Majonez wegański

Czasami jest tak, że robimy jakąś potrawę i czegoś nam brakuje. Np. przy różnego rodzaju sałatkach, burgerach albo po prostu na grillu. O wegański majonez ciężko w sklepie. Na pewno takowe są, ale czemu by nie zrobić samemu, skoro jego wykonanie jest takie proste! W internecie jest mnóstwo przepisów, poniższy to efekt eksperymentów Arka, który najbardziej nam pasuje. Nie wyobrażam sobie klasycznej sałatki warzywnej bez wege majonezu. Sól kalamak, płatki drożdżowe i nawet mój tata, który nie jest weganinem, myślał, że to kupny, jajeczny.

Składniki

  • 1/2 kubka mleka sojowego, niesłodzonego
  • 1 kubek oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno (dobrej jakości)
  • 1 łyżeczka musztarty dijon
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych, nieaktywnych
  • 1 łyżeczka soli kalamak

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki, oprócz oleju, przełóżcie do blendera i miksujcie, 2-3 min
  • Nie przestając miksować, powoli dolewajcie olej, po wlaniu całego oleju miksujcie jeszcze 2-3 min na wysokich obrotach.
Veganama Opublikowane przez: