Mleka roślinne z Soyabelli

Moja przygoda z mlekami roślinnymi (czy napojami roślinnymi) zaczęła się już dawno temu od kupowania gotowych.
Chyba pierwszym, jakie kupiłam, było mleko sojowe. Zupełnie nie patrzyłam na skład, po prostu chciałam spróbować, czy da się to pić. Zasmakowało. Później były eksperymenty z ryżowym, migdałowym, smakowym sojowym. Robienie kawy z tymi mlekami kończyło się różnie, a właśnie do tego porannego napoju w tamtym czasie używałam go najwięcej. Później zaczęłam interesować się składem mlek i odstawiłam większość popularnych marek i długo byłam wierna EnerBio z Rossmanna. Cena ich mlek była najlepsza, skład super, a jak była promocja kupowałam od razu całą półkę i miałam zapas na długi czas za ekstra pieniądze. Później przyszedł czas na robienie mlek samodzielnie. I tu również prób było wiele. Nie zawsze te mleka były smaczne, czasem za gęste, nie nadawały się np. do kawy, jedynie do koktajli. Już w pewnym momencie nie mogłam patrzeć na gazę i jak myślałam, że znów mam robić mleko samodzielnie, to robiłam wszystko, żeby tylko opóźnić ten proces. Będąc w Szwecji w pewnym momencie przestałam robić sama te napoje i prowadząc spis wydatków, zobaczyłam ile pieniędzy na to idzie. Tutaj mleka są w podobnej cenie, może odrobinę droższe. Ale jak kontroluje się wydatki i zrobi zestawienie z kilku miesięcy to nie wygląda to dobrze. Stwierdziliśmy, że coś trzeba z tym zrobić, ze względu na finanse, ale też ze względu na zdrowie. Matylda pije ogromne ilości mleka roślinnego, a jednak nie zawsze jest dostępne w sklepie mleko ekologiczne albo niedosładzane. Poza tym ja również używam tego napoju do koktajli, kawy, czy jakichś innych potraw np. naleśników. Więc ilości są naprawdę duże. Długo się zastanawialiśmy jakie urządzenie kupić, jest ich trochę na rynku, ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na Soyabellę. Patrząc teraz z perspektywy czasu uważam to za zdecydowanie trafiony zakup. Koszt takiego urządzenia to 650 zł w Polsce, w Szwecji trochę taniej. Można w nim zrobić wiele rzeczy. Poza mlekiem na ciepło, mlekiem na zimno, zmieleniem kawy, można przygotować zupę, pastę warzywną, tofu. Możliwości jest wiele i jak już ktoś ma Soyabellę, zachęcam do próbowania różnych opcji. Ja mam zamiar poeksperymentować teraz z zupami. Ale wracając do mlek. Nie byłabym sobą, gdybym nie sprawdziła ile kosztuje taki domowy napój. Tak więc zmierzyłam ile ziaren ekologicznej soi potrzebuje na 1,3 l mleka i policzyłam. Wyszło mi, że jedno mleko to koszt 4 SEK, czyli koło 1.8 PLN. Natomiast domowe mleko owsiane z ekologicznych ziaren owsa to koszt 2 SEK , czyli 0.9 PLN. Oczywiście jak dodajemy jakiś słód to koszt wzrasta, ale jednak jest to nieporównywalnie mniej niż sklepowe, a i składniki tego mleka kontrolujemy sami. Ja znalazłam tutaj taką firmę, która ma wyłącznie ekologiczne ziarna i tego się trzymam. Przygotowanie takiego mleka to chwila. Jeżeli chcemy mleko na ciepło to czas wyniesie około 15 min, a na zimno może z 5 min. Oczywiście po uprzednim namoczeniu ziaren, orzechów czy pestek. Urządzenie czyści się łatwo. Polecam zrobić to od razu po przygotowaniu mleka, gdyż nic nie zasycha i łatwo pozbyć się resztek. Poniżej przedstawiam kilka przepisów wypróbowanych mlek. Polecam samemu poeksperymentować, jednak każdy ma inny smak. Moja rodzina uwielbia kokosa, więc często robię miksy. Np. jaglano-kokosowe, ryżowo-kokosowe. Do kawy wg. mnie najlepiej sprawdza się sojowe i owsiane, dosładzane daktylami i z dodatkiem wanilii. Mleko można przechowywać 4-5 dni szczelnie zamknięte w lodówce, ale u mnie schodzi w 1-2 dni. Próbujcie, warto, bo mleka wychodzą przepyszne!

 

 

PRZYGOTOWANIE

na ciepło

  • dodać wodę do dzbanka Soyabelli, ja dodaję zawsze 1.3 l, bo nie lubię zbyt gęstych mlek
  • włożyć składniki do sitka do robienia mleka np. ziarna, daktyle (bez cynamonu, wanilii, syropów- te po przygotowaniu mleka)
  • dokręcić szczelnie sitko do części z ostrzami, zainstalować do czajnika
  • włączyć program „milk”, po 15 minutach jest gotowe
  • warto moduł z ostrzami i sitko odstawić do plastikowego pojemnika, zawsze odcieka jeszcze trochę mleka
  • dodać swoje ulubione dodatki i zamieszać

na zimno

  • dodać wodę do dzbanka Soyabelli
  • włożyć składniki do sitka do robienia mleka np. ziarna, daktyle (bez cynamonu, wanilii, syropów- te po przygotowaniu mleka)
  • dokręcić szczelnie sitko do części z ostrzami, zainstalować do czajnika
  • włączyć program „mill” i powtórzyć czynność kilka razy (6-10)
  • wyjąć moduł z ostrzami i sitko do odcieknięcia
  • dodać ulubione dodatki

 

 

PRZEPISY

 

Mleko sojowe na ciepło (najlepsze do kawy)

1.3 l wody

1 miarka ziaren soi namoczonych przez noc

4 daktyle

 

Mleko ryżowe (delikatne dobre do koktajli)

1.3 l wody

1,5 miarki suchego ryżu, namoczonego wcześniej przez noc

2-3 łyżeczki słodu lub 2-3 daktyle (syrop kolonowy, syrop z agawy, wyciąg ze stewii, jak to lubi)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodanego po ugotowaniu mleka  (ja używam takiego w proszku, nie polecam tych na bazie alkoholu)

 

Mleko owsiane na zimno (ulubione mleko Matyldy, dobre do kawy)

1.3 l wody

Pełna miarka suchych ziaren ekologicznego owsa namoczonych przez noc (ich objętość się zwiększa, ale miary podaje zawsze przed namoczeniem)

4 daktyle

 

Mleko z orzechów brazylijskich na zimno(bardzo wyraźne w smaku) 

1.3 l wody

1,5 miarki orzechów brazylijskich namoczonych przez noc

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 łyżeczki syropu z agawy

 

Mleko z nerkowca na zimno (delikatne, świetne do koktajli)

 

1.3 l wody

Pełna miarka orzechów nerkowca namoczonych przez noc

3 łyżeczki syropu klonowego

szczypta cynamonu w proszku

 

Mleko z ryżu brązowego i wiórków kokosowych na ciepło (wyraźniejsze w smaku, niż ze zwykłego ryżu)

 

1.3 l wody

1/3 miarki ryżu brązowego namoczonego przez noc

Wiórki kokosowe dosypać do pełnej miarki (tutaj polecam popróbować z proporcami, ja lubię smak kokosa, więc dałam go więcej)

3 daktyle

 

Mleko z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych na ciepło (faworyt Matyldy, dobre do koktajli, ja również je lubię pić samo)

 

1.3 l wody

1/3 miarki kaszy jaglanej namoczonej przez noc

Wiórki kokosowe dosypane do pełnej miarki

3 daktyle

 

Mleko z nerkowca
Mleko z brązowego ryżu i kokosa
FullSizeRender
Mleko jaglano kokosowe
Słody i dodatki
Veganama Opublikowane przez: