Krem z buraków z prażoną cieciorką

Jestem fanką buraków w wielu postaciach. Chyba najbardziej upodobałam je sobie w formie smoothie i burgerów, które z chęcią robię na letnie grille przed leśnym domkiem. Jednak aktualnie pogoda sprzyja rozgrzewającym, aromatycznym potrawom, szczególnie po długich spacerach. Wspaniale sprawdza się w takich momentach zupa krem. Łatwa w przygotowaniu, pachnąca przyprawami, posypana chrupiącą cieciorką i świeżym koperkiem. Chrupki z cieciorki na pewno już znacie. Kilka miesięcy temu podawałam na nie przepis, ale przypominam dla nowych czytelników. Oczywiście możecie zmniejszyć proporcje, ale gwarantuje Wam, że z chęcią je zjecie jako przekąskę albo dodacie do sałatki, także nie ograniczajcie się.

Składniki na krem

  • 5 buraków
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • szczypta pieprzu i soli

Składniki na chrupki

  • 700 g namoczonej ciecierzycy lub 3 opakowania konserwowej
  • 2 łyżki oliwy (może być smakowa, ja użyłam tymiankowej)
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu

Przygotowanie kremu

  • Rozgrzejcie w garnku olej kokosowy i pokrójcie w kostkę cebulę oraz wyciśnijcie czosnek przez praskę
  • Podsmażcie cebulkę, aż się zarumieni, a następnie dodajcie czosnek
  • Po chwili dodajcie umyte i pokrojone buraki
  • Dodajcie wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem
  • Następnie dolejcie wodę i gotujcie na wolnym ogniu około 45 minut. Buraki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
  • Dodajcie szczyptę soli i pieprzu do smaku
  • Następnie zmiksujcie zupę blenderem ręcznym na gładki krem.
  • Podawajcie z łyżką mleka kokosowego, chrupek z cieciorki i świeżym koperkiem.

Przygotowanie chrupek z cieciorki

  • Ustawcie piekarnik na 200 stopni.
  • Połóżcie papier do pieczenia na blachę i wysmarujcie go oliwą (możesz użyć do tego pędzelka).
  • Wymieszajcie w miseczce wszystkie przyprawy.
  • Wrzućcie ciecierzycę do miseczki, dodajcie syrop klonowy i wymieszajcie
  • Włóżcie blachę z papierem na 2-3 minuty do nagrzanego piekarnika.
  • Następnie równomiernie rozłóżcie ciecierzycę na blasze.
  • Pieczcie w piekarniku około 30 min (pod koniec możecie ustawić w piekarniku grill górny aby ładnie się zarumieniły, ale dosłownie na chwilkę, pilnujcie, aby się nie spaliły).

Veganama Opublikowane przez:
  • Mmmmniaam!

  • od razu nabrałam ochoty na krem z buraków 🙂 na szczęście mam kilka w zanadrzu 😀 super! a chrupki z ciecierzycy bardzoooo lubię 😀

    • No to połączenie jest naprawdę świetne 🙂 U nas będzie często gościć ta zupa teraz 🙂

  • Katarzyna Straube-Czyż

    ohh mamuśka ! jakby taką zupę krem serwowali na stoku <3 full rozgrzewka i z górki na pazurki 🙂

    • Już widzę siebie z rozstawionym stanowiskiem przy wyciągu serwującą zupkę 🙂 Może kiedyś się uda mi się nakarmić grupę narciarzy/snowboardzistów wege jedzonkiem 🙂 Jest challenge 😀

      • Katarzyna Straube-Czyż

        kochana jesteś przeogromnie !

      • To jade z Toba! Mam doswiadczenie kelnerskie, chetnie pomoge za talerz pozywnej zupki 🙂

  • Fajny pomysł z tą cieciorką 😉 Bardzo lubię zupy kremy, ale zawsze mam z nimi problem, jaki dodatek do nich serwować. Tosty, grysik ptysiowy…??? A tu proszę, taka odmiana! Do wypróbowania następnym razem 😉
    pozdrawiam!

  • Wszystkie przepisy, ktore od Was wyprobowalam byly hitami, ktore na stale zagoscily w naszym jadlospisie. Jestem pewna, ze podobnie bedzie z ta zupka 🙂

    • Jestem przekonana, bo wiem jak lubisz chrupki z cieciorki. Ale krem też powinien Ci zasmakować. Jest bardzo aromatyczny 🙂

  • Agnieszka

    Czesc, wlasnie robie krem i mam pytanie, ile czasu gotowalas buraczki ? Na koncu dodalas mleko kokosowe ?( bo w przepisie nie widze a w misce tak wyglada ;))

    Pozdrawiam
    Aga

    • Cześć Aga,

      przepraszam, że dopiero teraz. Gotowałam na wolnym ogniu około 45 minut. Buraki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Na sam koniec dodałam mleczko kokosowe. łyżeczkę 🙂

      Ściskam

      • Agnieszka

        To nic 🙂 Ugotowalam , nam smakowalo bardzo , dzieciom troche mniej 🙂

        /Aga

        • Nie ich smaki, rozumiem 🙂 Planuję przepis na krem z dyni, może zasmakuje 😛

          • Agnieszka

            SUper 🙂 Czekamy !

  • Moris Luu

    Zgadzam się z Kasią byłoby super 😛
    Marta – zrobisz wpis o domowych chipsach?
    Coś ala http://jedzmy-zdrowo.pl/zrobic-chipsy-domu/? 😛

  • Elwina | Cukropuch.pl

    I burakami, i cieciorką kupiłaś mnie absolutnie 🙂 Mały będzie zachwycony, że znowu buraczki, bo oczywiście biorę przepis między swoje gary 😉

    • Och cudownie 🙂 Ja mam chęć na barszczyk dla odmiany 😛 Ale ten krem będzie często grany. Jeszcze super jest z topinamburu z chipsami z jarmużu. Próbowałaś?

      • Elwina | Cukropuch.pl

        Tego drugiego jeszcze nie próbowałam, ale widziałam na Instasnapie. Tylko jest problem. Co soboe obiecam, że dzisiaj ugotuję coś od Ciebie, to zawsze się kończy na ziemniaczkach z wegańskim sosem serowym. Uzależniona. ❤

  • Uwielbiam buraki i zupy! Wygląda naprawdę pysznie, na pewno wypróbuję. I bardzo podoba mi się pomysł na te chrupki, jeszcze czegoś takiego nie próbowałam. Dzięki! 🙂

  • o mniam!!!!! piękny przepis! Wypróbuje go chyba w weekend. Narobiłaś mi smaka totalnie <3 i te chrupki z cieciorki omnomnom

    • Chrupki z cieciorki są uzależniające 🙂 Cieszę się, że spróbujecie. Łatwo się robi, super smakuje 🙂

  • Lubię cieciorkę i robię ją na różne sposoby: od słodkiego po pikantny, od ciasta po burgery. Chrupki to jednak dla mnie nowość 🙂 Dzięki za przepis!