Pomysłów na zupę pomidorową jest wiele. Osobiście najbardziej lubię formę kremów. Odpowiada mi ich konsystencja, są sycące i świetnie smakują z dobrym domowym pieczywem. W poniższym przepisie próbowałam odtworzyć pomidorówkę przyrządzaną w moim rodzinnym domu, jednak w wersji wegańskiej. Do tej zupy oprócz wspomnianego chleba, wspaniale pasuje makaron gryczany. Matylda pomidorową najbardziej lubi z ryżem, tak ja ja w dzieciństwie.
SKŁADNIKI
- 1700 g świeżych pomidorów
- 1 1/2 dużej cebuli
- 7 ząbków czosnki
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 6 listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 2 szklanki wody
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki śmietany owsianej
PRZYGOTOWANIE
- Ustawcie piekarnik na 200 stopni.
- W formie do pieczenia lub na blasze ułóżcie przekrojone na pół pomidory, cebule oraz obrane ząbki czosnku.
- Polejcie warzywa oliwą, posypcie solą i pieprzem, wymieszajcie i włóżcie do piekarnika na 45-50 minut.
- Wyjmijcie warzywa z piekarnika, odstawcie na chwilę aby ostygły.
- Następnie przełóżcie warzywa do garnka, dodajcie przyprawy, wodę, syrop z agawy, bazylię i zmiksujcie blenderem na gładki krem.
- Doprawcie krem śmietaną owsianą, a następnie zagotujcie, aby smaki się połączyły.
- Udekorujcie świeżym listkiem bazylii i podawajcie z dobrym pieczywem lub ryżem.