Krem z buraków z prażoną cieciorką

Jestem fanką buraków w wielu postaciach. Chyba najbardziej upodobałam je sobie w formie smoothie i burgerów, które z chęcią robię na letnie grille przed leśnym domkiem. Jednak aktualnie pogoda sprzyja rozgrzewającym, aromatycznym potrawom, szczególnie po długich spacerach. Wspaniale sprawdza się w takich momentach zupa krem. Łatwa w przygotowaniu, pachnąca przyprawami, posypana chrupiącą cieciorką i świeżym koperkiem. Chrupki z cieciorki na pewno już znacie. Kilka miesięcy temu podawałam na nie przepis, ale przypominam dla nowych czytelników. Oczywiście możecie zmniejszyć proporcje, ale gwarantuje Wam, że z chęcią je zjecie jako przekąskę albo dodacie do sałatki, także nie ograniczajcie się.

Składniki na krem

  • 5 buraków
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • szczypta pieprzu i soli

Składniki na chrupki

  • 700 g namoczonej ciecierzycy lub 3 opakowania konserwowej
  • 2 łyżki oliwy (może być smakowa, ja użyłam tymiankowej)
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu

Przygotowanie kremu

  • Rozgrzejcie w garnku olej kokosowy i pokrójcie w kostkę cebulę oraz wyciśnijcie czosnek przez praskę
  • Podsmażcie cebulkę, aż się zarumieni, a następnie dodajcie czosnek
  • Po chwili dodajcie umyte i pokrojone buraki
  • Dodajcie wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem
  • Następnie dolejcie wodę i gotujcie na wolnym ogniu około 45 minut. Buraki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
  • Dodajcie szczyptę soli i pieprzu do smaku
  • Następnie zmiksujcie zupę blenderem ręcznym na gładki krem.
  • Podawajcie z łyżką mleka kokosowego, chrupek z cieciorki i świeżym koperkiem.

Przygotowanie chrupek z cieciorki

  • Ustawcie piekarnik na 200 stopni.
  • Połóżcie papier do pieczenia na blachę i wysmarujcie go oliwą (możesz użyć do tego pędzelka).
  • Wymieszajcie w miseczce wszystkie przyprawy.
  • Wrzućcie ciecierzycę do miseczki, dodajcie syrop klonowy i wymieszajcie
  • Włóżcie blachę z papierem na 2-3 minuty do nagrzanego piekarnika.
  • Następnie równomiernie rozłóżcie ciecierzycę na blasze.
  • Pieczcie w piekarniku około 30 min (pod koniec możecie ustawić w piekarniku grill górny aby ładnie się zarumieniły, ale dosłownie na chwilkę, pilnujcie, aby się nie spaliły).

Veganama Opublikowane przez: