Lody kakaowe z awokado i nerkowców

Zaczęły się ciepłe dni, więc w końcu przyszła pora na domowej roboty lody. W sklepach ciężko dostać je bez cukru, wprawdzie są wegańskie odpowiedniki na bazie mleka owsianego, migdałowego i sojowego, ale jednak taka domowa produkcja cieszy podwójnie. No i co najważniejsze, zawsze możemy dopasować pod siebie dodatki i polewy. U nas tym razem wersja specjalnie dla dzieci. Sycąca i bogata w zdrowe tłuszcze. Mój mąż mówi, żeby częściej były w zamrażalniku na wszelki wypadek słodkich zachcianek dziewczynek. No to robię, kolejną partię. A Was zapraszam na ten pyszny i pożywny przepis.

Składniki

  • 1 szklanka namoczonych przez noc nerkowców
  • 1 awokado
  • 1 opakowanie mleczka kokosowego (około 4oo g)
  • 3/4 szklanki daktyli lub kilka czubatych łyżek syropu daktylowego
  • 1,5 łyżki karobu
  • 2 łyżki kakao
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • dodatki do dekoracji (świetnie sprawdza się amarantus ekspandowany, wiórki kokosowe, chipsy kokosowe, pokruszone na drobno migdały lub pistacje)

Wykonanie

  • Namoczcie nerkowce wieczór wcześniej lub gdy zapomnicie, zalejcie je gorącą wodą w miseczce i odczekajcie 30 minut
  • Wszystkie składniki wrzućcie do kielicha blendera i zmiksujcie na gładką masę.
  • Następnie przełóżcie masę do foremek do lodów i mroźcie co najmniej 8 godzin.
  • Kiedy wyjmiecie gotowe lody z zamrażalnika i foremek (możecie pomóc sobie ciepłą wodą, kiedy nie chcą się wysunąć) czeka Was najprzyjemniejsza część, czyli dekorowanie. I tu możecie zaszaleć z dodatkami, ale oczywiście lody same w sobie są już pyszne, więc to od Was zależy jak będą wyglądały. U nas tym razem rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada, którą polałam lody, a następnie amarantus, wiórki i orzechy.

 

 

Veganama Opublikowane przez:
  • Agnieszka

    wygladaja oblednie !! mysle ze zaraz po placuszkach to bedzie nastepna ulubiona pozycja moich dzieci z twojego bloga !! dzieki Marta 🙂

    • Bardzo się cieszę Agnieszka, chciałabym wrzucać więcej przepisów na bloga! Liczę, że jak wygrzebie się ze zdjęciowych zaległości to będzie ich więcej 🙂

  • „Żeby zebrać orzech nerkowca, trzeba go wyciągnąć z owocu i to ręcznie. Niby nic takiego, prawda? Tylko zanim dostaniemy się do orzecha, mamy styczność ze żrącym olejem, który znajduje się w środku. Czasami owoc wybucha, zanim pracownik wyjmie orzech i parzy jego ciało. Standardy pracy w krajach, gdzie zbiera się nerkowce, są jakie są. Dość, że to praca z głodowymi zarobkami to ludzie ją wykonujący są poparzeni, mają na ciele niezagojone rany i mnóstwo blizn”
    Źródło: http://www.rosaline.com.pl/wybory-konsumenckie/

    Może warto się zastanowić nad jakąś alternatywą?

    • Dziękuje za informacje! Szczerze mówiąc nie miałam o tym pojęcia jak pozyskiwane są te orzechy…

  • justti | www.hungryformore.pl

    Lody z awokado… ciężkie to do wyobrażenia, a wiem, że smakują obłędnie! Często robię sobie nutellę z awokado, więc do smaku jestem przyzwyczajona. Lody spróbuję zrobić! Foremki już kupiłam (choć na takie mikro lody), więc może w weekend coś zamrożę 🙂

    • Oj tak 🙂 Nutella z awokado brzmi równie pysznie 😀
      Jakie foremki kupiłaś? Ja na te zbierałam się chyba z rok 😛 Ale w końcu dobra promocja mnie skusiła 🙂

  • Joanna Miałszygrosz

    Przepis boski, koniecznie zapisuje i będziemy robić