Placuszki bananowo-owsiane

Któż nie lubi placuszków? Są szybkie w wykonaniu, nie trzeba do nich wielu składników, dzieci pochłaniają w każdej ilości. Jednoskładnikowe placuszki gryczane goszczą na naszym stole często, ale mamy nowego śniadaniowego faworyta. Tym razem potrzebne są tylko trzy składniki. Wielu z Was na pewno ma wszystko w domowych spiżarniach, bo tych produktów na diecie roślinnej używa się bardzo często. Ja smażę je bez użycia oleju, dodaje ulubione dodatki, które akurat mamy w domu i śniadanie gotowe. Spróbujecie?

Składniki

  • 1 duży banan lub 1 ½ średniego
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u nas mleko owsiane)
  • 1 ½ szklanki płatków owsianych
  • opcjonalnie możecie dodać do smaku wanilię w proszku lub trochę karobu

Wykonanie

  • Zmielcie w młynku płatki owsiane (chyba, że macie gotową mąkę).
  • Wrzućcie wszystkie składniki do kielicha blendera i zmiksujcie na gładką masę.
  • Smażcie na rozgrzanej patelni (ja nie używam tłuszczu, ale jeżeli chcecie możecie dać odrobinę kokosowego).
  • Podawajcie z ulubionymi owocami i dodatkami.

Veganama Opublikowane przez: