Quiche owsiany

Ach brakowało mi tych eksperymentów kuchennych. Przyznam, że ostatnio kulinarnie rządzi w domu Arek i jego kreatywność w wegańskiej kuchni jest na coraz wyższym poziomie. Nowe kulinarne perełki są na razie w ukryciu, ale mam wielką nadzieję, że zmobilizuje się w końcu do ich publikacji. Dziś śniadaniowo. Dziś owsiankowo. To przepis dedykowany dziewczynom, które na śniadanie najbardziej lubią płatki owsiane. Ale zamiast klasycznej, czy zapiekanej wersji z owocami, taki o to quiche. Quiche, placek, według dziewczyn pizza na śniadanie (a co!). Potrzebna nam do tego dania patelnia, którą możecie używać w piekarniku. Na niej możemy zrobić wszystko. Najpierw dusimy warzywa, później zalewamy je ciastem i wkładamy do piekarnika. Jeżeli takowej nie macie, przekładacie wszystko do żaroodpornego naczynia i też jest ok. U nas wprawdzie quiche najlepiej sprawdza się na śniadanie, ale był brany na leśne wycieczki i lunche, także jest daniem dość uniwersalnym.

Ciasto

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka nasion chia (zmielone w młynku)
  • 1 łyżka nasion lnu zmielone w młynku
  • 1 łyżeczka soli Kala Namak lub zwykłej
  • 1,5 szklanki mleka

Farsz warzywny

  • 1 niewielka cebula
  • 1 papryka
  • kilka pieczarek
  • pół cukini
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Wsypcie wszystkie suche składniki do miski i zmiskujcie blenderem ręcznym.
  • Do suchych składników wlejcie mleko i zmiksujcie na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste, więc jak będzie za rzadkie dodajcie trochę płatków. I odwrotnie, jak przesadzicie dodajcie mleka.
  • Następnie warzywa uduście do miękkości na łyżce oleju z odrobiną soli i pieprzu.
  • Rozprowadźcie farsz równomiernie na patelni, następnie zalejcie ciastem i chwilę smażcie na patelni.
  • W międzyczasie pokrójcie pomidorki koktailowe i ułożycie na placku.
  • Używając pędzelka posmarujcie placek odrobiną oliwy, żeby się zarumienił. 
  • Włóżcie patelnie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (najlepiej z pieczeniem od góry) na około 10 minut.
  • Jeżeli macie patelnie z drewnianymi/plastikowymi rączkami, bez paniki! Przełóżcie po prostu po smażeniu do żaroodpornego naczynia najpierw farsz, a później zalejcie wszystko ciastem.
  • Quiche jest moim zdaniem najpyszniejszy jak chwile ostygnie, choć na zimno też smakuje wybornie.

Veganama Opublikowane przez: