Fröknäcke, chrupki chlebek z ziarnami

W naszym domu rzadko jemy pieczywo, ale jeżeli już to z miłą chęcią robimy go sami. Pisałam Wam już o chlebie gryczanym, przyszedł czas na coś chrupkiego. Knäckebröd w Szwecji jest niezwykle popularny, tradycjami sięga VI wieku. Kiedyś pieczony z mąki żytniej razowej, wody i soli, aktualnie ma bardzo dużo wersji smakowych. Ja dziś przedstawiam Wam jedną z nich. Bezglutenową i pełną ziaren. Zainspirował mnie do niego przepis ze szwedzkiej książki kulinarnej Modekokboken, którą dorwałam na loppis. Świetnie komponuje się z hummusem, jako dodatek do sałatki, czy zupy. Ponieważ wychodzi go całkiem sporo, przechowujemy go w pojemniku i starcza nam na kilka dni.

Składniki

  • 1 szklanka sezamu
  • 1 szklanka pestek z dyni
  • 1 szklanka słonecznika
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej lub ryżowej
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

  • Włączcie piekarnik i ustawcie temperaturę na 160 stopni
  • Dodajcie wszystkie składniki na chlebek do miski i porządnie wymieszajcie
  • Odstawcie na kilka minut
  • Na blachę połóżcie papier do pieczenia, wylejcie połowę ciasta i rozprowadźcie równomiernie
  • To samo zróbcie na drugiej blasze i włóżcie je do piekarnika
  • Pieczcie do chrupkości co najmniej godzinę, zależy od piekarnika. U mnie słabiej grzeje dół, więc po wyjęciu górnej partii, trzymam jeszcze chwilę dolną.
  • Po wyjęciu chlebka, połóżcie go na kratkę z piekarnika tak, aby mógł wyschnąć od spodu.

Veganama Opublikowane przez:
  • Mm mniam! Lubię takie zdrowe chrupaki, bardzo fajny przepis 🙂

    • Cieszę się Madziu 🙂 Super się sprawdził z hummusem na śniadanie, będzie jeszcze dziś testing z zupą kremem 🙂

  • Elwina | Cukropuch.pl

    Rzuciłam szybko okiem na składniki i już się cieszyłam, że nie ma mąki. Jednak jest. Z ryżową nie wyjdą bardziej gumiaste niż z kukurydzianą? Mam porównanie jak robię naleśniki. Chociaż w sumie dość długo się suszą.

    • Nie gumiaste nie, a nie możesz używać jakiejś konkretnej mąki? Kukurydziane mam jeszcze teraz w pojemniku i są super chrupiące 🙂 Suszyły się chwilę, nie powiem. Dlatego ta kartka jest taka fajna do tego 🙂

      • Elwina | Cukropuch.pl

        Mogę wszystkie mąki i wszystkie testuje 🙂

  • Marta Korneluk

    A ja zachwycam się nie samych chlebkiem, tylko jego zdjęciami! Wspaniałe….

  • olita

    czy moge zastapic inna maka?mam tylko z ciecierzycy lub pszenna w domu😳a nie znam sie!gotuje/pieke dopiero odkad jestem vegan ale mimo ze sprawia mi to przyjemnosc jestem wciaz ba etapie „wedlug przepisu” 🤦🏻‍♀️

    • olita

      ok zrobilam!z maka z cieciorki ok…troche spalilam w jednym kacie ale winie piekarnik lol ale juz winie swoje lenietwo bo nie podzielilam na pol🤦🏻‍♀️dobre ale chyba klucz to zeby cienkie? am i rite or am i rite?🤔next time podziele na 2!super przepis!dziekowa

      • Można próbować jasne 🙂 Z ciecierzycy powinna dodać jeszcze więcej chrupkości 😀 Jeżeli chcesz aby były bardzo cieniutkie możesz położyć drugi papier na ciasto i je jeszcze „rozpłaszczyć” 😀 Ja dziś tak spróbuje, zobaczymy czy nie będzie za cienki 🙂

  • No to jestem 😊 Rzeczywiście jest tak prosty, że modyfikacji za wiele się nie da zrobić aczkolwiek zaproponowałam też tę przekąskę w wersji świątecznej poprzez dodanie przypraw korzennych i na słodko np. dodając odrobinę syropu klonowego lub miodu. Pozdrawiam Marta.

    • Oooo z syropem może być ciekawy, widziałam, też opcję kupną ze śliwką i z figami 🙂 Ja chyba jednak pozostanę przy opcji wytrawnej 🙂

  • Anna Kulwikowska

    Czy można użyć oleju kokosowego , zamiast rzepakowego? :))