Pyszne i zdrowe lody kokosowo waniliowe

Jestem ogromną fanką deserów lodowych. To chyba moja ulubiona słodkość. W Szwecji nie ma problemu z lodami bez mleka krowiego. Lody na bazie mleka ryżowego, owsianego i sojowego są dostępne praktycznie w każdym sklepie. Jednak w większości są dosładzane rafinowanym cukrem. Postanowiłam więc zrobić zdrowszą alternatywę tego deseru w jednym z moich ulubionych smaków, czyli smaku kokosowym. Nie obyło się bez słodu, jednak postawiłam na bardziej naturalną wersję, czyli syrop klonowy/syrop z agawy. Niestety nie jestem posiadaczką maszyny do lodów, więc próby z dodaniem owoców w kawałkach do lodowej masy nie do końca odpowiadały mi finalnie w konsystencji. Po tym jak lody były gotowe dodawałam świeże owoce i tworzył się kokosowo–owocowy deser. Jadłam je również same, posypywałam płatkami migdałowymi i też smakowały świetnie. Także kombinacji jest wiele. Swoją drogą jestem bardzo ciekawa jak wychodzą lody z takiej maszyny…

 

Składniki

  • 170 g orzechów nerkowca namoczonych wcześniej przez noc lub 1h w ciepłej wodzie
  • opakowanie mleczka kokosowego (400 ml)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 120 ml syropu z agawy
  • łyżeczka organicznego ekstraktu waniliowego w proszku
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

 

Przygotowanie

  • Namoczyć orzechy nerkowca noc wcześniej
  • Wrzucić wszystkie składniki do kielicha blendera i dokładnie zmiksować na gładką masę
  • Przelać masę do pojemnika w którym będziemy zamrażać lody i szczelnie zamknąć
  • Wstawić do zamrażalnika na co najmniej 5 godzin
  • Przed podaniem wyjąć na 5-7 min, aby łatwiej było je nałożyć
  • Dodać ulubione dodatki jak np. owoce, płatki migdałowe, orzechy, syrop owocowy

lody

lody2

M.

Veganama Opublikowane przez:
  • Bardzo mi miło że odszukałem tak bardzo ciekawy wpis. Gratuluję! Temat wyczerpany do dechy 😉