Dieta dr Dąbrowskiej i tylko dwa rodzaje owoców przez 6 tygodni. Musiało się to skończyć jakimś nowym przepisem. Do zrobienia chipsów jabłkowych zmotywowały mnie ceny kupnych. Wprawdzie eko, wygodna paczuszka, szczególnie kiedy dopadnie nas głód w trakcie dnia, a zrobienie sałatki nie ma szans (bo szkoła, praca i nie ma warunków). Jednak przygotowanie własnych i zapakowanie ich w pojemnik, czy multifukcyjną torebkę z IKEI to nie problem. Pamiętajcie, że na diecie dr Dąbrowskiej nie można jabłek jeść za dużo, ale takie jedno średnie lub dwa mniejsze na przekąskę w trakcie dnia nadają się idealnie.
Składniki
- 1-2 jabłka
- cynamon
Przygotowanie
- Umyjcie jabłka i wraz ze skórką pokrójcie na talarki. Ja używam do tego szatkownicy do warzyw (uwaga na palce!)
- Wyłóżcie papierem do pieczenia blachę z piekarnika
- Ułóżcie na papierze ściśle koło siebie plasterki jabłek
- Posypcie cynamonem według uznania
- Pieczcie w piekarniku około 1 h w 125 stopniach (u mnie piekarnik bez termoobiegu. Próbowałam różnych czasów i temperatur i ta wydaje mi się najbardziej optymalna. Jednak piekarnik piekarnikowi nie równy, więc po prostu obserwujcie Wasze chipsy)
- Po wyjęciu i całkowitym ostudzeniu chipsy jeszcze bardziej nabiorą chrupkości.