Sałatka ziemniaczano- kalafiorowa

Tym razem w kuchni działał Arek. Ostatnio rozkręcił się kulinarnie i ma kilka ciekawych przepisów w zanadrzu, więc mam nadzieję, że namówię go, aby nowości pojawiły się na blogu. Przed nami dość intensywne lato, w odwiedziny przyjedzie sporo gości, będą grille i wspólne wypady nad jezioro, więc kombinujemy ze smacznymi wege daniami, które można zabrać ze sobą i nie koniecznie jeść na ciepło. Pierwsze o czym pomyśleliśmy to sałatki. Cała nasza rodzina uwielbia pieczone warzywa, więc pojawiły się w nowym przepisie jako baza dania. Do tego wegański majonez domowej roboty, relish z ogórków, świeżo posiekany szczypiorek i gotowe. Skusicie się?

Składniki

Majonez

  • 1/2 kubka mleka sojowego, niesłodzonego
  • 1 kubek oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno (dobrej jakości)
  • 1 łyżeczka musztarty dijon
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych, nieaktywnych
  • 1 łyżeczka soli kalamak

Sałatka

  • ziemniaki (8 szt)
  • 1/2 kalafiora, podzielonego na różyczki
  • 1/2 kubka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki relishu z ogórków
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • drobno posiekana czerwona cebula, malutka lub pół większe

Przygotowanie

  • Obierzcie i pokrójcie ziemniaki na ćwiartki, podzielcie kalafiora na różyczki i na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pieczcie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
  • W międzyczasie przygotujcie majonez. Wszystkie składniki przełóżcie i wlejcie do miseczki i dobrze wymieszajcie.
  • Następnie wymieszajcie w misce wszystkie składniki na dressing, dodajcie do tego upieczone warzywa i wymieszajcie wszystko porządnie.
  • Na sam koniec posypcie sałatkę szczypiorkiem do dekoracji i gotowe!

Veganama Opublikowane przez: