Sałatka ze szpinakiem i słodkim ziemniakiem

W ostatnim czasie dość znacznie zmieniłam moją dietę. Pojawiły się w niej szybkie, bardzo zdrowe i proste potrawy, a przepisami na nie chcę się z Wami podzielić. Od kilku miesięcy jem bardzo dużo sałatek, ale ostatnio to już prawie codziennie. To taki mój „zdrowy fast food”. Teraz kiedy wybieram się do sklepu, pamiętam, żeby zawsze wziąć ze sobą jakąś zieleninę do koszyka, bo wiem, że z nią zawsze wyczaruję coś dobrego.

Dziś sałatka ze słodkim ziemniakiem, którego uwielbiam pod każdą postacią. Bulwy batata odznaczają się szczególnie dużymi walorami odżywczymi. Przeciętnie (w zależności od odmiany) zawartość składników odżywczych jest o około 50% wyższa niż dla zwykłego ziemniaka. Słodki ziemniak jest też dobrą przekąską dla osób próbujących schudnąć, gdyż daje uczucie pełności, a tym samym, ułatwia kontrolę ilości przyjmowanego pokarmu. Z uwagi na wysoką koncentrację potasu w bulwach spożywanie batata pomaga w utrzymaniu równowagi płynów i elektrolitów w organizmie. Ze względu na obecność żelaza i wapnia, słodkie ziemniaki wpływają korzystnie na prawidłowe krążenie krwi, a także na gęstość kości. Samo dobro, prawda? Do tego mój ukochany szpinak i strączki i mam pyszną sałatkę. Zresztą zobaczcie wszystkie sładniki.

Składniki

Sałatka

  • 2 średnie słodkie ziemniaki
  • 1 opakowanie cieciorki
  • 2 garście szpinaku (nie podaję dokładnej gramatury, bo jak sypnie Wam się więcej, to nic złego się nie stanie)
  • 1 owoc granatu
  • 2 łyżki słonecznika
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw Garam Masala

Sos tahini

  • 1 łyzka tahini
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka wody
  • szczypta soli i pieprzu
  • opcjonalnie możecie dodać łyżeczkę pasty miso

Przygotowanie

  • Obierzcie słodkie ziemniaki i pokrójcie w kawałki. Ja osobiście lubię większą kostkę.
  • Ustawcie piekarnik na 200 stopni, połóżcie na blasze papier do pieczenia i ułóżcie ziemniaki.
  • Następnie dodajcie do nich łyżeczkę oleju kokosowego, posypcie przyprawami i wymieszajcie rękoma wszystko razem.
  • Tak przygotowanego batata wstawcie do piekarnika na około 20 minut.
  • W międzyczasie przygotujecie ziarenka granatu. Ja najchętniej wyjmuję je w dużej misce z wodą przy pomocy łyżki.
  • Następnie uprażcie na patelni ziarna słonecznika. Wystarczy dosłownie chwila, tak aby się zarumieniły.
  • Kiedy bataty są już gotowe, wyjmijcie je i odstawcie do ostygnięcia.
  • Umyjcie szpinak, odstawcie, aby odciekł i zróbcie sos (wystarczy wymieszać wszystkie składniki ze sobą).
  • Kiedy już macie wszystko gotowe ułóżcie składniki według uznania, polejcie sosem i posypcie słonecznikiem.

Veganama Opublikowane przez: