Placuszki warzywne z frytkami z batata

Miał być fast food (na zdrowo), a wyszedł slow food (na szczęście też na zdrowo). Trochę mi zeszło z tymi placuszkami. Jednak gotowanie z dwójką maluchów kilku rzeczy na raz bywa wyzwaniem. Ale czego się nie robi dla bąbla, który uwielbia i placuszki i ziemniaki (zwane przez Mati „mysiakami”). To największa satysfakcja, jak stoi z talerzykiem przy jeszcze działającym piekarniku i mówi, że chce już jeść i żeby jej już dać. To nic, że placki nie są idealnie okrągłe, czy frytki nie pokrojone jak w książkach kulinarnych czy restauracji. Jak później wszystko znika z talerza, cała w środku skaczę z radości!burgery1burgery2

Składniki

Placuszki

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 żółtej cebuli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 mały ziemniak
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • pół szlanki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta soli i pieprzu

Frytki z batata

  • 2 duże bataty
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • spora szczypta soli i pieprzu

Majonez z tofu

  • 1 opakowanie tofu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 10 łyżek wody
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 daktyl bez pestki
  • pół łyżeczki soli
  • kilka płatków chilli suszonego (można pominąć)

 

Przygotowanie

Placuszki

  • Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu (ja miałam brązowy, więc 40 minut) i odstawić do ostudzenia. Ryż musi być dobrze ugotowany, nie może być twardy.
  • Zetrzeć na tarce cukinię, marchew i ziemniaka
  • Pokroić w drobną kosteczkę cebulę i paprykę oraz szczypiorek
  • Wsypać wszystkie pokrojone i starte składniki  wraz z ryżem do dużej miski i wymieszać
  • Dodać mąkę, zmielone siemię lniane, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
  • Dobrze wymieszać wszystko i odstawić na chwilę do lodówki
  • Jeżeli placuszki mają być smażone, przygotować patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć po obydwu stronach, aż placuszki będą ładnie brązowiały.
  • Jeżeli mają być pieczone w piekarniku, wyłożyć blachę z piekarnika papierem do pieczenia i położyć na niej uformowane placuszki. Piec koło 40 minut w temperaturze 200 stopni (my tym razem właśnie w ten sposób robiliśmy).

Frytki z batata

  • Obrać bataty i pokroić w słupki.
  • Wrzucić frytki do dużej miski i wymieszać z olejem oraz przyprawami.
  • Wyłożyć blachę z piekarnika papierem do pieczenia i równomiernie ułożyć frytki.
  • Piec 30-35 min w piekarniku ustawionym na 200 stopni.

Majonez z tofu

  • Do miski wrzucić wszystkie składniki poza wodą i olejem.
  • Następnie miksować blenderem ręcznym dodając wodę i olej, kontrolując gęstość.
  • Przyprawić według uznania. Ja lubię ostrzejszy, więc dodałam płatki chilli.
  • Schłodzić w lodówce przed podaniem.

Placuszki z frytkami podawać z majonezem oraz ulubionymi dodatkami (my tym razem z ogórkami konserwowymi).

Smacznego!

M.

burgery3burgery4

Veganama Opublikowane przez:
  • mag

    Brzmi apetycznie, musze spróbować. Szczególnie ciekawi mnie majonez..

    • veganama

      Próbuj koniecznie i daj znać jak smakowało 😀