Szpinak ekspress

Bywa, że nie mamy czasu na eksperymenty i kuchnię w wersji slow. Czasem jest też tak, że Matyldzie coś nie podpasuje i trzeba ugotować danie w tempie ekspresowym. Ale oczywiście chcemy aby było zdrowo i pożywnie. Mamy na to sposób. Vege makaron z sosem szpinakowym, z płatkami drożdżowymi, nasionami konopii i czosnkiem. Może być to danie bezglutenowe, kiedy użyjemy np. wersji kukurydzianej lub gryczanej. Możemy zabrać do pracy, odgrzać na następny dzień, ja jadłam go również na zimo. Przy tych proporcjach makaronu wystarcza nam na niepełne 2 obiady. Jednego dnia jemy wszyscy, a następnego zazwyczaj Matylda z tatą po powrocie z przedszkola. W ten sposób „przemycamy” dziecku samo dobro: szpinak, pestki, płatki drożdźowe, czosnek, orzechy, nasiona konopii. Nie dość, że danie ekspresowe, to również ekspresowo znika z talerza. Polecam Wam gorąco!szpinak1szpinak2

Składniki

  • około 40 g szpinaku (3 garście)
  • 1 duży pomidor albo kilka małych kotajlowych
  • 70 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • około 40 g oliwek
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka nasion konopii (możecie pominąć)
  • szczypta pieprzu do smaku

Przygotowanie

  • Wstawcie wodę na makaron (np. penne, muszelki, świderki)
  • Wsypcie 500 gram makaronu (zazwyczaj pełna paczka) i ugotujcie.
  • Wszystkie składniki na sos włóżcie do blendera/robota wielofunkcyjnego i zmiksujcie w zależności od preferencji. My nie blendujemy na gładką masę, tylko tak aby cząstki orzechów, pestek były wyczuwalne.
  • Wymieszajcie sos z ugotowanym makaronem i podawajcie danie posypane płatkami drożdżowymi lub listkami bazylii.

Ugotowany makaron z sosem, przed wymieszaniem

szpinak3

 

Veganama Opublikowane przez: