Odżywianie II trymestr

Odżywianie w drugim trymestrze nie różniło się znacznie od tego w pierwszym. W większości źródeł o dietach kobiet w ciąży pojedyńczej (w bliźniaczej to zapotrzebowanie jest nieznacznie większe) jest informacja o 340-360 kalorii więcej niż w pierwszym trymestrze. Wygląda to tak:

  • I trymestr bez zmian
  • II trymestr 340-360 kalorii
  • III trymestr 450-475 kalorii

Oczywiście trzeba pamiętać, żeby nie były to puste kalorie w postaci batonika albo kanapki z białego pieczywa z dżemem. Nie są to jakieś zawrotne wartości, także spokojnie można dać sobie radę na diecie roślinnej z taką dodatkową podażą kalorii.Co ważne, trzeba pamiętać o odpowiednim dostarczaniu wszystkich substancji pokarmowych i składników odżywczych.

Właśnie w drugim trymestrze rośnie zapotrzebowanie na białko, więc warto jeść dużo potraw w roślinami strączkowymi, zielono-listnymi warzywami, orzechami i nasionami.  Ja miałam fazę na ciecierzycę dość długo, więc chyba organizm sam się domagał i dostosował to dodatkowej podaży na ten składnik.

Równie ważnym składnikiem jest żelazo, z którym miałam duży problem w pierwszej ciąży, będąc mięsożercą. Miałam anemię praktycznie całą ciążę, mimo stosowania się do standardowych porad lekarskich o jedzeniu wątróbki, szpinaku i braniu suplementów. Nie pomogło. Teraz jest lepiej. Badania w II trymestrze żelaza, ferrytyny i transferyny były w normie, wręcz w górnych graniach, więc widać, że można! Warto produkty bogate w żelazo łączyć z witaminą C i kwasem foliowym co pomaga jego w lepszym wchłanianiu (np. skropić sałatkę sokiem z cytryny). Dla osób mających problem z prawidłowym poziomem żelaza zaleca się picie naparu z pokrzywy (próbowałam i smakował mi), ale unikaniu czarnej herbaty szczególnie podczas posiłków. Ja znalazłam swoje produkty bogate w żelazo i ich się trzymałam np: soczewica, ciecierzyca, kasza jaglana, truskawki, maliny, masło orzechowe, pestki dyni, buraki.

Jeżeli chodzi o suplementację to w moim przypadku nie było żadnego ogólnego preparatu dla kobiet w ciąży, które są zalecane przez lekarzy. W pierwszej ciąży taki stosowałam. Jednak zupełnie bez suplementacji się nie obyło. W obecnej ciąży biorę jak już wspomniałam witaminę B12, witaminę D,kwas foliowy (do pewnego czasu) i kwasy omega-3 (preparat Omega Regen Original). W drugiej połowie ciąży doszło mi żelazo, chociaż nie miałam niedoboru, ale właśnie od połowy II trymestru wzrasta zapotrzebowanie na ten składnik, a ja wyczulona po pierwszej ciąży postanowiłam się zabezpieczyć. Oczywiście wszystkie suplementy i ich ilość była konsultowana z Panią dietetyk i położną, nie ma co brać wszystkiego na raz w wielkich ilościach,tylko reagować na wyniki badań i samopoczucie (tak było w przypadku kwasu foliowego, który w pewnym momencie przestałam brać).

Poniżej przedstawiam moje tygodniowe jadłospisy ustalane z Panią dietetyk, które dobrze zobrazują jak te wszystkie składniki były dopasowywane do moich preferencji żywieniowych i potraw, które lubię. Był to okres świąt wielkanocnych więc niech nie zdziwią Was niektóre potrawy!

