Vege sernik kokosowo- figowy

To miało być ciasto testowe, przed przyjazdem gościa w tym tygodniu. Troszkę eksperymentowałam ze składnikami z niewegańskiego przepisu. Wyszło przepysznie! Moi domowi testerzy kulinarni byli zachwyceni, co jest dla mnie największą radością i nagrodą. Mam nadzieję, że lubicie figi i kokosa, bo są to dominujące smaki w cieście. Sernik robi się bardzo łatwo, bez pieczenia. Trzeba pamiętać jedynie o wcześniejszym namoczeniu orzechów nerkowca przez noc. Ale jak zapomnicie możecie zalać je w dniu przygotowywania wrzątkiem i też będą dobre po około 1h).

ciastofigowe

Składniki

 

Spód

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • ¾ szklanki orzechów pistacjowych
  • 6 daktyli
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 figa

Krem

  • 2 niepełne szklanki namoczonych przez noc orzechów nerkowca
  • ½ szklanki śmietanki kokosowej
  • ½ szklanki jogurtu owsianego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego w proszku
  • Kilka kropelek płynnej stevii (ja użyłam 3, aby ciasto nie było za słodkie)

Dekoracja

  • 4 figi (pokrojone w ćwiartki lub plasterki, jak wolicie)
  • garstka chipsów kokosowych do posypania

 

Przygotowanie

  • Przygotujcie sobie tortownicę.
  • Wytnijcie z papieru do pieczenia okrąg, aby wyłożyć dno formy.
  • Zmiksujcie wszystkie składniki do wykonania spodu na w miarę gładką masę (ja miksowałam blenderem ręcznym)
  • Przełóżcie masę do tortownicy, wygładźcie szpatułką i włóżcie do zamrażalnika
  • W międzyczasie zmiksujcie wszystkie składniki na gładki krem i dodajcie do uprzednio schłodzonego spodu
  • Włóżcie do zamrażalnika na 3 h
  • Przed podaniem wyjmijcie ciasto, otwórzcie tortownicę i zostawcie na 15 min w temperaturze pokojowej
  • Następnie udekorujcie ją wg uznania figami i czipsami kokosowymi
  • Przechowujcie w lodówce, jeżeli nie zniknie od razu z talerzy (a powinien!)

ciastofigowe2ciastofigowe1

 

Veganama Opublikowane przez:
  • Super przepis, nie jadłam jeszcze sernika z nerkowca. Czy ciasto po zamrożeniu i odstawieniu w temperaturze pokojowej po jakimś czasie nie rozlewa się?

    • Aniu słuszna uwaga. Jeżli nie jesz sernika, wstaw do lodówki. W temperaturze pokojowej po pewnym czasie będzie bardziej wodnisty, ale nie rozpłynie się. Sprawdzałam! Po prostu konsystencja nie będzie już taka zwarta.

  • Teraz dopiero zauważyłam, że nie dam rady go zrobić 🙁 Nie mamy zamrażalki!

    No nic, będę musiała wpaść do Ciebie na ciasto 🙂

    • No tak, zamrażalka jest tu kluczowa.

      Koniecznie! To chyba jest przeznaczenie, te nasze spotkanie. W weekend jak byłam na zakupach, dwa razy trafiłam na przewodnik po Wielkiej Brytanii! I to jeszcze w miejsach, gdzie raczej nie kupuje się książek 😛

      • To jest przeznaczenie! Inaczej tego nazwac nie moge 🙂 Nasze plany wciaz sie zmieniaja i mamy mnostwo pomyslow, ale Skandynawia gdzies tam sie pojawia w naszych planach wakacyjnych w przyszlym roku. Wiec predzej czy pozniej na pewno wpadne na to ciasto 🙂

        Ale byloby mi milo przyjac wyzwanie i ugotowac cos vege dla Ciebie w Wielkiej Brytanii 🙂

        • Nie mam wątpliwości, że byłoby pyszne. Jesteś mistrzynią placuszków, więc chętnie bym spróbowała 🙂

    • no właśnie, a ja się zorientowałam że nie mam w moim miejsca… 😀 także muszę powyjadać zapasy, mam mega motywację!

  • Mniaaaaam, ślinka mi leci!!

    • Mi też, gość odwiedza nas w piątek, więc będę miała okazję zrobić go jeszcze raz 😛

  • ula

    Zjadłabym…

  • cudowny jest, od razu jak zobaczyłam zdjęcie na ig to wiedziałam, że będę musiała go zrobić! a tu w sobotę akurat okazja – spotkanie ze znajomymi, idealnie! 😀 powiedz mi tylko – moczyłaś orzechy na spód czy blendowałaś suche? i jeśłi miałabyś podawać sernik w porze obiadu, to robiłabyś go rano, czy poprzedniego dnia wieczorem?

    • Orzechy na spód nie były moczone.Sernik jest tak mało czasochłonny, że spokojnie zrobiłabym go rano. Jak będziesz miała namoczonego nerkowca, to czekają Cię tylko dwa blendowania góry i dołu ciasta i 3h w zamrażalce. Dekoracja trwa chwilę i jest samą przyjemnością 🙂

  • niesamowite ciasto! nie wspominając już o zdjęciach, które po prostu mają w sobie to „coś” 🙂 marzy mi się teraz taki sernik, jest po prostu perfekcyjny!
    pozdrawiam!

    • I jakie łatwe w wykonaniu 🙂 Cieszę sie, że Ci się podoba. Mam nadzieję, że spróbujesz zrobić i podzielisz się wrażeniami!

  • Jejku, jakie to cudo…muszę wypróbować! Twoje zdjęcia bardzo smakowite!

    • Marta polecam, bo smak jest obłędny 🙂 I dziękuję <3