Chrupki z ciecierzycy

Matylda to strączkożerca, jakkolwiek dziwnie to nie zabrzmi. Zawsze jak zrobimy danie w którym jest np. fasola (nawet ta malutka czarna) to wynajdzie i będzie grzebać paluszkami, póki nie uda jej się złapać ziarenka. Najbardziej lubi jednak ciecierzycę. Chyba ma to po mnie. Jeszcze nie widziałam dziecka, które jak zobaczy opakowanie ciecierzycy, to chodzi za mamą i płaczę, żeby otworzyła opakowanie! W każdym razie cieszę się, że tak jest bo cieciorka to świetne źródło białka, ale również żelaza i potasu. Chrupki z ciecierzycy to bardzo zdrowa przekąska, łatwa w wykonaniu i przede wszystkim pyszna. Przygotowujemy ją razem z Matyldą. Jest przy tym fajna zabawa z przyprawami i mieszaniem ziarenek w miseczce. chrupki3chrupki1

Składniki

  • 700 g namoczonej ciecierzycy lub 3 opakowania konserwowej
  • 2 łyżki oliwy (może być smakowa, ja użyłam tymiankowej)
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu

 

Przygotowanie

  • Ustaw piekarnik na 200 stopni.
  • Połóż papier do pieczenia na blachę i wysmaruj go oliwą (możesz użyć do tego pędzelka).
  • Wymieszaj w miseczce wszystkie przyprawy.
  • Wrzuć ciecierzycę do miseczki, dodaj syrop klonowy i wymieszaj.
  • Włóż blachę z papierem na 2-3 minuty do nagrzanego piekarnika.
  • Następnie równomiernie rozłóż ciecierzycę na blasze.
  • Piecz w piekarniku około 30 min (pod koniec możesz ustawić w piekarniku grill górny aby ładnie się zarumieniły, ale dosłownie na chwilkę, pilnuj, aby się nie spaliły).

 

chrupki2Chrupki6Chrupki8

Veganama Opublikowane przez: