Vege sernik kokosowo- figowy

To miało być ciasto testowe, przed przyjazdem gościa w tym tygodniu. Troszkę eksperymentowałam ze składnikami z niewegańskiego przepisu. Wyszło przepysznie! Moi domowi testerzy kulinarni byli zachwyceni, co jest dla mnie największą radością i nagrodą. Mam nadzieję, że lubicie figi i kokosa, bo są to dominujące smaki w cieście. Sernik robi się bardzo łatwo, bez pieczenia. Trzeba pamiętać jedynie o wcześniejszym namoczeniu orzechów nerkowca przez noc. Ale jak zapomnicie możecie zalać je w dniu przygotowywania wrzątkiem i też będą dobre po około 1h).

ciastofigowe

Składniki

 

Spód

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • ¾ szklanki orzechów pistacjowych
  • 6 daktyli
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 figa

Krem

  • 2 niepełne szklanki namoczonych przez noc orzechów nerkowca
  • ½ szklanki śmietanki kokosowej
  • ½ szklanki jogurtu owsianego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego w proszku
  • Kilka kropelek płynnej stevii (ja użyłam 3, aby ciasto nie było za słodkie)

Dekoracja

  • 4 figi (pokrojone w ćwiartki lub plasterki, jak wolicie)
  • garstka chipsów kokosowych do posypania

 

Przygotowanie

  • Przygotujcie sobie tortownicę.
  • Wytnijcie z papieru do pieczenia okrąg, aby wyłożyć dno formy.
  • Zmiksujcie wszystkie składniki do wykonania spodu na w miarę gładką masę (ja miksowałam blenderem ręcznym)
  • Przełóżcie masę do tortownicy, wygładźcie szpatułką i włóżcie do zamrażalnika
  • W międzyczasie zmiksujcie wszystkie składniki na gładki krem i dodajcie do uprzednio schłodzonego spodu
  • Włóżcie do zamrażalnika na 3 h
  • Przed podaniem wyjmijcie ciasto, otwórzcie tortownicę i zostawcie na 15 min w temperaturze pokojowej
  • Następnie udekorujcie ją wg uznania figami i czipsami kokosowymi
  • Przechowujcie w lodówce, jeżeli nie zniknie od razu z talerzy (a powinien!)

ciastofigowe2ciastofigowe1

 

Veganama Opublikowane przez: