Lody kakaowe z awokado i nerkowców

Zaczęły się ciepłe dni, więc w końcu przyszła pora na domowej roboty lody. W sklepach ciężko dostać je bez cukru, wprawdzie są wegańskie odpowiedniki na bazie mleka owsianego, migdałowego i sojowego, ale jednak taka domowa produkcja cieszy podwójnie. No i co najważniejsze, zawsze możemy dopasować pod siebie dodatki i polewy. U nas tym razem wersja specjalnie dla dzieci. Sycąca i bogata w zdrowe tłuszcze. Mój mąż mówi, żeby częściej były w zamrażalniku na wszelki wypadek słodkich zachcianek dziewczynek. No to robię, kolejną partię. A Was zapraszam na ten pyszny i pożywny przepis.

Składniki

  • 1 szklanka namoczonych przez noc nerkowców
  • 1 awokado
  • 1 opakowanie mleczka kokosowego (około 4oo g)
  • 3/4 szklanki daktyli lub kilka czubatych łyżek syropu daktylowego
  • 1,5 łyżki karobu
  • 2 łyżki kakao
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • dodatki do dekoracji (świetnie sprawdza się amarantus ekspandowany, wiórki kokosowe, chipsy kokosowe, pokruszone na drobno migdały lub pistacje)

Wykonanie

  • Namoczcie nerkowce wieczór wcześniej lub gdy zapomnicie, zalejcie je gorącą wodą w miseczce i odczekajcie 30 minut
  • Wszystkie składniki wrzućcie do kielicha blendera i zmiksujcie na gładką masę.
  • Następnie przełóżcie masę do foremek do lodów i mroźcie co najmniej 8 godzin.
  • Kiedy wyjmiecie gotowe lody z zamrażalnika i foremek (możecie pomóc sobie ciepłą wodą, kiedy nie chcą się wysunąć) czeka Was najprzyjemniejsza część, czyli dekorowanie. I tu możecie zaszaleć z dodatkami, ale oczywiście lody same w sobie są już pyszne, więc to od Was zależy jak będą wyglądały. U nas tym razem rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada, którą polałam lody, a następnie amarantus, wiórki i orzechy.

 

 

Veganama Opublikowane przez: