Miał być fast food (na zdrowo), a wyszedł slow food (na szczęście też na zdrowo). Trochę mi zeszło z tymi placuszkami. Jednak gotowanie z dwójką maluchów kilku rzeczy na raz bywa wyzwaniem. Ale czego się nie robi dla bąbla, który uwielbia i placuszki i ziemniaki (zwane przez Mati „mysiakami”). To największa satysfakcja, jak stoi z talerzykiem przy jeszcze działającym piekarniku i mówi, że chce już jeść i żeby jej już dać. To nic, że placki nie są idealnie okrągłe, czy frytki nie pokrojone jak w książkach kulinarnych czy restauracji. Jak później wszystko znika z talerza, cała w środku skaczę z radości!
Składniki
Placuszki
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1/2 żółtej cebuli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 marchewka
- 1 mały ziemniak
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
- pół szlanki mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- szczypta soli i pieprzu
Frytki z batata
- 2 duże bataty
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta ostrej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- spora szczypta soli i pieprzu
Majonez z tofu
- 1 opakowanie tofu
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 10 łyżek wody
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 daktyl bez pestki
- pół łyżeczki soli
- kilka płatków chilli suszonego (można pominąć)
Przygotowanie
Placuszki
- Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu (ja miałam brązowy, więc 40 minut) i odstawić do ostudzenia. Ryż musi być dobrze ugotowany, nie może być twardy.
- Zetrzeć na tarce cukinię, marchew i ziemniaka
- Pokroić w drobną kosteczkę cebulę i paprykę oraz szczypiorek
- Wsypać wszystkie pokrojone i starte składniki wraz z ryżem do dużej miski i wymieszać
- Dodać mąkę, zmielone siemię lniane, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
- Dobrze wymieszać wszystko i odstawić na chwilę do lodówki
- Jeżeli placuszki mają być smażone, przygotować patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć po obydwu stronach, aż placuszki będą ładnie brązowiały.
- Jeżeli mają być pieczone w piekarniku, wyłożyć blachę z piekarnika papierem do pieczenia i położyć na niej uformowane placuszki. Piec koło 40 minut w temperaturze 200 stopni (my tym razem właśnie w ten sposób robiliśmy).
Frytki z batata
- Obrać bataty i pokroić w słupki.
- Wrzucić frytki do dużej miski i wymieszać z olejem oraz przyprawami.
- Wyłożyć blachę z piekarnika papierem do pieczenia i równomiernie ułożyć frytki.
- Piec 30-35 min w piekarniku ustawionym na 200 stopni.
Majonez z tofu
- Do miski wrzucić wszystkie składniki poza wodą i olejem.
- Następnie miksować blenderem ręcznym dodając wodę i olej, kontrolując gęstość.
- Przyprawić według uznania. Ja lubię ostrzejszy, więc dodałam płatki chilli.
- Schłodzić w lodówce przed podaniem.
Placuszki z frytkami podawać z majonezem oraz ulubionymi dodatkami (my tym razem z ogórkami konserwowymi).
Smacznego!
M.