Serek z nerkowców z ziołami

Przepis, który gości u nas od dawna. Nie da się łatwiej, niż namoczyć orzechy przez noc i rano zmiksować z wodą i przyprawami. Wariacji na jego temat jest dużo. Można szaleć z dodatkami, przyprawami i stosować go do różnych potraw. U nas tym razem wersja klasyczna z ziołami, baza. Klasyk śniadaniowy, który smakuje najlepiej z domowym chlebem i zieleniną. Super łatwy, super sycący!

SKŁADNIKI

  •  1 szklanka nerkowców
  • 4-5 łyżek płatków drożdżowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • szczypta płatków chilli (dla fanów ostrości)
  • 1/2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE

  • Wsypcie do miski orzechy nerkowca, zalejcie wodą i zostawcie na noc do namoczenia.
  • Następnego dnia zmiksujcie wszystkie składniki w blenderze dodając wodę według uznania. Masa powinna być gładka, więc jeżeli uznacie, że jest za gęsto albo ciężko się Wam miksuje, nie bójcie się dodać odrobinę wody.
  • Przełóżcie serek do miseczki i dodajcie ulubione zioła.
  • Jeżeli chcecie serek w wersji twardej do krojenia, najlepiej jest przełożyć go do gazy lub ściereczki i zawinąć w kulkę (możecie zawiązać gumką recepturką). Następnie włóżcie go do miski, a następnie całość zostawcie w lodówce na noc. Następnego dnia powinien być twardy. Możecie wówczas obtoczyć go w ulubionych ziołach i gotowe.
  • Próbowaliśmy obydwu opcji, ale częściej wybieramy tę pierwszą ze względu na czas przygotowania.

 

 

 

Veganama Opublikowane przez: