Bigos post dr Dąbrowskiej

Nie wiedziałam jak nazwać tę potrawę. Bigos postny, bigos Dąbrowskiej, a może Bigos light. Wybrałam nazwę, którą mam nadzieję będzie Wam najłatwiej znaleźć na blogu. To uproszczona wersja przepisu Jadłonomii. Jej bigos robimy zawsze na święta i dla gości, więc tym razem Arek zrobił pewne modyfikacje, dzięki którym mogłam go jeść ze smakiem podczas postu dr Dąbrowskiej.

Składniki poniżej są na podwójną porcję dla jednej osoby Na tej diecie ważne było dla mnie, aby posiłki starczały na dłużej. Aby zminimalizować gotowanie i zawsze mieć coś gotowego w kuchni kiedy wracam z pracy albo ze szkoły. Bigos bardzo mi smakował na drugi/trzeci dzień, standardowo. Dlatego też większa porcja na kilka dni będzie idealna, żeby smaki się przegryzły

Składniki

  • 1 kilogram kiszonej kapusty
  • 3/4 kilograma białej kapusty
  • 1 duże słodkie jabłko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 3-4 liście laurowe
  • łyżeczka kminku
  • pół łyżeczki tymianku
  • płaska łyżeczka ziaren kolendry
  • płaska łyżeczka ziaren gorczycy

Przygotowanie

  • Kiszoną kapustę pokrójcie na kawałki. Na dnie rozgrzanego garnka poduście posiekaną cebulę w paru łyżkach wody (około 5 minut).
  • Następnie dodajcie kapustę kiszoną ze wszystkimi przyprawami i zalejcie litrem wody. Gotujcie na małym ogniu przez godzinę.
  • W międzyczasie poszatkujcie białą kapustę. Nieobrane jabłko zetrzyjcie na tarce. Dodajcie kapustę, jabłko, szklankę wody i przecier do gotującego się garnka.
  • Gotujcie 6-7 godzin na małym ogniu, w międzyczasie mieszając i kontrolujcie, czy nie brakuje wody.
Veganama Opublikowane przez: