Sałatka z kaszą jaglaną, pietruszką i orzechami pecan

Okres przeziębień przed nami. Warto więc wzmacniać, swoją i swoich najbliższych, odporność. Nie ma na to magicznej pigułki, trzeba po prostu o siebie dbać. Dieta oczywiście jest bardzo ważna. Kiedyś co najmniej 2 razy w roku byłam chora. Zawsze drogi oddechowe. Antybiotyk oczywiście, bo poważna infekcja. Pytałam o to co zrobić, żeby tak często nie chorować. „Nic Pani nie zrobi, po wyciętych migdałkach tak jest”, słyszałam od lekarzy. Nigdy, przenigdy nie dostałam informacji, że to właśnie odpowiednia dieta ma ogromny wpływ na naszą odporność i podatność na wirusy i infekcje. Przekonałam się, jak zmieniłam nawyki żywieniowe i nagle przestałam chorować. A nawet jak coś mnie łapało, to leczyłam się domowymi sposobami. Leków przeciwgrypowych nie ma u nas w domu od kilku lat.  Dzisiejszy przepis jest właśnie przykładem dobrego posiłku wzmacniającego odporność.

Kasza jaglana. Królowa wszystkich kasz. Uwielbia ją cała moja rodzina. Ma lekko słodkawy posmak, więc powoduje,że nie chce się tak czegoś słodkiego po jej zjedzeniu. Kasza ogrzewa nasz organizm, odkwasza i oczyszcza z nadmiaru wilgoci i śluzu. Regeneruje wszystkie błony śluzowe. Pani doktor naturopatka u której byłam z Matyldą, poleciła mi włączyć tę kaszę do codziennego jadłospisu podczas karmienia i oczywiście później przy rozszerzaniu diety u Mati.

Pietruszka. Bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne, żelazo. Pomaga usunąć toksyny z organizmu. Pietruszka skropiona sokiem z cytryny zwiększa wchłanianie żelaza. Ma właściwości antyseptyczne. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa.

Marchew. Niskokaloryczna. Działa regulująco, mineralizuje, wzmacnia odporność, oczyszcza, regeneruje.

Orzechy pekan. Bogate źródło witaminy E oraz antyoksydantów (największą ilość spośród orzechów).

Czarnuszka. Jej pozytywnych właściwości jest multum. Między innymi ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwrobaczne, przeciwzapalne, grzybobójcze, wzmaga wydzielanie mleka, poprawia trawienie, obniża poziom cukru i wzmacnia odporność.

Chyba wystarczy? Mam nadzieję, że Was przekonałam, że warto taką sałatkę włączyć do swojego jadłospisu. Poza tym robi się ją bardzo szybko, czego więcej trzeba?

salatka1 salatka2salatka3

 

Składniki

  • 3 marchewki
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 140 g orzechów pecan
  • 1/2 cytryny (a raczej soku z niej)
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

  • Wsypać kaszę do garnuszka i na sucho uprażyć do momentu, kiedy zacznie ładnie pachnieć
  • Przelać zimną wodą, przepłukać i odlać wodę.
  • Do odsączonej kaszy wlać wrzątek i zostawić na minimalnym ogniu pod przykryciem. Nie mieszać. Odstawić do wystygnięcia.
  • Pokroić orzechy na połówki
  • Obrać marchewkę i obieraczką do ziemniaków pokroić na cienkie plasterki
  • Pokroić pietruszkę, ale nie zbyt drobno
  • Wrzucić marchew, wystudzoną kaszę, pietruszkę i orzechy do miski
  • Skropić wszystko sokiem z cytryny, polać oliwą, posypać przyprawami, wymieszać i gotowe

Smacznego!

M.

 

Veganama Opublikowane przez:
  • Madzia

    Mniam! Żebyś wiedziała, że zrobię!

    • veganama

      No ja myślę 😀 Czekam na wrażenia!

  • U.P

    Może i ja zrobię, wygląda smacznie:D

    • veganama

      No pewnie, rób rób, samo zdrowie 😀