Szpinak ekspress

Bywa, że nie mamy czasu na eksperymenty i kuchnię w wersji slow. Czasem jest też tak, że Matyldzie coś nie podpasuje i trzeba ugotować danie w tempie ekspresowym. Ale oczywiście chcemy aby było zdrowo i pożywnie. Mamy na to sposób. Vege makaron z sosem szpinakowym, z płatkami drożdżowymi, nasionami konopii i czosnkiem. Może być to danie bezglutenowe, kiedy użyjemy np. wersji kukurydzianej lub gryczanej. Możemy zabrać do pracy, odgrzać na następny dzień, ja jadłam go również na zimo. Przy tych proporcjach makaronu wystarcza nam na niepełne 2 obiady. Jednego dnia jemy wszyscy, a następnego zazwyczaj Matylda z tatą po powrocie z przedszkola. W ten sposób „przemycamy” dziecku samo dobro: szpinak, pestki, płatki drożdźowe, czosnek, orzechy, nasiona konopii. Nie dość, że danie ekspresowe, to również ekspresowo znika z talerza. Polecam Wam gorąco!szpinak1szpinak2

Składniki

  • około 40 g szpinaku (3 garście)
  • 1 duży pomidor albo kilka małych kotajlowych
  • 70 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • około 40 g oliwek
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka nasion konopii (możecie pominąć)
  • szczypta pieprzu do smaku

Przygotowanie

  • Wstawcie wodę na makaron (np. penne, muszelki, świderki)
  • Wsypcie 500 gram makaronu (zazwyczaj pełna paczka) i ugotujcie.
  • Wszystkie składniki na sos włóżcie do blendera/robota wielofunkcyjnego i zmiksujcie w zależności od preferencji. My nie blendujemy na gładką masę, tylko tak aby cząstki orzechów, pestek były wyczuwalne.
  • Wymieszajcie sos z ugotowanym makaronem i podawajcie danie posypane płatkami drożdżowymi lub listkami bazylii.

Ugotowany makaron z sosem, przed wymieszaniem

szpinak3

 

Veganama Opublikowane przez:
  • Najprościej jest najlepiej! Też bardzo lubię makaron w takiej wersji 🙂

    • Wersja dla zabieganej matki 😛 Ale wersja healthy 😉

      • To właśnie jest najlepsze, że fast food nie musi się równać shit food 😉

  • Rewelacja! Kocham szpinak w każdej postaci! 🙂

    • Ja również 🙂 I moja córeczka w tej postaci też akceptuje, bo sałatki to nie bardzo 😉

  • Bardzo lubię takie proste przepisy, faktycznie można ekspresowo to przygotować 🙂

  • uwielbiam takie ekspresowe dania, idealne w ciągu zabieganego tygodnia 🙂 makaron w pysznym sosie zawsze się sprawdza 🙂 z przyjemnością skorzystam z przepisu kochana! :* dziękuję 🙂

  • Bardzo fajny przepis. Uwielbiam ekspresowe dania :), bo mam mało czasu na gotowanie. Fajnie, że Mati chętnie je takie rzeczy.

  • W chwili obecnej , u mnie tylko szybie aczkolwiek zdrowe dania sie sprawzdaja.czas mam tak ograniczony,ze inaczej sie nie da! Zreszta, prosta, zdrowa ,kuchnia to jest cos co lubie. Wyprobuje! A skoro lubisz takie przepisy, to moze Ci zasmakuje moje pesto z cukini 🙂 Buziaki! http://wellbelicious.com/pl/zucchini-delicatessen-pesto-and-a-few-words-on-creativity/

    • Ja lubię posiedzieć w kuchni, ale ostatnio również mój czas jest mocno ograniczony, więc chętnie wypróbuję pesto z cukinii, brzmi smakowicie 🙂

  • Makaron zawsze kojarzy mi sie z ekspresowym posiłkiem, a Twój przepis musi byc rewelacyjny w smaku 🙂

    • Tak, tak, to taki fast food na zdrowo i smak odpowiada zarówno dzieciom i dorosłym, więc zajda się cała rodzina 🙂

  • Marto pyszna propozycja. Tez uwielbiam miksować, blindować i tworzyć rożne sosy czy pesto. Ostatnio było spaghetti makaronem ryżowym. Może nawet i dziś coś ukręcę! Ściskam, Daria xxx

    • Bardzo się cieszę, że przypadła Ci do gustu 🙂 Sosy i pesto to specjalności mojego męża, dziś również wymyślał coś nowego! Ściskamy i pozdrawiamy :*

  • Szpinak jest, płatki drożdżowe także- zabieram się za jego przygotowywanie. Uwielbiam takie ekspresowe i zdrowe posiłki. Zwłaszcza, że zwykle nie mam cierpliwości do bardziej skomplikowanych potraw.