Placuszki jaglano- owsiane

Placuszki. Kto ich nie lubi? My pokochaliśmy je odkąd mamy dzieci. Nie raz nas ratowały jak Matylda miała etapy wybrzydzania jedzeniowego i chciała jeść np. tylko banany albo ziemniaki. Dawała jednak przekonać się właśnie na placuszki. Wersja z kaszą jaglaną i bezglutenowymi płatkami owsianymi jest bardzo łatwa i smaczna. Z sezonowymi owocami takie śniadanie smakuje wyśmienicie!

jagódkiniedzielajagódkimuminki2morning1

Składniki (na około 11-12 placuszków)

  • 75 gramów zmielonej kaszy jaglanej
  • 75 gramów zmielonych bezglutenowych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki nierafinowanego płynnego oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego (w naszym przypadku ulubione domowe jaglano- kokosowe)
  • szczypta wanilii w proszku (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Zmielcie w młynku kaszę i płatki owsiane, wsypcie do miski i dodajcie proszek do pieczenia i wanilię.
  • Następnie dodajcie olej kokosowy, mleko i wszystko dobrze wymieszajcie.
  • Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju kokosowego i smażcie placuszki na średnim ogniu.
  • Podawajcie z ulubionymi dodatkami (my uwielbiamy z sezonowymi owocami i syropem daktylowym).

placuszki

Veganama Opublikowane przez: