Gulasz z dyni (dieta dr Dąbrowskiej)

Kolejny przepis Arka. Pamiętam jak pisałam, że po tym jak pierwszy raz spróbowałam tego dania wiedziałam, że dam radę wytrzymać na poście dr Dąbrowskiej 6 tygodni. Ten gulasz rozpływa się w ustach, jest aromatyczny, sycący i pyszny. Starczał mi na kilka dni i chętnie do niego wracałam. W trakcie wychodzenia jem go ze strączkami i komosą ryżową. Pycha!

Składniki

  • 4 szklanki dyni pokrojonej w kawałki
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 marchewki
  • 1 kartonik krojonych pomidorów
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 4 szklanki wody
  • pietruszka lub kolendra do dekoracji

Przyprawy

  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli (dla fanów ostrości)
  • sól himalajska i pieprz (szczypta, osobiście nie przesadzam z solą)

Przygotowanie

  • Pokrójcie cebulę w kostkę i duście w garnku w niewielkiej ilości wody.
  • Dodajcie czosnek, imbir i przyprawy
  • Następnie dodajcie pokrojoną w kostkę marchewkę i dynię.
  • Wymieszajcie wszystko dobrze i dodajcie pomidory oraz wodę
  • Duście wszystko pod przykryciem około 25 minut.
  • Na koniec dodajcie szpinak, gotujcie jeszcze około 10 minut, sprawdzając miękkość dyni.
  • Do dekoracji i smaku zawsze coś zielonego. Osobiście bardzo lubię dodatek świeżej kolendry i pietruszki.

 

 

Veganama Opublikowane przez: