Placuszki jaglano- owsiane

Placuszki. Kto ich nie lubi? My pokochaliśmy je odkąd mamy dzieci. Nie raz nas ratowały jak Matylda miała etapy wybrzydzania jedzeniowego i chciała jeść np. tylko banany albo ziemniaki. Dawała jednak przekonać się właśnie na placuszki. Wersja z kaszą jaglaną i bezglutenowymi płatkami owsianymi jest bardzo łatwa i smaczna. Z sezonowymi owocami takie śniadanie smakuje wyśmienicie!

jagódkiniedzielajagódkimuminki2morning1

Składniki (na około 11-12 placuszków)

  • 75 gramów zmielonej kaszy jaglanej
  • 75 gramów zmielonych bezglutenowych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki nierafinowanego płynnego oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego (w naszym przypadku ulubione domowe jaglano- kokosowe)
  • szczypta wanilii w proszku (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Zmielcie w młynku kaszę i płatki owsiane, wsypcie do miski i dodajcie proszek do pieczenia i wanilię.
  • Następnie dodajcie olej kokosowy, mleko i wszystko dobrze wymieszajcie.
  • Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju kokosowego i smażcie placuszki na średnim ogniu.
  • Podawajcie z ulubionymi dodatkami (my uwielbiamy z sezonowymi owocami i syropem daktylowym).

placuszki

Veganama Opublikowane przez:
  • uwielbiaaaaam placuszki <3 co prawda, nie przebiją śniadaniowej, gęstej, rozgrzewającej owsianki, ale zdecydowanie są najlepszym śniadaniem na leniwe poranki 🙂
    super przepis i piękne zdjęcia! :*

    • Och Daria oczywiście! Owsianeczka najlepsza na rozgrzewające śniadanie! 😀 Mi jakoś bardziej smakuje jesienią w wersji z cynamonem, jabłkami mmmm 🙂 Dziękuje Kochana!

  • Mnie to się nie chcą trzymać tego typu placuszki, zawsze się rozwalają.. Pomaga jak banana rozgniecionego dodam 🙂

  • Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! Podejrzewam, że będą pyszne!

  • Wyglądają bardzo apetycznie. Lubie tego typu przepisy, więc napewno wypróbuje. 🙂

  • Świetny przepis! Zwykle rano nie mamy czasu na takie rarytasy, ale w sierpniu syn ma miesiąc przerwy w przedszkolu, więc na pewno któregoś dnia wypróbujemy 🙂

    • A wiesz, że szybko się je robi 🙂 Na prawdę migusiem 😉 Matylda za to kończy swoją 2 miesięczną przerwę i zaczyna za 2 tygodnie!

  • Wspaniałe placuszki! U mnie w domu goszczą regularnie różnego rodzaju pankejki, te ze świeżymi owocami oczywiście rządzą o tej porze roku 🙂
    Jak zawsze piękne zdjęcia 🙂 Sielsko i smacznie <3

    • Bardzo mi miło Gosia! Te ze świeżymi owocami są najlepsze! Jak ja mogłam ich tyle lat nie jeść 🙂 Niewiarygodne 😛

  • Nawet się nie zastanawiam tylko tłukę ekran i biorę <3 Wyglądają oblędnie! Ściskañce sarenko <3

  • Ola | FitTogether

    mniam! placuszki w każdej postaci uwielbiam <3 a z kaszy jaglanej tym bardziej! Naleśniory z mąki pszennej mi nie służą więc będę wpadać po więcej takich przepisów 🙂

  • Jeśli chodzi o jaglankę to kiedyś byłam bardzo na nie, dopóki się w niej nie zakochałam 😉 Super pomysł na te placki, może właśnie coś ogarnę dzisiaj takiego :).

    • Cieszę się! No u nas jest podstawą diety dzieci, dodajemy do zup, placków. Na śniadanie często gości jaglanka 🙂

  • wow i tak wyrastaja ladnie bez zadnej sody czy proszku? chyba mam juz pomysl na jutrzejsze sniadanie 🙂

  • Pingback: Przegląd tygodnia #17 - Rabarbarowo()