Tydzień pierwszy

Poniedziałek Śniadanie kanapki z chlebem bezglutenowym z humusem i słupkami żółtej papryki
Drugie śniadanie jabłko i garść orzechów włoskich
Obiad makaron kukurydziany ze szpinakiem, warzywami mrożonymi, ciecierzycą, passatą pomidorową, cebulą, czosnkiem
Podwieczorek 6 kulek z moreli i orzechów
Kolacja zupa pomidorowa z ryżem
Wtorek Śniadanie owsianka na mleku sojowym z suszonymi morelami i orzechami laskowymi, jabłko
Drugie śniadanie hummus i surowe warzywa z pestkami dyni
Obiad makaron kukurydziany ze szpinakiem, warzywami mrożonymi ciecierzycą, passatą pomidorową, cebulą, czosnkiem
Podwieczorek mus z owoców leśnych z łyżką orzechów
Kolacja żurek wegański
Środa Śniadanie owsianka na mleku sojowym z suszonymi morelami i orzechami laskowymi, banan
Drugie śniadanie hummus i surowe warzywa z pestkami słonecznika
Obiad pierogi z soczewicą z kiszoną kapustą
Podwieczorek lody z musu z owoców leśnych z łyżką orzechów
Kolacja żurek wegański
Czwartek Śniadanie sałatka, pasztet, chleb bezglutenowy
Drugie śniadanie smoothie ze szpinakiem
Obiad pieczeń wielkanocna wegańska z ziemniakami i czerwoną kapustą
Podwieczorek mazurek 1 kawałek( wersja wege), baba wielkanocna 1 kawałek( wersja wege), owoc
Kolacja krem z dyni
Piątek Śniadanie sałatka, pasztet, chleb bezglutenowy
Drugie śniadanie smoothie z jarmużem
Obiad pieczeń wielkanocna wegańska z ziemniakami i czerwoną kapustą
Podwieczorek mazurek 1 kawałek (wersja wege), baba wielkanocna 1 kawałek (wersja wege), owoc
Kolacja Krem z dyni
Sobota Śniadanie jaglanka z z jabłkiem i cynamonem z orzechami włoskimi
Drugie śniadanie sałatka z fasolki szparagowej ze świeżą natką pietruszki 1:1 z cebulą i z sosem winegret
Obiad zapiekanka makaronowa z pieczenią i warzywami
Podwieczorek ciasto i kakao na mleku roślinnym
Kolacja pieczone warzywa- bakłażan, cukinia, ziemniak,cebula, papryka
Niedziela Śniadanie tofucznica z chlebem bezglutenowym z pomidorem i szczypiorkiem
Drugie śniadanie ananas i orzechy brazylijskie
Obiad naleśniki z jabłkami z prażonymi płatkami migdałowymi i śmietaną wegańską
Podwieczorek sałatka z czerwoną fasolą i mixem sałat
Kolacja kartoflanka

sm3

Tydzień drugi

Poniedziałek Śniadanie owsianka na mleku sojowym(z wapniem), z jabłkiem i cynamonem
Drugie śniadanie smoothie z jarmużu, siemienia lnianego i owoców leśnych
Obiad nadziewane papryki z kasza gryczana, soczewicą, cebulą i passatą pomidorową, z surówką z pomidora i ogórka konserwowego
Podwieczorek ciasto marchewkowe
Kolacja lekkostrawna sałatka bez strączków
Wtorek Śniadanie kanapki z chlebem bezglutenowym z hummusem, 1 dużym pomidorem, cebulką
Drugie śniadanie banan i łyżka orzechów brazylijskich
Obiad naleśniki z duszonymi warzywami z czerwoną fasolą
Podwieczorek 3 kulki z suszonych owoców i orzechów
Kolacja barszcz z ziemniakami i koperkiem
Środa Śniadanie owsianka na mleku sojowym z żurawiną i orzechami włoskimi
Drugie śniadanie smoothie z jarmużu, siemienia lnianego, banana i malin
Obiad naleśniki z duszonymi jabłkami i prażonymi płatkami migdałowymi z wegańską śmietaną
Podwieczorek sałatka z mixu sałat, papryki żółtej, pomidorów koktajlowych,czerwonej cebuli,oliwek z kromką chleba bezglutenowego i pestkami dyni
Kolacja barszcz z ziemniakami i koperkiem
Czwartek Śniadanie kanapki z chlebem bezglutenowym z hummusem i słupkami z czerwonej papryki
Drugie śniadanie jabłko i łyżka migdałów
Obiad pierogi z soczewicą z surówką z kiszonej kapusty
Podwieczorek kakaowy budyń jaglany na mleku roślinnym ze skrobią ze świeżą pomarańczą
Kolacja zupa krem pomidorowy z ryżem, marchewką, selerem, porem, selerem naciowym,natką pietruszki, mlekiem kokosowym i pestkami dyni
Piątek Śniadanie owsianka na mleku sojowym z gruszką i orzechami włoskimi
Drugie śniadanie smoothie ze szpinaku, siemienia lnianego, kiwi i borówek
Obiad pierogi z soczewicą z surówką z kiszonej kapusty
Podwieczorek ananas
Kolacja zupa krem pomidorowy z ryżem, marchewką, selerem, porem, selerem naciowym,natką pietruszki, mlekiem kokosowym i pestkami dyni
Sobota Śniadanie chleb jaglano- ryżowy z paprykarzem i ogórkiem kiszonym
Drugie śniadanie koktajl na mleku roślinnym z truskawkami
Obiad makaron kukurydziany ze szpinakiem, czerwoną fasolą i pieczarkami
Podwieczorek 3 kulki z suszonych owoców i orzechów
Kolacja pieczone warzywa, batat, bakłażan,cukinia, ziemniak,czerwona cebula z odrobiną hummusu
Niedziela Śniadanie chlebek jaglano- ryżowy z paprykarzem i ogórkiem kiszonym
Drugie śniadanie koktail z tofu, brzoskwini z 2 daktylami
Obiad makaron kukurydziany ze szpinakiem, czerwoną fasolą i pieczarkami
Podwieczorek pieczone warzywa, batat, bakłażan,cukinia, ziemniak,czerwona cebula z odrobiną hummusu
Kolacja kartoflanka

salatka1

Veganama Opublikowane przez:
  • Monika

    Mniam, mniam, pysznosci zajadasz. Ja bym dodala 2xdziennie dodatkowo jakies miesko do tego i moglabym jesc i jesc. Oczywiscie musialabym zamieszkac z Toba bo gotowac mi sie codziennie nie chce :-)))Caluje :-)))

    • veganama

      Ja też czasami nie mam ochoty gotować, dlatego też pojawiają się potrawy, które są na kilka dni. Teraz szczególnie w III trymestrze 😉

  • Magda

    Czesc Marta.Mam pytanie odnosnie preparatu Omega Regen…jego uzycie skonsultowalas z lekarzem?Na opakowaniu podane jest ze jest nasycony azotem i nie jestem pewna czy go zazywac..na stronie produktu i na opakowaniu nie podaja czy moga zazywac go kobiety w ciazy.Dziekuje bardz z gory za odpowiedz.Pozdrawiam serdecznie

    • Cześć Magda, tak skonsultowałam ten zakup. Polecił mi go właśnie wyspecjalizowany w dietach wegańskich dietetyk.

      • Anita

        A co z alkoholem etylowym w składzie? :/

        • Tu jest całkiem ciekawie wszystko wytłumaczone, 🙂 http://www.omegaregen.pl/2014/11/bledne-pytania-prawidlowe-odpowiedzi/

          • Anita

            Dziękuję, teraz mogę spokojnie spożywać. Tak przypuszczałam, że jest to znikoma ilość alkoholu, ale jednak sama informacja wywołała opór przed przyjmowaniem tego preparatu, gdyż o procentowej zawartości nie było informacji. Wchodziłam na ich stronę, ale ta zakładka mi umknęła 🙂 Pozdrawiam

          • Dobrze, że jesteś taka wyczulona. Lepiej tak, niż brać suplementy bez zastanowienia 🙂

  • Nie wiem już który raz z rzędu czytam wszystkie Twoje wpisy na temat wege ciąży 😉 Twoje doświadczenia są dla mnie kopalnią informacji! Powiedz mi, jak spożywalas ten Omega Regen? Czy dodawalas go do potraw czy odmierzalas w kieliszku i piłas bez niczego? 😉

    • Witaj serdecznie 🙂

      Z tego co pamiętam, to spożywałam go tak z miarki/kieliszka w trakcie/po posiłku. Czy już kupiłaś Omega Regen? Sama chcę się teraz w niego zaopatrzyć 😉