Odżywianie w drugim trymestrze nie różniło się znacznie od tego w pierwszym. W większości źródeł o dietach kobiet w ciąży pojedyńczej (w bliźniaczej to zapotrzebowanie jest nieznacznie większe) jest informacja o 340-360 kalorii więcej niż w pierwszym trymestrze. Wygląda to tak:
- I trymestr bez zmian
- II trymestr 340-360 kalorii
- III trymestr 450-475 kalorii
Oczywiście trzeba pamiętać, żeby nie były to puste kalorie w postaci batonika albo kanapki z białego pieczywa z dżemem. Nie są to jakieś zawrotne wartości, także spokojnie można dać sobie radę na diecie roślinnej z taką dodatkową podażą kalorii.Co ważne, trzeba pamiętać o odpowiednim dostarczaniu wszystkich substancji pokarmowych i składników odżywczych.
Właśnie w drugim trymestrze rośnie zapotrzebowanie na białko, więc warto jeść dużo potraw w roślinami strączkowymi, zielono-listnymi warzywami, orzechami i nasionami. Ja miałam fazę na ciecierzycę dość długo, więc chyba organizm sam się domagał i dostosował to dodatkowej podaży na ten składnik.
Równie ważnym składnikiem jest żelazo, z którym miałam duży problem w pierwszej ciąży, będąc mięsożercą. Miałam anemię praktycznie całą ciążę, mimo stosowania się do standardowych porad lekarskich o jedzeniu wątróbki, szpinaku i braniu suplementów. Nie pomogło. Teraz jest lepiej. Badania w II trymestrze żelaza, ferrytyny i transferyny były w normie, wręcz w górnych graniach, więc widać, że można! Warto produkty bogate w żelazo łączyć z witaminą C i kwasem foliowym co pomaga jego w lepszym wchłanianiu (np. skropić sałatkę sokiem z cytryny). Dla osób mających problem z prawidłowym poziomem żelaza zaleca się picie naparu z pokrzywy (próbowałam i smakował mi), ale unikaniu czarnej herbaty szczególnie podczas posiłków. Ja znalazłam swoje produkty bogate w żelazo i ich się trzymałam np: soczewica, ciecierzyca, kasza jaglana, truskawki, maliny, masło orzechowe, pestki dyni, buraki.
Jeżeli chodzi o suplementację to w moim przypadku nie było żadnego ogólnego preparatu dla kobiet w ciąży, które są zalecane przez lekarzy. W pierwszej ciąży taki stosowałam. Jednak zupełnie bez suplementacji się nie obyło. W obecnej ciąży biorę jak już wspomniałam witaminę B12, witaminę D,kwas foliowy (do pewnego czasu) i kwasy omega-3 (preparat Omega Regen Original). W drugiej połowie ciąży doszło mi żelazo, chociaż nie miałam niedoboru, ale właśnie od połowy II trymestru wzrasta zapotrzebowanie na ten składnik, a ja wyczulona po pierwszej ciąży postanowiłam się zabezpieczyć. Oczywiście wszystkie suplementy i ich ilość była konsultowana z Panią dietetyk i położną, nie ma co brać wszystkiego na raz w wielkich ilościach,tylko reagować na wyniki badań i samopoczucie (tak było w przypadku kwasu foliowego, który w pewnym momencie przestałam brać).
Poniżej przedstawiam moje tygodniowe jadłospisy ustalane z Panią dietetyk, które dobrze zobrazują jak te wszystkie składniki były dopasowywane do moich preferencji żywieniowych i potraw, które lubię. Był to okres świąt wielkanocnych więc niech nie zdziwią Was niektóre potrawy!
Tydzień pierwszy
Poniedziałek | Śniadanie | kanapki z chlebem bezglutenowym z humusem i słupkami żółtej papryki |
---|---|---|
Drugie śniadanie | jabłko i garść orzechów włoskich | |
Obiad | makaron kukurydziany ze szpinakiem, warzywami mrożonymi, ciecierzycą, passatą pomidorową, cebulą, czosnkiem | |
Podwieczorek | 6 kulek z moreli i orzechów | |
Kolacja | zupa pomidorowa z ryżem | |
Wtorek | Śniadanie | owsianka na mleku sojowym z suszonymi morelami i orzechami laskowymi, jabłko |
Drugie śniadanie | hummus i surowe warzywa z pestkami dyni | |
Obiad | makaron kukurydziany ze szpinakiem, warzywami mrożonymi ciecierzycą, passatą pomidorową, cebulą, czosnkiem | |
Podwieczorek | mus z owoców leśnych z łyżką orzechów | |
Kolacja | żurek wegański | |
Środa | Śniadanie | owsianka na mleku sojowym z suszonymi morelami i orzechami laskowymi, banan |
Drugie śniadanie | hummus i surowe warzywa z pestkami słonecznika | |
Obiad | pierogi z soczewicą z kiszoną kapustą | |
Podwieczorek | lody z musu z owoców leśnych z łyżką orzechów | |
Kolacja | żurek wegański | |
Czwartek | Śniadanie | sałatka, pasztet, chleb bezglutenowy |
Drugie śniadanie | smoothie ze szpinakiem | |
Obiad | pieczeń wielkanocna wegańska z ziemniakami i czerwoną kapustą | |
Podwieczorek | mazurek 1 kawałek( wersja wege), baba wielkanocna 1 kawałek( wersja wege), owoc | |
Kolacja | krem z dyni | |
Piątek | Śniadanie | sałatka, pasztet, chleb bezglutenowy |
Drugie śniadanie | smoothie z jarmużem | |
Obiad | pieczeń wielkanocna wegańska z ziemniakami i czerwoną kapustą | |
Podwieczorek | mazurek 1 kawałek (wersja wege), baba wielkanocna 1 kawałek (wersja wege), owoc | |
Kolacja | Krem z dyni | |
Sobota | Śniadanie | jaglanka z z jabłkiem i cynamonem z orzechami włoskimi |
Drugie śniadanie | sałatka z fasolki szparagowej ze świeżą natką pietruszki 1:1 z cebulą i z sosem winegret | |
Obiad | zapiekanka makaronowa z pieczenią i warzywami | |
Podwieczorek | ciasto i kakao na mleku roślinnym | |
Kolacja | pieczone warzywa- bakłażan, cukinia, ziemniak,cebula, papryka | |
Niedziela | Śniadanie | tofucznica z chlebem bezglutenowym z pomidorem i szczypiorkiem |
Drugie śniadanie | ananas i orzechy brazylijskie | |
Obiad | naleśniki z jabłkami z prażonymi płatkami migdałowymi i śmietaną wegańską | |
Podwieczorek | sałatka z czerwoną fasolą i mixem sałat | |
Kolacja | kartoflanka |
Tydzień drugi
Poniedziałek | Śniadanie | owsianka na mleku sojowym(z wapniem), z jabłkiem i cynamonem |
---|---|---|
Drugie śniadanie | smoothie z jarmużu, siemienia lnianego i owoców leśnych | |
Obiad | nadziewane papryki z kasza gryczana, soczewicą, cebulą i passatą pomidorową, z surówką z pomidora i ogórka konserwowego | |
Podwieczorek | ciasto marchewkowe | |
Kolacja | lekkostrawna sałatka bez strączków | |
Wtorek | Śniadanie | kanapki z chlebem bezglutenowym z hummusem, 1 dużym pomidorem, cebulką |
Drugie śniadanie | banan i łyżka orzechów brazylijskich | |
Obiad | naleśniki z duszonymi warzywami z czerwoną fasolą | |
Podwieczorek | 3 kulki z suszonych owoców i orzechów | |
Kolacja | barszcz z ziemniakami i koperkiem | |
Środa | Śniadanie | owsianka na mleku sojowym z żurawiną i orzechami włoskimi |
Drugie śniadanie | smoothie z jarmużu, siemienia lnianego, banana i malin | |
Obiad | naleśniki z duszonymi jabłkami i prażonymi płatkami migdałowymi z wegańską śmietaną | |
Podwieczorek | sałatka z mixu sałat, papryki żółtej, pomidorów koktajlowych,czerwonej cebuli,oliwek z kromką chleba bezglutenowego i pestkami dyni | |
Kolacja | barszcz z ziemniakami i koperkiem | |
Czwartek | Śniadanie | kanapki z chlebem bezglutenowym z hummusem i słupkami z czerwonej papryki |
Drugie śniadanie | jabłko i łyżka migdałów | |
Obiad | pierogi z soczewicą z surówką z kiszonej kapusty | |
Podwieczorek | kakaowy budyń jaglany na mleku roślinnym ze skrobią ze świeżą pomarańczą | |
Kolacja | zupa krem pomidorowy z ryżem, marchewką, selerem, porem, selerem naciowym,natką pietruszki, mlekiem kokosowym i pestkami dyni | |
Piątek | Śniadanie | owsianka na mleku sojowym z gruszką i orzechami włoskimi |
Drugie śniadanie | smoothie ze szpinaku, siemienia lnianego, kiwi i borówek | |
Obiad | pierogi z soczewicą z surówką z kiszonej kapusty | |
Podwieczorek | ananas | |
Kolacja | zupa krem pomidorowy z ryżem, marchewką, selerem, porem, selerem naciowym,natką pietruszki, mlekiem kokosowym i pestkami dyni | |
Sobota | Śniadanie | chleb jaglano- ryżowy z paprykarzem i ogórkiem kiszonym |
Drugie śniadanie | koktajl na mleku roślinnym z truskawkami | |
Obiad | makaron kukurydziany ze szpinakiem, czerwoną fasolą i pieczarkami | |
Podwieczorek | 3 kulki z suszonych owoców i orzechów | |
Kolacja | pieczone warzywa, batat, bakłażan,cukinia, ziemniak,czerwona cebula z odrobiną hummusu | |
Niedziela | Śniadanie | chlebek jaglano- ryżowy z paprykarzem i ogórkiem kiszonym |
Drugie śniadanie | koktail z tofu, brzoskwini z 2 daktylami | |
Obiad | makaron kukurydziany ze szpinakiem, czerwoną fasolą i pieczarkami | |
Podwieczorek | pieczone warzywa, batat, bakłażan,cukinia, ziemniak,czerwona cebula z odrobiną hummusu | |
Kolacja | kartoflanka |