Jesienna szarlotka

Tym razem w kuchni szaleje Arek. Ja również nie próżnuje kulinarnie, bo mam głowie od dawna pewien słodki przepis i pracuję nad nim w wolnych chwilach. Ale o tym wkrótce (mam nadzieję). Tymczasem na naszym jesiennym stole w leśnym domku pojawiła się szarlotka. Przyozdobiona smakowitymi listkami, smakuje obłędnie w duecie z ciepłą herbatą i ciepłym kocem, kiedy za oknem pada i zimno (taki mieliśmy weekend). Ciasto jest Wam znane, jeżeli wcześniej robiliście 

Tarta

  • 300 g mąki pszennej lub bezglutenowego mixu (będę też testować inne bezglutenowe mąki)
  • 125 g masła roślinnego
  • 80 g cukru muscovado
  • 2 łyżki chia lub siemienia lnianego + 6 łyżek wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej + 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • szczypta wanilii w proszku

Jabłka

  • 3 jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru muscovado
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

Listki

  • 150 g mąki pszennej lub bezglutenowego mixu (będę też testować inne bezglutenowe mąki)
  • 60 g masła roślinnego
  • 40 g cukru muscovado
  • 1 łyżka chia lub siemienia lnianego + 3 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej + 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • szczypta wanilii w proszku

Przygotowanie

Listki

  • W małym naczynku zalejcie nasionka chia lub siemie lniane wodą i zostawcie na chwilę.
  • Wsypcie do miski mąkę, cukier i wanilię.
  • W oddzielnym małym naczynku wymieszajcie sodę z octem jabłkowym.
  • Połączcie wszystkie składniki i wyróbcie gładkie ciasto.
  • Rozwałkujcie ciasto wałkiem i wytnijcie ciasteczka foremką.
  • Przełóżcie ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczcie 7 minut.

Tarta i jabłka

  • Zacznijcie od obrania jabłek, a następnie pokrójcie je na plastry.
  • Przełóżcie jabłka do miski, dodajcie sok z cytryny, przyprawy i cukier, następnie wymieszajcie.
  • Czas na przygotowanie ciasta. W małym naczynku zalejcie nasionka chia lub siemie lniane wodą i zostawcie na chwilę.
  • Wsypcie do miski mąkę, cukier i wanilię.
  • W oddzielnym małym naczynku wymieszajcie sodę z octem jabłkowym.
  • Połączcie wszystkie składniki i wyróbcie gładkie ciasto.
  • Formę do pieczenia (moja ma średnicę 28 cm) wysmarujcie masłem roślinnym
  • Pieczcie w 180 stopniach około 7 minut, a następnie poukładajcie jabłka i ciastka i pieczcie około 30 minut.
  • Po wyjęciu ciasta, możecie je jeszcze posypać cynamonem.

Veganama Opublikowane przez:
  • te zdjęcia są tak magiczne, że aż zaczynam czuć zapach świeżo upieczonej szarlotki!
    nie umiem się doczekać grudnia i Twoich świąteczno-zimowych migawek skoro w tych jesiennych już tyle ciepła i miłości 🙂

    • Cudownie to czytać Daria! Niesamowicie mi miło <3 Dziękuje! Na razie zbieram się do migawek z wakacji w tym roku, hehe jak zwykle wszystko w biegu, ale na te jesienno zimowe też nie mogę się doczekać! W tym roku może jakaś podróż w końcu wypali 🙂

  • Marta! Chyba nigdy zdjęcia szarlotki nie zachwyciły mnie tak jak te. 😉

  • Caroline Coffincat

    Piękne zdjęcia jak zawsze. Co czytasz? 🙂

  • olita

    mam wszystkie skladniki! nawet ten sukier z kt zastanawialam sie co zrobic!ha! dzikei

    ps: ale listki to juz level:expret, mnie sie nie bedzie chailao eheh

  • Wczoraj robiłam drugie podejście do przepisu, w którym mąkę się tylko sypie na dno, na to jabłka i znowu mąka. Idealny przepis w wersji bezglutenowej, ale muszę jeszcze go trochę dopracować.

  • na pewno jest przepyszna, ale jej wygląd… obłęd 🙂

  • Zdjęcia STOP Marty STOP chce STOP się STOP zjeść! To powinno być zakazane! 😀 Szarlotkowa magia, po prostu!

  • Te zdjęcia pachną lasem i cynamonem! Piękna ceramika, piękna stylizacja. Jestem przekonana, że ciasto też pyszne.

  • Piekne zdjęcia, aż chce się ją zjeść 😀