Potrójny vege burger

Któż z nas nie kocha burgerów? Słynne bugery Jadłonomii, podbiły moje serce już dawno temu. Jak wiecie całkiem niedawno przechodziłam Jaglany Detoks, zgodnie z zaleceniami z książki Marka Zaremby. Moim celem nie była cudowna utrata wagi, tylko przypomnienie sobie zasad, które wpajał mi naturopata na samym początku przejścia na weganizm. Próbowałam również większości wegańskich przepisów proponowanych przez autora i zainspirowana jednym z nich stworzyłam swój, na potrójnego vege burgera. Dzielę się z nim dlatego, że w naszym domu ten burger znika w tempie ekspresowym. Jest zdrowy, nie zawiera glutenu (jemy go bez bułki), można do niego dodać ulubiony sos, sałatę i gotowe. Matylda go uwielbia, pochłania każdą warstwę, a dużo w nim dobra. Ciecierzyca, kasza jaglana, chia, dynia, burak, pestki dyni. Możecie oczywiście serwować te burgery pojedynczo, ale taką potrójną wersją na pewno się nasycicie i będziecie mieć jeszcze gotowy obiad (albo kolację) na następny dzień . Samo dobro!

Składniki

Burger z dyni

1 szklanka ciecierzycy

3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

2 łyżki pestek dyni

3 szklanki dyni

2 łyżki chia

1/2 łyżeczki kuminu

2 ząbki czosnku

szczypta chilli

1/2 łyżeczki curry

szczypta soli i pieprzu

Burger z buraka

3 średniej wielkości ugotowane bądź upieczone buraki

3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

3/4 szklanki cieciorki

2 łyżki chia

pół średniej cebuli lub jedna mała

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki tymianku

szczypta soli i pieprzu

1/2 łyżeczki kurkumy

Burger z groszku

1 starta marchewka

3/4 szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka groszku

pół cebuli

1 ząbek czosnku

szczypta chilli

1/2 łyżeczki kuminu

szczypta soli i pieprzu

ew. Sriracha

Przygotowanie

  • Upieczcie w piekarniku dynię i obrane buraki (możecie też ugotować, ale zawsze wygodniej upiec razem). Ja zarówno dynię jak i buraki piękę w około 200 stopniach do miękkości (40-50 minut).
  • Ugotujcie kaszę jaglaną od razu na trzy warstwy (potrzebne Wam będą niecałe 2 1/2 szklanki ugotowanej kaszy)
  • Ugotujcie namoczoną uprzednio ciecierzycę lub użyjcie tej z kartonika
  • Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie na tarce
  • Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę
  • Po upieczeniu, kiedy buraki i dynia ostygną, z dyni wyjmijcie miąższ, a buraki pokrójcie w kostkę.
  • Teraz czas na przygotowywanie poszczególnych burgerów. Nic prostszego! Po prostu wszystkie składniki na daną warstwę burgera połączcie ze sobą, na koniec dodajcie przyprawy i zmiksujcie blenderem.
  • Następnie kiedy macie gotowe masy na burgery, wyłóżcie blachy do pieczenie pergaminem i formujcie kształtne burgery układając je na blasze. Ja do tego używam obręczy do formowania potraw.
  • Na koniec możecie posypać Wasze burgery odrobiną czarnuszki albo pestkami dyni lub słonecznika
  • Pieczcie 20-25 minut w piekarniku i odstawcie przed podaniem na chwilę do ostygnięcia
  • Podawajcie z ulubionymi dodatkami i sosami. U nas gościły wesje z sałatą, liściami szpinaku i domowym majonezem adobo

 

burgery2 burgery3burgery1

Veganama Opublikowane przez:
  • Wszystkie trzy burgery wygladaja tak apetycznie, ze na pewno je sprobuje. Wiesz przeciez jaka jestem fanka Waszych przepisow 🙂

    W zeszlym roku robilismy te buraczane na grillu, tez wyszly bombowe 🙂

    • Wiem i jestem przeszczęśliwa z tego powodu <3 Stawiasz nam wysoko poprzeczkę! Będziemy robić wszystko, żeby przepisy były dopieszczone do samego końca!

  • To na prawdę samo dobro na talerzu, a przy tym na pewno bardzo smaczne! Uwielbiam takie burgery! 😀

  • o jaaaaa jakie pyszności! ten z buraka u nas wyląduje na pewno <3 <3 przy okazji zapytam: jak zrobiłaś te słodkie marchewki w tekście? 😀 są cudne!

  • podobają mi się te smaki! buraczane mam już za sobą, dyniowe też… teraz czas na groszkowe! akurat zaczyna się sezon <3 a żeby było jeszcze przyjemniej – dlaczego by nie sprawić sobie potrójnej dawki szczęścia 😀

  • Ale tu pysznie! 🙂 A dyniowego to już na pewno muszę spróbować 😀

  • Pingback: Przegląd tygodnia #10 - Rabarbarowo()

  • Ten burger wygląda naprawdę idealnie! Jeszcze nigdy nie próbowałam tego o smaku groszku, także zdecydowanie czas na nowości 🙂

  • Gryzę ekran! A tak serio wygładaja smakowicie <3 Ściskam, Daria x

  • Co za wspaniały przepis. Taki jaki lubię 🙂