Vege tort urodzinowy

Pierwszy raz wegański tort urodzinowy robiłam w zeszłym roku. Korzystałam z przepisu, ale z drobną modyfikacją i ten mały szczegół popsuł mi cały efekt. W związku z tym w tym roku troszkę się stresowałam, czy wyjdzie. Tym razem skorzystałam z przepisu Secretsquirrelfood. W oryginalnym przepisie były jajka, więc zastąpiłam je produktem „No egg” opartym na skrobi ziemniaczanej i mące z tapioki. Powiem Wam szczerze, że dawno nie jadłam tak dobrego deseru. Ten tort jest dla mnie idealnie wyważony, jeżeli chodzi o słodkość. Osobiście, nie przepadam za zbyt słodkimi potrawami. W tym przypadku zaletą jest również niewielki rozmiar. Kiedyś często kupowałam duże torty, które później po imprezach zostawały. Chcąc tego uniknąć tym razem, specjalnie zdecydowałam się na ten przepis. Średnica tego tortu wynosi 11 cm, wystarcza na 5-6 kawałków. Tyle ile nam było potrzeba.

Co ważne, ten tort jest w 100% wegański, bezglutenowy, bez dodatku rafinowanego cukru. Jak na tort, jest bardzo zdrowy i pożywny. W jego składzie jest awokado, banany, orzechy nerkowca i borówki. Z czystym sumieniem dałam go Matyldzie i co najważniejsze smakował! Polecam go fanom chlebka bananowego, jest to dominujący smak w tym torcie.
tort

Składniki

Ciasto
3 średnie banany
3 łyżki syropu klonowego
3 łyżeczki no-egg zmieszanego z wodą zamiast 3 jajek
1 łyżeczka pasty wanilowej
¼ szklanki oleju kokosowego
1 ½ szklanki mąki migdałowej
¼ szklanki zmielonego siemienia lnianego
¼ szklanki wiórków kokosowych
½ łyżeczki cynamonu

 

Krem czekoladowy
1 awokado
7 daktyli
2 ½ łyżeczki kakao
¼ szklanki mleczka kokosowego

 

Krem borówkowy
1 ½ szklanki orzechów nerkowca (namoczonych przez noc)
⅓ szklanki mleczka kokosowego
1 łyżeczki pasty waniliowej
2 łyżki syropu klonowego
7 łyżek mrożonych borówek

 

Przygotowanie

Ciasto bananowe

  • Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
  • Wymieszaj w misce mokre składniki (banany, syrop klonowy, no-egg, pastę waniliową, olej kokosowy)
  • Wymieszaj suche składniki (mąkę migdałową, zmielone siemię lniane, wiórki kokosowe i cynamon)
  • Wymieszaj suche składniki z mokrymi
  • Wysmaruj formę do pieczenia o wymiarach 20cm x 30cm olejem kokosowym
  • Piecz około 35 minut
  • Wyjmij do ostygnięcia

Krem czekoladowy

  • Zmiksuj daktyle na gładką pastę przy pomocy blendera
  • Dodaj pozostałe składniki i zmiksujcie blenderem z pastą z daktyli
  • Włóż do lodówki do schłodzenia

Krem borówkowy

  • Zmiksuj orzechy nerkowca przy pomocy blendera
  • Dodaj mleczko kokosowe, syrop klonowy i pastę waniliową
  • Zmiksuj na gładki krem
  • Podziel krem na 2 części
  • Dodaj do jednej części 4 łyżeczki borówek i zmiksuj na gładki krem
  • Odstaw do lodówki
  • Następnie do pozostałej części dodaj 2 łyżeczki borówek i zmiksuj na gładki krem
  • Odstaw do lodówki

 

 

  • Wytnij za pomocą filiżanki lub okrągłej formy 10-11 cm 3 krążki
  • Podziel krem czekoladowy na pół i pierwszą połową kremu pokryj pierwszy krążek ciasta
  • Połóż kolejny krążek na warstwę czekoladową
  • Następnie przykryj pozostałą częścią kremu czekoladowego drugi krążek
  • Połóż na wierzch ostatni krążek z ciasta
  • Nakładaj szpatułką krem borówkowy na tort od dołu, zaczynając od ciemniejszego kremu borówkowego (tak aby delikatnie było widać cieniowanie)
  • Udekoruj górę tortu płatkami migdałowymi oraz świeżymi borówkami.

torto

Veganama Opublikowane przez:
  • Wygląda rewelacyjnie! .. a przepis nie jest taki skomplikowany jakbym się tego spodziewała. Może nawet i takiej sierotce w kuchni jak ja się uda 🙂 .. czekam na najbliższą okazję i zabieram się do roboty!

    Swoją drogą czytałam gdzieś, że zamiennikiem jajek może być też chia seed. Próbowałaś może kiedyś?

    Pozdrawiam!

    • Bogusiu, właśnie przepis jest na prawdę łatwy jak na tort. Wiem co mówię, nie jestem kulinarnym prymusem.

      Na pewno Ci wyjdzie, pochwal się efektem, będzie mi miło 🙂

      Jeżeli chodzi o zamienniki jajek to jest ich troszkę. O chia seed słyszałam, ale nie próbowałam. Namiętnie korzystam z siemienia lnianego.

  • No bosko wygląda! Smakował na pewno równie dobrze 🙂 Super zrobić tort i bez wyrzutów podać go małemu jubilatowi! Będzie relacja z imprezy? 😉

    • Madziu właśnie o to chodziło! Uwierz mi, nie było to łatwe zadanie znaleźć coś, co będzie zarówno zdrowe i pożywne,a zarazem piękne w wyglądzie. Ale nie ma rzeczy niemożliwych dla zdeterminowanej mamy 🙂 Relacji z imprezy nie będzie, skupialiśmy się na momentach, zdjęcia zeszły na drugi plan. Mati i jej emocje były najważniejsze.

      • Brzmi bardzo rozsądnie 🙂 to musiało być dla niej duże przeżycie, w sumie pierwsze takie bardziej świadome urodziny!

  • madziaraz

    smakowicie wygląda! 🙂 brakuje tylko zdjęć zajdającej się rodzinki 🙂
    uściski dla Matyldy!

    • Za szybko został pochłonięty! Nie zdążyłam zrobić zdjęć. W takim tempie jeszcze tort nie znikał w mojej rodzinie, więc rozkoszowałam się chwilą 😉 Dziękujemy Madziu! Pozdrawiamy Państwa M. 🙂

  • Rzeczywiście zdrowy (i na pewno pyszny!) – w sam raz na urodziny dzieci. Wypróbuję w kwietniu na 4 lata Synka 🙂

  • Magdalena

    A ile blaszka miała cm? 🙂

  • Magdalena

    Czyli jeżeli moja tortownica ma 18 cm to zrobić z dwóch porcji? 🙂