I trymestr odżywianie

Poniżej chciałam przestawić jak wyglądało moje „idealne” odżywianie podczas I trymestru. Specjalnie podkreśliłam idealne, ponieważ w I trymestrze męczyły mnie mocno mdłości, więc nie stosowałam się ściśle do wyznaczonych przez Panią dietetyk zaleceń. Poza tym też nie od razu z nią współpracowałam, więc to nie trwało równe trzy miesiące. Jednak nie mogę powiedzieć, że jakoś tragicznie odżywiałam się przed zajściem w ciąże. Na pewno piłam za dużo kawy. Pani dietetyk powiedziała, że najlepiej nie pić w ogóle, ale poszłyśmy na kompromis i ograniczyłyśmy się do jednej dziennie i zmniejszyłyśmy miarkę z czubatej na niepełną. 

Wprowadziłyśmy również nowy poranny nawyk, czyli ciepła woda z cytryną. Nie powiem, miałam z tym początkowo problem, ale teraz nie wyobrażam sobie dnia bez rozgrzewającego napoju i sprawdzam wieczorem, czy na pewno mam cytryny w domu.

Bardzo lubiłam zielone koktajle, więc ucieszyłam się, że będę je pić teraz jeszcze częściej. W swojej wcześniejszej diecie nie jadłam praktycznie suszonych owoców, często zapominałam o orzechach i pestkach, więc to też zostało włączone do codziennego jadłospisu.

 

Codziennie

1-1,5 szlanki kaszy lub ryżu (ilość po ugotowaniu)
1/3 szlanki płatków owsianych
3/4 -1 szklanka roślin strączkowych (ilość po ugotowaniu)
2,5-3 szklanki warzyw gotowanych
2-2,5 szlanki warzyw surowych
400-500 gramów owoców świeżych (100 gr świeżych owoców można zamienić na 1 dużą łyżkę owoców suszonych)
3-4 łyżki orzechów/pestek/mielonych nasion maku, chia lub sezamu
1,5-2 szklanek mleka roślinnego lub 150 gr tofu
1 łyżka mielonego siemienia lnianego i 1-5 gr glonów

 

Śniadanie (koło 8:00)

szklanka ciepłej wody z sokiem z cytryny (po 15 minutach śniadanie)

1/2 szklanki kaszy jaglanej, brązowego ryżu, amarantusa, płatków owsianych
1 łyżka suszonych owoców
1-2 łyżki orzechów, pestek lub nasion
100 gr owoców świeżych np. jabłko, banan

Ewentualnie kawa z mlekiem roślinnym (1 po śniadaniu i 1 przed 2 śniadaniem)

 

Drugie śniadanie

1 szklanka surowych owoców (150-200 gr)
1 szklanka surowych warzyw
1 szklanka mleka roślinnego

 

Obiad (14:00-15:00)

1/2 szklanki kaszy lub ryżu (1-1/5 szklanki po ugotowaniu)
1/2 szklanki roślin strączkowych (1 szklanka po ugotowaniu)
1,5 szklanki warzyw gotowanych
1 szklanka warzyw surowych

 

Podwieczorek (koło 17:00)

1 szklanka mleka roślinnego
150-200 gr owoców (np. duże jabłko, duży banan, kiwi, 3 morele, 5-6 śliwek)
2 łyżki prażonych orzechów/pestek/nasion np. płatki migdałowe
1 łyżka płatków owsianych

np. budyń z owocami
sałatka owocowa i szklanka mleka roślinnego i 2 łyżki orzechów (można połączyć w smoothie)

 

Kolacja (koło 20:00)

1/2 szklanki ryżu
1/2 szklanki strączków
1,5 szklanki gotowanych warzyw

bez surowych warzyw

 

Napoje

  • woda zarówno mineralna jak i źródlana, w tym niskosodowe
  • herbaty ziołowe np. rumianek, koper włoski, owocowe, roiboss

Te herbaty piłam i bardzo mi smakowały, szczególnie Three Cinnamon i Revitalise

PUKKA Three CinnamonPukka Revitalise 20 saszetekPukka Three Ginger 20 saszetek

  • kawa żołędziowa, kawa zbożowa bezglutenowa, cykoria
  • soki rozcieńczane
  • syropy domowe 2, 3 łyżki na szklankę
  • napar imbirowy (imbir, cytryna i ewentualnie coś do posłodzenia- miód, syrop z agawy, cukier trzcinowy, jak kto lubi)

 

Suplementy

  • b12 – 10 mikrogramów do śniadania i kolacji 1/2 tabletki
  • witamina D 1500-2000 mg, jedna kapsułka co 2 dzień
  • Omega 3 – co najmniej jedna łyżka siemienia lnianego i 1 do 5 gr glonów (np. nori, 1/4 arkusza) lub 10ml Omega Regen. Ja w pierwszym trymestrze stosowałam się do wersji z siemieniem. Z glonami miałam problem, dlatego w drugim trymestrze zdecydowałam się na stosowanie preparatu polskiej firmy FLC PHarma- Omega Regen Original.
    http://flcpharma.com/omegaregen/czym-jest-omegaregen/
    Polecam szczególnie dla wegan, ale nie tylko.

M.

Veganama Opublikowane przez:
  • Pytanie techniczne apropos glonów… Jak odmierzasz 5g? I w jakiej formie je zażywasz? Sproszkowanej? Ile to jest tak na oko? Pół łyżeczki? Więcej? Mniej?

    • veganama

      Z glonami jak już napisałam miałam problem. Jeszcze zanim zostałam weganką nie przepadałam za owocami i morza, sushi i tym „morskim posmakiem” w jedzeniu. Także moje próby z glonami nie wyszły. Próbowałam z Nori, używanymi do sushi, takie w arkuszach firmy Blue Dragon. W jednym opakowaniu jest ich 11 gram, więc sobie liczyłam na wadze mniej więcej ile to wyjdzie. Jeden arkusz to około 2 gr. Jednak dla mnie lepszym rozwiązaniem okazał się preparat Omega Regen.

  • Pingback: Weganizm w ciąży, czyli rozmowa z wegańską mamą - wywiad z Veganama()

  • VYS

    Dlaczego w pierwszym trymestrze nie mozna jesc surowych warzyw?

    • Z tego co pamiętam nie miałam takich ograniczeń. Chociażby w smoothie i na kanapkach pojawiały się takowe 🙂