Ekspresowe ciasto marchewkowe

ciasto1

ciasto4

ciasto2 ciasto3 ciasto6 ciasto7

Bezglutenowe, wegańskie, pyszne i szybko się robi. Przepisów na ciasto marchewkowe jest wiele. Sama robiłam co najmniej kilka wege wersji. Tym razem bez polewy/kremu z orzechów nerkowca, żeby ograniczyć kaloryczność (w końcu matka wraca do formy po porodzie). Ja dziś miałam małego pomocnika w przygotowywaniu tego deseru. W jego jedzeniu z resztą też. Polecam marchewkowe ciasto każdemu kto nie lubi przesadnie słodkich ciast z dużą ilością cukru.

 

Składniki

  • 1 szklanka startej marchwi
  • 1/4 szklanki musu jabłkowego bez cukru
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych (wersja dla dzieci)
  • 1/2 szklanki migdałów (wersja dla dzieci)
  • 100 g wegańskiej margaryny
  • 1 niepełna szklanka cukru kokosowego (lub innego np. trzcinowego, ja miałam akurat taki w domu)
  • 1 1/4 szklanki mąki bezglutenowej
  • 1/4 szklanki mleka sojowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku

 

Przygotowanie

  • Wysmarować formę do pieczenia margaryną (u mnie okrągła 23 cm).
  • Włączyć piekarnik i ustawić na 170 stopni.
  • Wymieszać wszystkie składniki, dodając orzechy i marchew na końcu.
  • Przełożyć do formy i piec przez 45 min.

 

Veganama Opublikowane przez:
  • Madzia

    Wygląda pycha.. narobiłaś mi ochoty na ciasto marchewkowe, dawno nie jadłam 🙂

    • veganama

      Zrobisz podczas drzemki Zosi 😛 A później powiedz jak smakowało 🙂