Chrupki z ciecierzycy

Matylda to strączkożerca, jakkolwiek dziwnie to nie zabrzmi. Zawsze jak zrobimy danie w którym jest np. fasola (nawet ta malutka czarna) to wynajdzie i będzie grzebać paluszkami, póki nie uda jej się złapać ziarenka. Najbardziej lubi jednak ciecierzycę. Chyba ma to po mnie. Jeszcze nie widziałam dziecka, które jak zobaczy opakowanie ciecierzycy, to chodzi za mamą i płaczę, żeby otworzyła opakowanie! W każdym razie cieszę się, że tak jest bo cieciorka to świetne źródło białka, ale również żelaza i potasu. Chrupki z ciecierzycy to bardzo zdrowa przekąska, łatwa w wykonaniu i przede wszystkim pyszna. Przygotowujemy ją razem z Matyldą. Jest przy tym fajna zabawa z przyprawami i mieszaniem ziarenek w miseczce. chrupki3chrupki1

Składniki

  • 700 g namoczonej ciecierzycy lub 3 opakowania konserwowej
  • 2 łyżki oliwy (może być smakowa, ja użyłam tymiankowej)
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu

 

Przygotowanie

  • Ustaw piekarnik na 200 stopni.
  • Połóż papier do pieczenia na blachę i wysmaruj go oliwą (możesz użyć do tego pędzelka).
  • Wymieszaj w miseczce wszystkie przyprawy.
  • Wrzuć ciecierzycę do miseczki, dodaj syrop klonowy i wymieszaj.
  • Włóż blachę z papierem na 2-3 minuty do nagrzanego piekarnika.
  • Następnie równomiernie rozłóż ciecierzycę na blasze.
  • Piecz w piekarniku około 30 min (pod koniec możesz ustawić w piekarniku grill górny aby ładnie się zarumieniły, ale dosłownie na chwilkę, pilnuj, aby się nie spaliły).

 

chrupki2Chrupki6Chrupki8

Veganama Opublikowane przez:
  • Robiłam, uwieeeelbiam! Ten orzechowy posmak, mniam. To chyba moja ulubiona przekąska zaraz po chipsach z jarmużu i frytkach z batata 🙂 Ale jaka boska kuchareczka <3 no i super, że lubi takie dobre i zdrowe rzeczy!!! to na pewno zasługa przyzwyczajenia od najmłodszych lat 🙂 Ja Zośce też serwuję kaszę jaglaną na mleku owsianym z bananem (jej nr 1), płatki owsiane, płatki jaglane.. ale wcina też batata z avocado na przykład. Jestem przekonana, że takie początki pozwalają utrwalić dobre nawyki i potem nie ma z tym problemu! Czekam aż my zaczniemy razem gotować, w sumie już chce pomagać i plącze się pod nogami, trzeba uważać żeby nie zdeptać;-)

    • Ja za czipsami z jarmużu nie przepadam. To znaczy zjem, ale tylko trochę. Jarmuż zdecydowanie wolę w koktajlach 🙂 Ale jaglanka na owsianym i batat mniam! To właśnie bardzo ważne, żeby od samego początku zapoznawać maluchy z takimi smakami. A nie jak ja, okrywać te wszystkie pyszności przed 30-stką 😮 U Was wspólne gotowanie pojawi się szybciej niż myślisz, patrząc na tempo rozwoju Zosieńki <3

      • Super pomysł z tymi chrupkami! Muszę spróbować 🙂 Od jakiego wieku dziecko może jeść chrupki z cieciorki (chyba musi mieć co najmniej z sześć zębów…)?
        Pozdrawiam

        PS. ja też uwielbiam jaglankę na owsianym, ale jeszcze bardziej owsiankę bez gotowania

  • Też często robię, ale bez tych „słodkich” akcentów. Jaka Młoda zajarana 😀

    • Matylda uwielbia ze mną gotować, rośnie mi mały pomocnik 🙂

  • Jaka super mieszanka przypraw! Muszę spróbować takich chrupek. Kupię ciecierzycę i zjemy z Lubym zamiast popcornu do filmu:)
    Twoja Matylda jest super!

    • Pewnie! Najlepsze do chrupania przy filmie 🙂 Dzięki :*

  • Właśnie mam już namoczoną i ugotowaną ciecierzyce 🙂 Zabieram się za chrupki w tej chwili 😀

  • Mniam! To brzmi fantastycznie, czuję że mój Synek też je pokocha 🙂 Zrobię dziś wieczorem!

    • Mam nadzieję 🙂 Daj znać jak Wam smakowało !

  • To tak się da zrobić? Muszę oszukać mojego niejadka i mu je zrobić 🙂 Mam nadzieję, że przypadną mu do gustu…

    • Jeszcze nie słyszałam, żeby komuś nie wyszły te chrupki, więc mam nadzieję, że im Wam będą smakowały. Daj znać jak wyszły 😀

  • Uwielbiam cieciorkę w tej formie.

    • Ja jestem cieciorkomaniakiem, zresztą jak cała moja rodzina. Sama nie wiem, jak kiedyś bez niej żyłam 😛

  • … mój brak piekarnika zaczyna mnie mocno irytować. Najchętniej jeszcze dziś zrobiłabym te chrupki, bo o ile nie znoszę warzyw, tak rośliny strączkowe pałaszuję w zasadzie bez większych wyjątków. Przepis zapisuję, bo ten stan nie potrwa wiecznie 🙂

  • Czy syrop klonowy można zastąpić np. miodem?
    Bardzo fajny blog, dopiero się tu rozglądam, ale czuję, że będę wracać 😉