Kolorowe smoothie dla dzieci

W mojej diecie smoothie pojawia się codziennie. Szczególnie teraz, kiedy więcej trenuję, zaczynam dzień od porządnej dawki zieleniny z owocami i mam energię na kilka godzin. Chcę również ten nawyk wyrobić w dziewczynkach, dlatego zapoznaję je z różnymi wersjami koktajli. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję deserową. Głównym składnikiem są mrożone banany, dzięki czemu konsystencja jest kremowa, a trzy różne warstwy smakowe pysznie się ze sobą komponują. Oczywiście możecie je posypać ulubionymi dodatkami. Surowe kakao, liofilizowane maliny, pokruszone orzechy pasują idealnie. U nas wersja z czipsami kokosowymi, które dziewczynki uwielbiają.

Składniki

  • 1½ szklanki mrożonych truskawek
  • 3 mrożone banany
  • 1½ szklanki mleka roślinnego
  • 3 daktyle
  • ½ łyżeczki wanilii w proszku
  • 1 łyżeczka karobu lub kakao
  • chipsy kokosowe do posypania

Przygotowanie

  • Mrożone truskawki zmiksujcie z dodatkiem niewielkiej ilości wody w blenderze przy pomocy programu kruszenia lodu. Jeżeli nie macie takiej funkcji, możecie poczekać, aż truskawki chwilę postoją w pokojowej temperaturze i będzie je łatwiej zblendować.
  • Następnie przełóżcie gotową masę truskawkową do słoiczków lub szklanek.
  • Opłuczcie kielich blendera i wrzućcie do niego banany, daktyle, wanilię i wlejcie mleko roślinne.
  • Zmiksujcie na gładką masę. Ja używam do tego programu smoothie, ale jak go nie posiadacie, możecie zacząć od opcji kruszenia lodu, gdyż mrożone banany mogą być dość twarde.
  • Następnie podzielcie tę warstwę smoothie na pół i jedną część wlejcie delikatnie do słoiczków.
  • Do drugiej części smoothie dodajcie kakao, wymieszajcie łyżką albo w blenderze i dodajcie na samą górę słoiczków.
  • Na sam koniec udekorujcie czipsami kokosowymi. Dają świetny posmak.

Veganama Opublikowane przez: