Genialny chleb gryczany z ziołami

Bardzo długo szukałam dobrego przepisu na smaczny bezglutenowy chleb, który nie będzie się rozpadał, będzie można go swobodnie pokroić i zrobić kanapki na spacer. Chleb jem bardzo rzadko, o pieczeniu nie wspominając, więc jak zobaczyłam przepis na gryczany chleb na piknikowe kanapki w najnowszym numerze KUKBUKA, to wiedziałam, że muszę go spróbować. Wyszedł idealny! Nie mogliśmy z Arkiem wyjść z podziwu jak jest smaczny. Chrupiąca skórka, ziołowy posmak, konsystencja, która nam odpowiada. Matylda kursująca między kuchnią, a salonem z talerzykiem prosząc o dokładkę i wszystko wiadome. Kochani! Dzielę się przepisem, bo jest na prawdę genialny. Zachęcam Was również do zakupu nowego numeru KUKBUKA, bo znajdziecie w nim wiele ciekawych inspiracji kulinarnych. Wegańskie również, np. chłodnik z młodych ogórków, czy sałatka z czarnej soczewicy z zielonymi warzywami, którą mam zamiar dzisiaj zrobić.

Składniki

  • 2 1/2 szklanki mąki gryczanej niepalonej(ja dałam równo 375 g)
  • 3 łyżki siemienia lnianego (w mojej wersji zmielony w młynku len złoty)
  • 3 łyżki wymieszanych pestek słonecznika i dyni + łyżka do posypania
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody

W przepisie był jeszcze 1 bratek, ale nie mogłam go dostać, więc moja wersja go nie zawiera.

Przygotowanie

  • Kaszę gryczaną zmielcie w młynku
  • Szczypiorek, czosnek drobno posiekajcie, z bratka oberwijcie płatki
  • Wszystkie składniki umieśćcie w misce, wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia
  • Po tym czasie wymieszajcie ponownie, przełóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawcie na kolejne 20 minut
  • Następnie bochenek delikatnie posmarujcie odrobiną wody i posypcie pestkami
  • Ostrożnie włóżcie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczcie około 50 minut
  • Co jakiś czas posmarujcie bochenek zimną wodą
  • Wyjmijcie do ostygnięcia

chlebchleb1chleb3

Veganama Opublikowane przez: