Ciasto malinowo kokosowe bez pieczenia

Ostatnio trochę zaniedbałam moje kulinarne eksperymenty i pracowanie nad przepisami. Ale tęskniłam za tym i jak tylko znalazłam chwilę spokoju, zabrałam się za moje ukochane witariańskie tarty. Uwielbiam je! Bez pieczenia, bezglutenowe, bez cukru. Samo zdrowie i takie łatwe w wykonaniu. Tym razem wersja z truskawkami, bo sezon na nie nadchodzi wielkimi krokami i będzie można szaleć!tartamalinowa

Składniki

  • 1 szklanka orzechów brazylijskich
  • 2 szklanki nerkowców (namoczonych wcześniej conajmniej 1h)
  • garść pistacji
  • około 20 truskawek do dekoracji (w tym przepisie użyłam takich większych okazów)
  • młody kokos
  • 3/4 szklanki chipsów kokosowych
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 7 daktyli bez pestek
  • 1 szklanka malin
  • 2 łyżki syropu kokosowego
  • 3 1/2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie

Pierwsza warstwa

  • Wytnijcie okrąg z papieru do pieczenia tak aby wyłożyć dno tortownicy (ważne jest aby papier leżał płasko, bo jeżeli będzie wystawał poza krawędź okręgu, nadmiar papieru odciśnie się na cieście)
  • Zmiksujcie w blenderze orzechy brazylijskie z łyżeczką oleju kokosowego i daktylami.
  • Masę orzechową wyłóżcie do tortownicy (na jej dnie połóżcie uprzednio wycięty okrąg z papieru).
  • Wstawcie do zamrażalnika na conajmniej 30 minut

Druga warstwa

  • Namoczone nerkowce, miąższ z młodego kokosa, maliny, wiórki i chipsy kokosowe zmiksujcie (masa nie musi być idealnie gładka).
  • Dodajcie do tego syrop kokosowy, olej kokosowy oraz kilka łyżek wody z młodego kokosa i dalej miksujcie
  • Jeżeli masa będzie jeszcze zbyt sucha, możecie dodać jeszcze trochę wody kokosowej.
  • Przełóżcie drugą warstwę do tortownicy i wstawcie do lodówki na conajmniej 3h
  • Przed podaniem wyjmijcie ciasto z lodówki i dopiero po chwili otwórzcie jej obręcz
  • Udekorujcie świeżymi truskawkami i pistacjami

tarta

Veganama Opublikowane przez: