Ciasto orzechowo- malinowe bez pieczenia

Uwielbiam ciasta RAW, czyli bez pieczenia, surowe, witariańskie. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu (najczęściej uprzednie namoczenie orzechów). Większość składników należy zmiksować, posiekać lub po prostu wymieszać. Układanie kolejnych kolorów i warstw sprawia mi dużą przyjemność. W przypadku tego ciasta, poziomy są 3. Na dole orzechy, później masa orzechowo- malinowa i na koniec warstwa malinowa z mango. Jest to tort na kilkanaście porcji, jest bardzo sycący, zdrowy i przetestowany przez mojego najsurowszego krytyka Matyldę. Zajada się nim wyjątkowo, najbardziej ostatnią warstwą. Ta wersja ciasta jest średnio słodka, takie lubimy najbardziej. Jednak jeżeli preferujecie bardzo słodkie desery, polecam dodać do drugiej warstwy 2-3 łyżki słodu (syropu klonowego, cukru kokosowego, syropu daktylowego).

ciasto1

 

Składniki

Spód

  • 2 szklanki orzechów (nerkowców i włoskich)
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • sok z połówki limonki
  • 10 daktyli namoczonych w wodzie
  • szczypta soli morskiej
  • łyżka oleju kokosowego

Pierwsza warstwa

  • 4 szklanki orzechów (nerkowców i blanszowanych migdałów)
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 2 czubate szklanki mrożonych malin
  • 4 łyżki słodu (ja dodałam syrop daktylowy)
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Druga warstwa

  • 1 mango
  • 4 szklanki mrożonych malin
  • 1/2 szklanki nasion chia

Przygotowanie

  • Posiekajcie orzechy (do wersji dla dzieci pokrójcie je dość drobno)
  • Zmiksujcie wcześniej namoczone daktyle (moczcie około 30 minut) na gładką masę.
  • Połączcie orzechy z mąką migdałową, wymieszajcie i dodajcie pozostałe składniki. Powinna powstać klejąca się masa.
  • Wytnijcie okrąg z papieru do pieczenia tak aby wyłożyć dno tortownicy (ważne jest aby papier leżał płasko, bo jeżeli będzie wystawał poza krawędź okręgu, nadmiar papieru odciśnie się na cieście)
  • Masę orzechową wyłóżcie do tortownicy (na jej dnie połóżcie uprzednio wycięty okrąg z papieru).
  • Zmielcie w młynku orzechy nerkowaca i blanszowane migdały.
  • Zmiksujcie maliny ze słodem i olejem kokosowym, a następnie dodajcie do tego zmielone orzechy i mąkę kokosową. Wymieszajcie na gładką masę.
  • Nałóżcie kolejną warstwę na ciasta na spód orzechowy i włóżcie do lodówki na kilka godzin
  • W międzyczasie przygotujcie drugą masę, czyli po prostu zmiksujcie wszystkie składniki i połóżcie kolejną warstwę na masie malinowo-orzechowej
  • Tak przygotowaną tortownicę wstawcie do lodówki na co najmniej 2 h. Najlepiej jest zostawić na noc, wtedy ciasto dobrze stężeje.
  • Przed spożyciem wyjmijcie tortownice i dopiero po chwili otwórzcie jej obręcz.
  • Udekorujcie ciasto świeżymi owocami, chipsami kokosowymi, czym lubicie najbardziej

ciasto2ciasto3

Veganama Opublikowane przez: