Ciasto orzechowo- malinowe bez pieczenia

Uwielbiam ciasta RAW, czyli bez pieczenia, surowe, witariańskie. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu (najczęściej uprzednie namoczenie orzechów). Większość składników należy zmiksować, posiekać lub po prostu wymieszać. Układanie kolejnych kolorów i warstw sprawia mi dużą przyjemność. W przypadku tego ciasta, poziomy są 3. Na dole orzechy, później masa orzechowo- malinowa i na koniec warstwa malinowa z mango. Jest to tort na kilkanaście porcji, jest bardzo sycący, zdrowy i przetestowany przez mojego najsurowszego krytyka Matyldę. Zajada się nim wyjątkowo, najbardziej ostatnią warstwą. Ta wersja ciasta jest średnio słodka, takie lubimy najbardziej. Jednak jeżeli preferujecie bardzo słodkie desery, polecam dodać do drugiej warstwy 2-3 łyżki słodu (syropu klonowego, cukru kokosowego, syropu daktylowego).

ciasto1

 

Składniki

Spód

  • 2 szklanki orzechów (nerkowców i włoskich)
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • sok z połówki limonki
  • 10 daktyli namoczonych w wodzie
  • szczypta soli morskiej
  • łyżka oleju kokosowego

Pierwsza warstwa

  • 4 szklanki orzechów (nerkowców i blanszowanych migdałów)
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 2 czubate szklanki mrożonych malin
  • 4 łyżki słodu (ja dodałam syrop daktylowy)
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Druga warstwa

  • 1 mango
  • 4 szklanki mrożonych malin
  • 1/2 szklanki nasion chia

Przygotowanie

  • Posiekajcie orzechy (do wersji dla dzieci pokrójcie je dość drobno)
  • Zmiksujcie wcześniej namoczone daktyle (moczcie około 30 minut) na gładką masę.
  • Połączcie orzechy z mąką migdałową, wymieszajcie i dodajcie pozostałe składniki. Powinna powstać klejąca się masa.
  • Wytnijcie okrąg z papieru do pieczenia tak aby wyłożyć dno tortownicy (ważne jest aby papier leżał płasko, bo jeżeli będzie wystawał poza krawędź okręgu, nadmiar papieru odciśnie się na cieście)
  • Masę orzechową wyłóżcie do tortownicy (na jej dnie połóżcie uprzednio wycięty okrąg z papieru).
  • Zmielcie w młynku orzechy nerkowaca i blanszowane migdały.
  • Zmiksujcie maliny ze słodem i olejem kokosowym, a następnie dodajcie do tego zmielone orzechy i mąkę kokosową. Wymieszajcie na gładką masę.
  • Nałóżcie kolejną warstwę na ciasta na spód orzechowy i włóżcie do lodówki na kilka godzin
  • W międzyczasie przygotujcie drugą masę, czyli po prostu zmiksujcie wszystkie składniki i połóżcie kolejną warstwę na masie malinowo-orzechowej
  • Tak przygotowaną tortownicę wstawcie do lodówki na co najmniej 2 h. Najlepiej jest zostawić na noc, wtedy ciasto dobrze stężeje.
  • Przed spożyciem wyjmijcie tortownice i dopiero po chwili otwórzcie jej obręcz.
  • Udekorujcie ciasto świeżymi owocami, chipsami kokosowymi, czym lubicie najbardziej

ciasto2ciasto3

Veganama Opublikowane przez:
  • Teraz już wiem jak wykorzystam ten wolny dzień 🙂 Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta RAW, a orzechy i maliny, to doskonałe połączenie!

  • to ciasto jest tak fotogeniczne że nie mogę się napatrzeć <3 będzie gościło na marcowej imprezie bankowo 🙂 mam nadzieję że zasmakuje jubilatce 😉 dziękujemy!

  • Wow, chyba je przygotuję na moje urodziny. Wygląda nieziemsko <3

    • 18-ste 😀 ? Byłabym zaszczycona!

      • Oczywiście, że 18!!! 😀
        Muszę mocno zaskoczyć koleżeństwo w pracy. Oni ciągle myślą, że jestem „Freak of nature”. Szczena im opadnie jak to zobaczą i zasmakują 🙂

        • Haha „freak od nature” <3 O mnie chyba też tak sporo ludzi myśli, ale nikt tego głośno nie mówi 🙂 Ale co by tu nie gadać dobrze nam z tym, prawda? 😀

          Tylko do pracy to szybciutko przewieź i do zamrażalnika, żeby góra się nie rozpuściła za bardzo!

          • No pewnie, że dobrze. Myślę nawet, że oni po cichu nam zazdroszczą i też by chcieli być takimi freakami, ale brakuje im odwagi, lol!

            Hmmm z tym zamrażalnikiem to może być problem, bo chyba nie mamy :/

          • To chocziaż do lodówki. Jak przyniesiesz rano, to niech trochę postoi zanim go dasz gościom/współpracownikom itp. 😀 Ja robiłam go wczoraj i w lodówce ładnie się trzyma od tego czasu. Ale pod wpływem ciepła, ta górna warstwa może się rozjechać jak zdejmiesz tą obręcz.

  • O matko, boskie!
    Jakiego blendera używasz do miksowania daktyli?

  • Mogłabym się pokusić o kawałeczek, lub dwa…ewentualnie pół blachy <3

    • Aneta, myślę, że pół blachy nie dałabyś rady, to ciasto jest bardzo sycące. Ale chętnie przesłałabym Ci kawałeczek <3

  • Te zdjęcia sprawiają, że już mam ochotę brać się za przygotowanie tego cudeńka!

  • Boże, to nie jest ciasto, to jest NIEZIEMSKI TORT. Przepiękny i do tego zdrowy!

    • No właśnie, takie ciasta lubię najbardziej. Które bez wyrzutów sumienia mogę podać rodzinie 🙂 Dziękuję Aniu <3

  • te ciasta zawsze mnie zachwycają 🙂 gdy będę miała więcej możliwości – przede wszystkim kiedy zdobędę nowy blender i duuużo orzechów to na pewno zrobię to piękne ciasto 🙂 ma cudowne kolory <3

    • Dziękuję Daria! Przyznam, że lubię eksperymentować z tymi ciastami. Nasza rodzina, niewielka, je takie ciasto przez kilka dni. Więc miło jest otwierać lodówkę i ukroić sobie kawałeczek na deser. Co najważniejsze zdrowy i sycący, bo jednak zawiera w sobie wiele orzechów. Więc jedna mała porcja i dość 🙂

  • Obłędne – Simply the best 😉

  • To byłoby idealne ciasto na moje urodziny, a tak się głowiłam co by tu wymyślić, by było zdrowo i bez pieczenia (wciąż bez piekarnika, kiedy ten koszmar się skończy?!). Niestety już po ptakach, ale przepis koniecznie zapisuję, bo po drodze jeszcze kilka osób, które najpewniej zgłoszą się do mnie w okolicy swoich urodzin 😉 A powiesz mi proszę, czym sugerowałabyś zastąpić orzechy włoskie? Niestety mam na nie paskudną alergię.

    • Oczywiście! Cieszę się, że przepis Ci się spodobał 🙂 A jak reagujesz na orzechy pecan? Są zbliżone w smaku, a ja często je dodaje do spodów tych ciast RAW. Tym razem chciałam przetestować włoskie i sprawdziły się wyśmienicie, jednak dodając pecan, smak będzie niemalże identyczny 🙂

      • O dziwo problem mam wyłącznie z migdałami i orzechami włoskimi, tylko że z tymi pierwszymi jest o tyle łatwiej, że wystarczy, iż kupię płatki / słupki bądź blanszowane i problem znika 🙂 Dziękuję :*

  • Cotakpachnie?

    Wyglada świetnie! Uwielbiam takie ciasta! 🙂 Jeszcze dam córze na podwieczorek to znowu będa gadać „co to ona znowu wymyśliła” 😀

    • 😀 Ciasta RAW są aktualnie moimi ulubionymi deserami. Ciekawa jestem jak zasmakuje córci, daj znać jak zdecydujecie się zrobić :*