Krem z pieczonych pomidorów

Pomysłów na zupę pomidorową jest wiele. Osobiście najbardziej lubię formę kremów. Odpowiada mi ich konsystencja, są sycące i świetnie smakują z dobrym domowym pieczywem. W poniższym przepisie próbowałam odtworzyć pomidorówkę przyrządzaną w moim rodzinnym domu, jednak w wersji wegańskiej. Do tej zupy oprócz wspomnianego chleba, wspaniale pasuje makaron gryczany. Matylda pomidorową najbardziej lubi z ryżem, tak ja ja w dzieciństwie.
pomidory

SKŁADNIKI

  • 1700 g świeżych pomidorów
  • 1 1/2 dużej cebuli
  • 7 ząbków czosnki
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 6 listków świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki śmietany owsianej

PRZYGOTOWANIE

  • Ustawcie piekarnik na 200 stopni.
  • W formie do pieczenia lub na blasze ułóżcie przekrojone na pół pomidory, cebule oraz obrane ząbki czosnku.
  • Polejcie warzywa oliwą, posypcie solą i pieprzem, wymieszajcie i włóżcie do piekarnika na 45-50 minut.
  • Wyjmijcie warzywa z piekarnika, odstawcie na chwilę aby ostygły.
  • Następnie przełóżcie warzywa do garnka, dodajcie przyprawy, wodę, syrop z agawy, bazylię i zmiksujcie blenderem na gładki krem.
  • Doprawcie krem śmietaną owsianą, a następnie zagotujcie, aby smaki się połączyły.
  • Udekorujcie świeżym listkiem bazylii i podawajcie z dobrym pieczywem lub ryżem.

pomidorowa

Veganama Opublikowane przez: