      wiesz co, płatki drożdżowe dają super serowy posmak, więc w zamian starłabym odrobinę sera do kremu 🙂

      Buźka 🙂

  • OMG! Oszalałam z zachwytu:D

  • O matko! To wyglada nie-sa-mo-wi-cie! Moja mama uwielbia tarty wiec chetnie przygotuje rodzicom jak juz bede w domu 🙂

  • Ale piękna! Cudo!

  • Rany Julek! Kulinarne dzieło sztuki! Musi smakować wybornie, a ten krem z nerkowców brzmi obłędnie 🙂

    • Madziu 😀 No dziękuje, aż się czerwienię 🙂 Krem z nerkowców jest cudowny, serio, jeszcze go będę przemycać w innych potrawach 😛

  • Piękna! Szczególnie jestem ciekawa kremu z nerkowców!

  • wygląda przepięknie! i ta część kremowa kusi mnie najbardziej, uwielbiam nerkowce w takim wydaniu 🙂

  • No cudo! W głowę zachodziłam, jak Ty to zrobiłaś!

  • HIGHMOM

    Brawa ! Szczególnie za to, że przy dwójce małych dzieci zrobiłaś takie cudeńko, sfotografowałaś to i możemy nacieszyć oczy <3 wygląda pysznie i tak też na pewno smakowało.

    • Haha level hard, bo Arka w domu nie było akurat na weekend 😛 To prawda, pyszna ta tarta i fajna zabawa przy jej wykonaniu 🙂