Jednoskładnikowe placuszki gryczane

Podczas ostatniego pobytu w Warszawie, moja mama robiła bardzo często Matyldzie placki. Jakoś w tym pędzie wyjazdowym nie pytałam jak je robi, ale w końcu Arek mnie oświecił, że mama ma świetny przepis i zabieramy go ze sobą do Szwecji. Aż nie mogłam wyjść z podziwu, że do ich wykonania potrzebny jest jeden składnik -NIEPALONA KASZA GRYCZANA. Używamy jej bardzo często do pieczenia bezglutenowego chleba, więc spory zapas w domu mamy. Placki są bardzo uniwersalne. Braliśmy je nie raz jako przekąskę w podróży, robiliśmy w różnych wersjach na śniadanie.

Ucieszyłam się, że dziewczynkom te placki tak smakują, bo niepalona kasza gryczana ma wysokie wartości odżywcze:

  • Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
  • Posiada właściwości odkwaszające organizm!
  • Jest bogata w witaminy z grupy B (B1. B2, B6) oraz składniki mineralne żelazo, potas, krzem, cynk i wapń.
  • Jest naturalnie bezglutenowa.
  • Kasza gryczana palona podczas palenia traci 50% witamin, więc warto wybierać niepaloną, która jest również delikatniejsza w smaku.

kasza gryczana

Składniki (na około 9-10 placuszków)

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie

  • Namoczcie kaszę na noc w miseczce.
  • Rano przepłuczcie kaszę przez sitko, przełóżcie do miski i dodajcie odrobinę świeżej wody.
  • Zmiksujcie na gładką masę (ewentualnie dodajcie odrobinę oleju kokosowego)
  • Usmażcie na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem kokosowym
  • Podawajcie z ulubionymi dodatkami, owocami ( u nas tym razem masło orzechowe i surowe kakao)

placuszki

Veganama Opublikowane przez:
  • Ja miałam przepis, aby zmiksować kaszę z tą wodą, w której się ją moczy. Nikt tylko nie powiedział, ile wody się daje. Skuszę się na Twój przepis. Dzisiaj kaszę namoczę, jutro na śniadanie będą placuszki.

    • Też znam szkołę, żeby łączyć z wodą z moczenia – ale mi się wydaje, że do tej wody się wydostają różne obrzydliwości, których nie chcemy w ziarnach – i dlatego je moczymy.

    • Jola ja dodaje niewiele wody, hmmm 1/4 szklanki. Tak żeby masa była gęsta. Ale jak wyjdą rzadsze, też nic się nie stanie 😉 Koniecznie daj znać jak Ci smakowały!

      • Ja pół na pół z wodą zrobiłam, bo nie znalazłam proporcji. Jutro muszę koniecznie wypróbować.

        • A to faktycznie za dużo, jak dasz mniej (około tej 1/4 szklanki) powinnaś być zadowolona 🙂

  • Też takie robię! I też polecam – szczególnie bezglutenowcom, bo wreszcie dobry przepis, który się nie rozpada podczas smażenia 🙂
    Dodaję do środka różnych przypraw, żeby trochę podrasować kaszę gryczaną 🙂

    Mniam mniam <3

    • Dokładnie, one zawsze wychodzą 😀 Ja nie dodaje bo szaleje z dodatkami, ale następnym razem poeksperymentuje 🙂 Co dodajesz najchętniej? 🙂

      • Na słodko z wanilią (banał 😉 ), a na słono najczęściej z czosnkiem niedźwiedzim. Ale i z kuminem, curry, papryką wędzoną. Eksperymentuję ciągle – szczęśliwie Niemąż wszystko zje, nawet kiedy ja uważam, że nieudane 😉

  • Jeden składnik? 😮 Przepis brzmi genialnie. Idę namaczać kaszę, bo u mnie tej kaszy dostatek 😀

  • Wiesz, ze nigdy nie jadlam niepalonej kaszy gryczanej?

    Jestem ogromna fanka placuszkow, a te wygladaja na proste i pozywne wiec na pewno sprobujemy 🙂

    • To koniecznie nadrób Kochana! Jest delikatniejsza w smaku niż palona. A placuszki są kremowe i sycące 🙂 Czekam na Wasze wrażenia!

  • WOW i tylko tyle? brzmi smacznie i ultra zdrowo 🙂

  • o jeżu kolczasty! Lecę po kaszę 😀

  • Ja dziś mam niepaloną gryczaną do gulaszu z bakłażanem 🙂 ale o plackach już kilka razy słyszałam, więc na pewno w końcu się skuszę! 🙂

  • Ola | FitTogether

    nie trzeba gotować kaszy wystarczy namoczyć ? W sumie to nie używalam nigdy kaszy gryczanej nie palonej więc może faktycznie ; D ciekawe 🙂 Kasze uwielbiam, placki też, a takie połączenie – zwariowałam ; D idę jutro do sklepu ekologicznego ; D

  • Tina Papajewski

    Hit! Napewno wypróbuję, po wizycie Mamy( napiszę, żeby dostarczyła mi tą kaszę).

  • Pysznie i prosto! Przepis na piątkę!

  • O ja! To najprostszy przepis świata! Wypróbuję, jestem ciekawa jak smakuje taka kasza 🙂

  • to wygląda obłędnie, szczególnie wykończone masłem orzechowym! <3 uwielbiam tak proste przepisy, placuszki pewnie smakują świetnie, a do tego 'tryskają' zdrowiem 🙂

  • Ja bardzo lubię tzw. gryczankę, też na bazie namoczonej przez noc kaszy gryczanej niepalonej 🙂 Ale żeby z niej placki zrobić to nie pomyślałam! Dziś moczę 😀 A przepisy Mam są najlepsze 😉

  • Małgorzata Miziur

    Najprostsze i najlepsze😃

  • Zdecydowanie się na nie skuszą! Już wyobrażam sobie ich smak z domowym pumpkin, spice caramel z daktyli!

  • Mameska

    Zrobiłam już dwa razy i za każdym razem wyszły bardzo smaczne. Dzięki Marta za przepis :*