Bezglutenowe gofry z karobem i kakao

Miałam chęć na gofry od dłuższego czasu, więc gdy zobaczyłam gofrownicę na wyprzedaży garażowej i to za bardzo niewielkie pieniądze, wiedziałam, że w końcu moja kulinarna zachcianka zostanie spełniona. Pozostał tylko przepis na gofry idealne, chrupiące i nie za słodkie. Chciałam koniecznie zawrzeć w nich kaszę jaglaną i karob, ze względu na Matyldę. Prób było sporo. Kombinowałam z proporcjami, słodkością i w końcu udało mi się znaleźć złoty środek. Jeżeli lubicie bardzo słodkie gofry dodajcie więcej syropu. Jednak, jeżeli będziecie serwować gofry z owocami, syropem lub dżemem, te 2 łyżki słodu, które są w przepisie, powinny wystarczyć.
Wafle1

Wafle

Składniki (na 6 gofrów)

  • 190 g mąki ryżowej
  • 160 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 300 ml mleka roślinnego (ja używałam migdałowe i z nerkowca)
  • 50 g płynnego oleju kokosowego
  • 450 ml wody
  • 2 łyżeczki karobu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej (możecie zastąpić siemieniem lnianym, chia, babką płesznik albo gumą guar)

Przygotowanie

  • Wsypcie wszystkie suche składniki do miski i wymieszajcie
  • Dodajcie mokre składniki i zmiksujcie  wszystko blenderem na gładką masę
  • Odstawcie na chwilę, jakby masa za bardzo zgęstniała dodajcie trochę wody
  • Nagrzejcie mocno gofrownicę i partiami nakładajcie masę
  • Podawajcie ciepłe z ulubionymi dodatkami (fantastycznie smakują z syropem daktylowym, wiórkami kokosowymi, świeżymi owocami)

Veganama Opublikowane przez: